Konsultē Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkope, biedrības Latvijas dārznieks eksperte, un Aivars Presnikovs, dārzeņu un puķu audzētājs.
«Ja kaut kas aug griezdamies, mēslot papildus nav obligāti,» saka Aivars Presnikovs. «Bet kopumā garšaugus var mēslot līdzīgi kā vasaras puķes, pat ar vienu un to pašu mēslojumu. Nebūs nekas slikts, ja garšaugiem uzlies vasaras puķēm domātu mēslojumu, jo mēslojumu sastāvs nav tik ļoti atšķirīgs, lai kļūtu bīstams. Teiksim, ja mēslošanai izmanto Kristalonu, gatavo parasto devu – 1 ēdamkarote uz spaini.»
Abi dārzkopji ir vienisprātis, ka atsevišķi garšaugiem vajadzētu arī kalcija nitrātu. Tas tāpēc, ka kalcijs kompleksajos mēslojumos nav iekļauts – pamatā tur ir NPK (slāpeklis, fosfors, kālijs), tad vēl klāt magnijs un citi mikroelementi, taču kalcija nav, jo tas nesadzīvo ar citiem elementiem, veido nešķīstošus savienojumus. Tāpēc kalcija nitrāts jādod atsevišķi.
«Vispār jau kūdras substrātam ražošanas procesā pievieno kaļķošanas materiālu, kas satur apmēram 10 reižu vairāk kalcija, nekā augiem vajadzīgs. Tātad, ja stāda kūdrā un pēc tam stādījumus pietiekami labi laista, tad ar to kalciju, kas jau ir kūdras substrātā, pietiks teju visai sezonai. Bet, ja stādīšanai lieto dārza augsni un kompostu ar nezināmu sastāvu, tad drošāk tomēr būs pievienot kalcija nitrātu. Viens variants ir augsnē iestrādāt granulēto komplekso mēslojumu un granulēto kalcija nitrātu (uz metru garu balkona kasti substrātā var iejaukt sauju NovaTec, kas ir lēnas iedarbības mēslojums un lētāks nekā Osmocote, kas ir neapšaubāmi labs, bet dārgs). Ar lēnas iedarbības granulēto mēslojumu ir vienkāršāk, nekā gatavot šķidro mēslojumu, – atliek vien iemaisīt augsnē un pēc tam laistīt. Bet, ja nu tomēr gatavo barības šķīdumu, uz 100 litriem pievieno 100 gramu kalcija nitrāta un 100 gramu kompleksā mēslojuma (izšķīdinot vispirms katru atsevišķi un tad pievienojot kopējam daudzumam).
Kad augiem var ieraudzīt kalcija trūkumu, kas lapām izpaužas kā lapu malas iedega un pazudis augšanas pumpurs, ir jau par vēlu dot kalciju, tas jādara laikus – par daudz iedot nevajag baidīties, jo lielākoties garšaugiem kalcija par daudz būt nevar,» stāsta Mārīte Gailīte.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨



















































































