• Lūdzu, nelieciet virsū sniegu! 3 lietas, kas nepatīk ciklamenām jeb Alpu vijolītēm

    Māja
    Elīna Kārkluvalka
    Elīna Kārkluvalka
    29. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Proshkin Aleksandr / Shutterstock
    Ciklamenas jeb Alpu vijolītes ziemā priecē ar tik krāšņu ziedēšanu, ka to noteikti gribētos paildzināt. Lai tas izdotos un ciklamenas ziedētu ne tikai vienu ziemu vien, jāņem vērā daži priekšnoteikumi. Ciklamenām ziemā patīk gaiša, vēsa palodze, neitrāla vai viegli sārmaina augsne un regulāra mēslošana. Bet kas tām nepatīk?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Nacionālā botāniskā dārza vadošajai dārzkopības speciāliste Silvija Rožkalne.

    Ciklamenām nepatīk

    1. Pārlaistīšana – pārliet ciklamenu var ļoti ātri. Cilvēki aiz lielas mīlestības puķīti grib liet un liet, bet nepadomā, ka augs nevar uzņemt pārāk daudz mitruma, sākas sakņu pūšana, un tas iet bojā. Mums nereti vaicā, cik bieži jālej ciklamena, bet tas ir atkarīgs no konkrētajiem apstākļiem mājās. Tiklīdz augsnes virskārta apžuvusi, puķe jālaista. Ja zem podiņiem tur apakštasīti vai dekoratīvo podu, pēc katras apliešanas jāpārbauda, vai nekrājas ūdens. Ja ir, tas nekavējoties jānolej.
    2. Karstums – ciklamenām nepatīk, ja zem palodzes ir ļoti karsts radiators, bet tas nenozīmē, ka vajadzētu puķi likt pārāk tuvu loga rūtij, jo tad augam rodas stress – galva salst, bet kājas cepas. Optimālā gaisa temperatūra ciklamenām ir 12–14 grādu. Vislabāk tās jūtas mājās, kur nav centrālapkures, – tad augu var saglabāt krāšņi ziedošu visu ziemu. 
    3. Sniegs – tik straujas temperatūras maiņas augam sagādā stresu. Cilvēkiem lielākoties taču arī nepatīk, ja viņus aplej ar aukstu ūdeni. Mīkstais sniega ūdens ciklamenai patiks, bet labāk vispirms sniegu izkausēt un ļaut sasilt līdz istabas temperatūrai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē