• Tīrību un kārtību mājās un domās! Dziedātājas Elīnas Šimkus padomi

    Māja
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    24. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Dziedātāja un trīsgadīgā dēlēna Bernarda mamma ELĪNA ŠIMKUS ikdienā ir ļoti organizēta, un tas palīdz ietaupīt gan laiku, gan vietu plauktos un skapjos, gan nereti arī naudu.

    Elīna Šimkus kopā ar vīru pianistu Vestardu Šimku dzīvo Zemgalē skaistās lauku mājās Irbes Vecmoku meža ielokā. Viņa nāk no mazpilsētas Neretas, bērnībā daudz dzīvojusies pa laukiem, tāpēc prot saimniekot lauku mājās un no visas sirds izbauda mežu un pļavas ap Irbēm.

    «Man patīk tīra un harmoniska vide ap mani, bet man svarīgi to attiecināt arī uz savu iekšējo pasauli, turēt domas tīras un sakārtotas. Un būtiski neiekrist tikai saimniekošanā vien, bet atcerēties arī par garīgo izaugsmi.» Elīna sevi uzskata par pedanti, un tas nozīmē lielu kārtību un plānošanu, bet rezultātā paliek vairāk laika sev. Kamēr bija iespējami klātienes pasākumi, viņas dzīve bija pieplānota pilna ar koncertiem un braucieniem, turklāt pavisam nesen Elīna papildus citiem saviem diplomiem ieguva vēl vienu – pabeidza arī maģistrantūru Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedrā.

    Zāļu tējas

    Tējas ievācu jau ilgus gadus un zinu, kas ar ko pēc ārstnieciskajām īpašībām sader, lai tēja sniegtu maksimālu labumu. Man ir arī sava zaļumu dobīte pie mājām, kur audzēju un ievācu dažādus ārstniecības augus. Tur aug vairāku veidu piparmētras un melisas, bet pēdējo gadu labākais atklājumsir ārstnieciskā salvija. To var izmantot gan sāpoša kakla ārstēšanai, gan kā lielisku garšvielu jēra gaļai.    

    Krājumi ziemai

    Vāru dažādus ievārījumus, marinēju sēnes un gurķus, saldētavā lieku zaļumus, zirnīšus, ogas un sēnes. Mans atklājums – arī konservos ar daudzām ogām un augļiem brīnišķīgi sader vaniļa. To pievienoju plūmju un pīlādžu ievārījumiem, kā arī gatavojot persikus sīrupā.

    Plānoti un organizēti

    1. Katrai lietai sava vieta. Lai uzturētu mājās kārtību, mans pamatprincips ir – katrai lietai sava vieta. Lai neapjuktu daudzajās nošu lappusēs, tās ir sakārtotas mapēs un kategorijās. Lai visas mūsu mājās esošās notis (un to ir ļoti daudz!) šādi sakārtotu, vajadzēja daudz laika un pacietības, bet tagad šāda organizētība ietaupa ne tikai laiku, lai kaut ko atrastu, bet arī vietu plauktos.
    2. Arī datorā! Tikpat pedantiska kārtība un sistēma man valda arī datorā, kur apkopoju izziņu un studiju materiālus. Neko neglabāju uz desktopa, viss ir ārējā cietajā diskā! Ja, nedod Dievs, sāktos ugunsgrēks un būtu jāskrien ārā no mājām, šis disks būtu viena no svarīgākajām lietām, ko uzreiz paņemt līdzi!
    3. Grāmatu plaukts. Mums mājās ir daudz grāmatu, un no savas mammas esmu iemācījusies tās izvietot plauktos pēc kategorijām. Rezultātā grāmatas ir gan glīti izkārtotas plauktā, gan ērti pārskatāmas.
    4. Iepirkšanās pēc saraksta. Uz lielveikalu dodos reizi vai divas reizes nedēļā un vienmēr ar pirkumu sarakstu. Lai saīsinātu veikalā pavadīto laiku, sarakstu veidoju kategorijās – piena produkti, gaļa, dārzeņi un augļi utt. Atsevišķu sarakstu veidoju sadzīves precēm. Tas atvieglo iepirkšanos un ietaupa laiku, nav lieki jāstaigā šurpu turpu pa veikalu. 
    5. Plānotas maltītes. Cenšos saplānot ēdienreizes ilgākam laikam un attiecīgi veidoju arī iepirkumu sarakstu. Rūpējos arī, lai mājās vienmēr būtu pamatprodukti, no kuriem var kaut ko pagatavot, ja nav iespējas tikt uz veikalu: kartupeļi, rīsi, makaroni, auzu pārslas, eļļa, milti, gaļa, olas un piens – no tiem var izdomāt neskaitāmas ēdienu kombinācijas.

    Neapaugt ar mantu!

    Vismaz reizi gadā cenšos atbrīvot māju no nevajadzīgām mantām, ko sašķiroju trijās kategorijās: salabojamas un vēl lietojamas, atdodamas labdarībai, izmetamas. Visbiežāk diemžēl atvados no drēbēm, un tās ir impulsīvas iepirkšanās sekas, ko vajadzētu izskaust. Pārskatu arī bērna drēbes un rotaļlietas. To, kas vairs nav salabojams vai salāpāms, metu laukā. Drēbes, kas dēliņam jau par mazu, izmazgāju, sagrupēju pēc izmēriem un lieku kastēs bēniņos. Katrai kastei uzlīmēju zīmīti ar uzrakstu, kas tajā iekšā.   

    Neveru vaļā jaunu, pirms nav izlietots iepriekšējais

    Šo principu cenšos ievērot jau labu laiku un priecājos, ja izdodas noturēties pretī kārdinājumam! Tas attiecas gan uz pārtikas produktiem, gan kosmētiku, un ir lielisks veids, kā izvairīties no neskaitāmām iesāktām un neizlietotām pudelītēm, kārbiņām, tūbiņām un burciņām.  

    Universālie palīgi

    • Fiskar nažu asināmais. Virtuvē man patīk strādāt ar asiem nažiem, un šis Fiskar firmas nažu asināmais tiek izmantots ļoti bieži. Tas kalpo jau ilgus gadus, labāku un ērtāku nažu asināmo līdz šim neesmu atklājusi. 
    • Multikatls. Lielisks palīgs ikdienā ir multikatls, kas ļauj vairāk laika pavadīt ārpus virtuves, kamēr ēdiens gatavojas. Jau vairākus gadus man kalpo Brand multikalts, ko pavisam nedārgi iegādājos Cenuklubā. Visbiežāk to izmantoju, gatavojot zupas un sautējumus un šmorējot gaļu. 

    Saimniekošanas gudrība

    Derīguma termiņa kontrole. Reizi gadā cenšos pārskatīt derīguma termiņu visiem medikamentiem un kosmētikai. Regulāri pārbaudu derīguma termiņu arī produktiem virtuves plauktos – tējām, graudaugiem, garšvielām un pārējiem. Vecos graudaugus un sēkliņas gan pataupu un ziemā izberu putnu barotavās pie mājas. 

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē