• Marts košumdārzā. Kas tagad jāgriež, jāveido un jāsargā no saules?

    Dārzs
    Vineta Radziņa
    3. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: sima / Shutterstock
    Martā košumdārzā jau ir gana daudz darāmā. Laiks griezt košumaugus, veidot dzīvžogus un uzmanīt, lai jutīgākie mūžzaļie augi neapdeg spožajā pavasara saulītē.

    Konsultē Vineta Radziņa, mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte.

    • Vāc un lieto pelēko zeltu – pelnus. Lapu koku pelni ir vērtīgāki par skujkoku pelniem, kas sadegušo sveķu dēļ nav tik labs mēslojums. Īpaši vērtīgi ir bērza koksnes pelni, jo satur līdz 7% fosfora, 20% kālija un 37% kalcija. Kur lietot? Pret miltrasu upeņu un ērkšķogu krūmiem pavasarī uzsijā 10–15 g pelnu uz krūmu. Ar tiem var uzlabot arī komposta kvalitāti, jo palīdz saglabāt nepieciešamo pH līmeni, iznīcina kaitēkļus. Tie noder arī kā pretslīdes materiāls celiņiem atkušņa laikā. Neizmanto pelnus, kas iegūti no dedzinātām PET plastmasas pudelēm, kā arī visa, kas ir ķīmiski sintezēts.
    • Saglabā saules un sala aizsargus – agrotīklus, niedru paklājus, džutas audumus, egļu zarus utt., jo martā veidojas optiskie apdegumi. Augus var arī rasināt. Ja mūžzaļie rododendri un jutīgākās skujkoku sugas (īves, egles, Kanādas egles u. c.) vai bukši aug tiešā saulē, tad brīdis, kad vēl ir sniegs, bet augi jau kaili, ir īstais, lai tos ēnotu un rasinātu. Nepārsteidzies ar aizsargu noņemšanu – to labāk darīt aprīlī.
    • Izgriez, nozāģē sausos, blīvi saaugušos zarus, nozāģē bīstamos kokus. Pat labi, ja zeme vēl sasalusi – krītot mazāk bojās zālienu, ziemciešu stādījumus. Dzīvus zarus griez ne lielākus par rokas resnuma diametru. Tik nelielu rētu koks aizaudzē salīdzinoši viegli, bet lielāku par 8–10 cm – grūti. Tas var novājināt koku un, piemēram, veicināt trupes veidošanos. Griezuma vai zāģējuma vietas krāsot nevajag. Labāk izvēlies griešanai saulainu dienu – saule ir labākais dezinficētājs.
    • Apgriez un veido košumkrūmus. Ziemā un agri pavasarī apgriez vasarā ziedošus augus, piemēram, Japānas spirejas.
    • Veido skarainās hortenzijas! Jo agrāk pavasarī tās apgriezīsi, jo agrāk tās ziedēs. Jo zemāk piegriezīsi, jo tām būs lielākas ziedgalvas. Laba veidošanas prakse – pirmajā gadā aptuveni 20–25 cm no zemes, otrajā 30–35 cm no zemes, un tā lēnām veidojas sazarots krūms. Jāizgriež arī mazie un ļoti vājie zariņi. 
    • Apgriez dzīvžogu – bezlapu periodā var labi redzēt, kur tieši roka jāpieliek. Veic arī atjaunojošo griešanu gan dzīvžogiem, gan atsevišķi augošiem košumkrūmiem – ceriņiem, filadelfiem, klintenēm, irbeņlapu fizokarpiem, Alpu vērenēm, grimoņiem, Japānas segliņiem u. c. Vislabāk – jaunā Mēnesī, atstājot ap 20 cm virs zemes.
    • Iztīri putnu būrus vai uzbūvē kādu jaunu! Martā sāk atgriezties gājputni.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē