• Mājokļa vizītkarte – priekšnams. Kā to iekārtot, lai visam pietiek vietas?

    Māja
    5. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Apavu plauktus ērtāk un praktiskāk ir izvietot tieši pie ieejas durvīm, lai ienākot tos tūdaļ varētu novilkt.
    Foto: Shutterstock
    Apavu plauktus ērtāk un praktiskāk ir izvietot tieši pie ieejas durvīm, lai ienākot tos tūdaļ varētu novilkt.
    Priekšnams ir mājas vizītkarte, un, lai uzturētu tajā kārtību, liela nozīme ir pārdomātam iekārtojumam. Noskaidrojam, kas jāņem vērā, izvēloties būtiskāko elementu – priekšnama mēbeli! Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere.

    Priekšnams visbiežāk pilda garderobes funkciju, tāpēc pirmais jautājums ir – kur novietot āra apģērbu un apavus. Pastāv divi varianti: iebūvētā vai brīvi stāvošā skapī vai arī uz atvērta tipa pakaramā – statīva. Kuru izvēlēties, atkarīgs gan no priekšnama izmēriem, gan mājinieku skaita un biežāk lietotā apģērba veida.

    • Ja ģimenē esat vairāk par trīs, brīvi stāvošā statīva kapacitāte aukstajā sezonā var izrādīties nepietiekama – liekot drēbes citu virs citas, tās pēcāk ir grūti atrast, turklāt konstrukcija kļūst nestabila. Arī tad, ja bieži uzņemat viesus, labāk ierīkot skapi. Apavu novietošanai šādā situācijā visērtākais būs saliekams apavu plauktiņš, ko, viesiem aizejot, saloka un noliek neredzamā vietā.
    • Jāapsver, vai mājinieku garderobē ir vienīgi īsie mēteļi un jakas vai tiek nēsātas arī garas virsdrēbes, lietusmēteļi. Cik daudz ir garo zābaku, cik – īso? Vislabāk ņemt mērlenti un izmērīt, cik garš ir ģimenes garākais mētelis un cik augsti ir garākie zābaki. Tas ir svarīgi, jo, ja nebūs atvēlēta vieta augstajiem apaviem, tie allaž tiks novietoti kaut kur blakus un ikdienas rosībā sagāzīsies un maisīsies pa kājām. Tāpat garu mēteli pakarinot pārāk zemu, tā apakšmala atradīsies uz zemes.
    • Skapis vai skapja sistēma prasīs vairāk vietas nekā brīvi stāvošs pakaramais, taču, pirmkārt, tāds risinājums izskatīsies glītāk, otrkārt, tajā var paredzēt vietu arī aksesuāriem – apaviem, cepurēm, šallēm un cimdiem.
    • Atvērta tipa priekšnama mēbele ir, piemēram, klasikā drēbju stanga, uz kuras novietoti pakarināmie (pleciņi), – šajā gadījumā katrs apģērba gabals būs viegli pārskatāms. Ja ģimenē ir bērni, ērtāk izvēlēties paneli, kurā dažādos augstumos atrodas pakaramie (āķi, pogas u. tml.). Šādā gadījumā apģērbs būs labāk pārskatāms, nekā karinot citu virs cita uz statīva, turklāt bērniem būs vieglāk pašiem novietot un paņemt savas virsdrēbes.
    • Izvēloties atvērtā tipa sistēmu, jāapdomā, vai ienākot būs kur uzlikt cepuri, piemēram, vasaras platmali, kas dārzā sargās no saules, taču priekštelpā kalpos par jauku aksesuāru.
    • Ja priekšnama mēbeli iegādājas vasarā, jāatceras, ka visvairāk drēbju būs tieši ziemā, tāpēc jālūko, lai tā būtu pietiekami ietilpīga un izturīga. Atceries, ka ziemā aktuāls kļūst jautājums par slapjiem cimdiem un cepurēm – vieta jāparedz arī to žāvēšanai.
    • Skapja sistēma var būt arī daļēji slēgta – slēgtajā daļā var uzglabāt retāk izmantotu apģērbu, atvērtajā – drēbes, kam allaž jābūt pa ķērienam.
    • Ja priekšnamā ir niša, to der izmantot krēsla vai sola ievietošanai. Uz tā var piesēst, velkot apavus, bet zem sēdvirsmas iespējams izvietot slēgtus vai atvērtus apavu plauktiņus.
    • Apavus var ievietot arī kastēs uz ritentiņiem, un uz sēdekļa novietot jauku spilvenu, kas telpai piešķirs omulību un mājīgumu.
    • Ja ir daudz apavu, vislabāk izveidot apavu sienu, kur katram pārim atvēlēta sava vieta, vislielāko piešķirot garajiem apaviem, piemēram, gumijas zābakiem. Slapjā laikā gumijas zābakus var novietot pie priekšnama durvīm, pirms ieejas iekārtojot zābaku pakarināmo plauktu.
    • Priekšnams ir telpa, kurā būtu racionāli izmantot visu tās augstumu, iekārtojot plauktus arī augstāk, nekā var aizsniegt ar roku. Augšējos plauktos var uzglabāt sezonālās drēbes un apavus, kas konkrētajā brīdī nav aktuāli.
    • Bieži novērota kļūda – priekštelpā izvietota sēdmēbele, bet virs tās – drēbju pakaramais. Apsēžoties un velkot apavus, pakarinātais apģērbs traucē. Šāds risinājums der tad, ja pakaramais tiek atvēlēts īsajiem mēteļiem un jakām un to nav pārāk daudz.
    • Izvietojot pakarināmo sistēmu, atceries, ka ērti aizsniedzamais maksimālais augstums ar izstieptu roku vidēja auguma cilvēkam ir 1,95 m.

    Atceries!

    • Priekšnams vecajās mājās nereti ir viena no tumšākajām telpām, tāpēc tā apgaismojumam jāpievērš papildu uzmanība. Silta toņa gaismas šeit nevar būt par daudz!
    • Lauku mājas priekšnamā iederas pītie grozi, kur ielikt apavus, šalles, cimdus, cepures un pledus vēsākiem vakariem dārzā.
    • Lielu lomu priekšnamā var nospēlēt skaists telpaugs vai vāze ar grieztajiem ziediem. Izmēģini!

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē