Ražas novākšana
- Pirms salnām jānovāc bietes, kāļi, rutki, kāposti, burkāni un ķirbjaugi. Vāc sausā laikā.
- Uzglabā tikai veselus, nobriedušus, slimību un kaitēkļu nebojātus dārzeņus. Pārgatavos vai nepilnīgi nogatavojušos var pārstrādāt ziemas krājumos. Vācot cenšas dārzeņus netraumēt, jo traumas saīsina glabāšanās laiku.
- Pirmās novāc galda bietes, jo tās vairāk cieš no salnām. Pāraugušas bietes arī sliktāk glabājas un nav tik garšīgas. Turpretī burkāni vislabākie ir kārtīgi nobrieduši. Nantes tipa šķirņu burkāni ir gatavi tad, kad saknes gals no smaila kļuvis noapaļots.
- Pirms salnām jānovāc arī ķirbji, jo apsaluši tie sliktāk glabājas. Glabāšanai paredzētos ķirbjus vāc, kad kātiņš ir pārkoksnējies, augļu miza ir cieta un tie ieguvuši gatavībai un šķirnei raksturīgo krāsu. Ķirbi nogriež ar dārza šķērēm vai nazi, atstāj 5–7 cm garu kātiņu. Novācot un pārvietojot ķirbjus nedrīkst traumēt. Ķirbjus nenes aiz kātiņa, tie jāceļ, turot ar abām rokām. Ja kātiņš notrūkst, ķirbis drīz vien sāks pūt. Ķirbjiem noslauka pielipušo augsni un apmēram uz divām nedēļām novieto tos siltā (ja iespējams, tad plus 27–30 grādu) telpā, lai izkalst kātiņš un aprētojas sīkās skrambiņas un brūcītes mizā. Pēc tam novieto glabāšanai sausās, vēsākās (plus 10–12 grādu) telpās. Ķirbjus neglabā vēsā, mitrā pagrabā. Uzglabājot ķirbi novieto uz tā paša sāna, kā tas gulējis uz lauka, un lieki negroza.
- Novāc kartupeļus. Apžāvē saulē vai labi vēdināmā telpā, lai novērstu mitro puvi un dziedētu brūces. Ražu sašķiro, rūpīgi atlasot bojātos bumbuļus. Pakāpeniski atdzesē un pārvieto uz vēsākām telpām uzglabāšanai. Optimāla temperatūra kartupeļu glabāšanai ir plus 2–6 grādi.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨












































































