• Stāda sīpolpuķes un sedz jutīgos augus. Novembra darbi puķu dārzā

    Dārzs
    Inese Nāburga
    5. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Scott Latham / Shutterstock
    Novembrī ir īstais laiks domāt par ziedošu pavasari un stādīt sīpolpuķes gan dobēs, gan konteineros ātrākai uzziedināšanai. Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.
    • Novembrī ziemciešu dobēs nav daudz darāmā. Nogriež pēdējos nokaltušos stublājus.
    • Vēl var turpināt stādīt tulpes un hiacintes dobēs, konteineros, podiņos nākamajai pavasara ziedēšanai vai arī uzziedināšanai ziemā vai svētkiem. Uzziedināšanai noder tikai lielie, smagie, nobriedušie sīpoli. Stādot podā uzziedināšanai, hiacinšu sīpolus iegremdē zemē tikai līdz pusei, tulpju – līdz snīpim. Substrāts uzziedināmajiem sīpoliem varētu būt visai liess, pat smiltis. Augi augšanai un ziedēšanai izmantos tās barības vielas, kas jau bijušas uzkrātas sīpolos.
    • Var izmēģināt arī kreimeņu jeb maijpuķīšu uzziedināšanu. Šim nolūkam no dobēm un apstādījumiem izrok kreimeņu sakneņus un no tiem atlasa resnākos ar apaļu un lielu pumpuru galā. Vienā podā var ielikt vairākus sakneņus, saknes tiem nogriežot. Stādot gala pumpuri kreimenēm jāatstāj virs substrāta.
    • Konteinerus – podus, kastes vai groziņus – ar uzziedināšanai sagatavotajiem puķu sīpoliem un sakneņiem noliek pagrabā vai ierok zemē neapkurinātā siltumnīcā. Lai nesasaltu, siltumnīcā tos apber ar biezu lapu slāni. Jāsargā arī no pelēm. Sīpoliem vēsumā jāļauj iesakņoties 80–120 dienas, pirms sākt uzziedināšanu. Novembrī sagatavotos augus varēs nest siltumā un sākt uzziedināt tikai pēc Jaungada.
    • Oktobrī izraktajiem un apžāvētajiem gladiolu sīpoliem no virsas notīra zvīņas un novieto tos glabāšanai. Gladiolu sīpolu glabāšanai vispiemērotākā ir vēsa telpa, kurā gaisa temperatūra ir plus 5–9 grādu robežās.
    • Novembrī pēc salnām var apsegt jutīgāko augu stādījumus. Segšanai var izmantot lapas, kūdru, egļu zarus, ko čaklākie būs sagatavojuši jau iepriekš. Ja ne, tad jāsteidz materiālu segšanai sagatavot tagad. Piesegšana palīdzēs augiem pārdzīvot augsnes temperatūras svārstības, kas rodas, atkušņiem mijoties ar salu. Tie labāk pārcietīs ziemas salu un nesāks pirms laika augt pavasarī līdz ar pirmajiem siltajiem saules stariem.
    • Par jutīgākiem uzskata augus, kas iestādīti vai apsakņoti no spraudeņiem nesen un vēl nav paguvuši kārtīgi ieaugties un iesakņoties, arī rudenī iestādītus sīpolaugus. Protams, arī augi no siltākām klimatiskajām joslām, kuriem mūsu klimats nemaz nav īsti piemērots, jāpiesedz, lai varētu tos pārziemināt.

    Par citiem aktuālajiem dārza darbiem lasi Mans Dārzs novembra numurā! 

    • Dālijas, rozes un košumkrūmi Latvijas karoga krāsā un virši, kas ar spilgtiem toņiem priecēs līdz pat pavasarim.
    • Ciemojamies stādaudzētavas «Crataegus» saimnieces Daces Dinsbergas dārzā un pie čili piparu audzētājiem, «Burka&Ledus» saimniekiem Loretas Birzules un Ronalda Kreiļa.
    • Iepazīstamies ar Kārļa Mūsiņa satriecošo kaktusu kolekciju, kas fūrē atceļojusi no Lielbritānijas uz Latviju.
    • Ko darīt, lai tomātu siltumnīcā un kartupeļu vagās nākamajā gadā nepiemeklētu tās pašas nedienas, kas šogad.
    • Kā aizbiedēt ūdensžurkas un pasargāt dārzu no meža zvēriem
    • Kā pasargāt dīķi no koku lapām? Ko darīt, ja gribas tikt no dīķa vaļā? Kā pārziemināt ūdensrozes aizsalstošā dīķi? Un 6 citi svarīgi jautājumi par dīķi.
    Mans Dārzs nr11/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē