• Lauku dzīves garša

    Māja
    Una Dimitere
    2. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone un no personiskā arhīva
    Šeit viesojamies laikā, kad gaiss smaržo pēc čaukstošām lapām, zemes un āboliem. Cienājamies ar saldajiem Konfetnoje āboliem no vecā piemājas dārza un buram vīziju, kā te būs. Abi saimnieki ir ideju ģeneratori un nebaidās no ceļā sastaptiem neparedzētiem sarežģījumiem. No domas par kosmētisko remontu bijis jāpāriet pie mājas pārbūves.

    Mājas dosjē

    • Pāris kilometru ārpus Bauskas pilsētas, Gailīšu pagastā, aiz nelielas sētas atrodas Šnitku saimniecība ar 100 kvadrātmetru lielu dzīvojamo māju un vairākām palīgēkām. 
    • Šīs mājvietas vēsturei ir gandrīz simt gadu. Šobrīd tiek apsaimniekoti divarpus hektāri zemes.
    • Te rosās ģeogrāfe un fotogrāfe Lelde Feldmane-Zajarska, aizrautīgs mednieks un makšķernieks Kristaps Zajarsks, kurš šobrīd strādā loģistikas jomā netālajā Balticovo, un viņu divi dēli – Forests (5) un jaundzimušais Everts.
    • Seko Instagram kontam @lauku_dzives_garsa.

    Izceļojusi puspasauli un uzkāpusi vairākās Kirgizstānas virsotnēs, Lelde sapratusi, ka vēlas piezemēties. Bijusi gatava pamest Rīgu un labu darbu. Tai laikā – pirms pieciem gadiem – arī abu attiecības ar Kristapu attīstījušās raiti, iepazinušies ap Lieldienām, rudenī pārcēlušies uz Bausku, Ziemassvētkos apprecējušies un Valentīndienā februārī jau bijuši pirmdzimtā Foresta gaidībās. Tusiņu laiks abiem dabiski izbeidzies un gribējies normālu dzīvi, kā paši saka – Rīgu vairs nav varējuši izturēt. Nolēmuši pārcelties uz Bausku, jo tā ir Kristapa dzimtā puse.

    Abi vienmēr vēlējušies māju laukos un zinājuši, ka tai jābūt netālu no Bauskas. Mērķtiecīgi meklējot, pēc gada izdevies atrast Šnitkus. «Kristapam te ļoti iepatikās, un man likās, ja viņam patīk, tad būs forši,» par pirmo iepazīšanos ar šo mājvietu teic Lelde. 
    Īpašumu sākuši izpirkt pirms četriem gadiem, taču pa īstam pie atjaunošanas ķērušies tikai šī gada maijā, kad visas formalitātes bija nokārtotas.

    Atslēga – lauku tūrisms

    Pirmajā gadā entuziasma pilni ierīkojuši siltumnīcu, sākuši audzēt ķiplokus, taču ar šodienas acīm un pieredzi sapņo par lauku tūrisma attīstīšanu, kas būtu saistīts ar ūdeņiem, jo tepat netālu ir Mūsas upe. Un ģimene plāno paplašināt arī piemājas dīķi, kā arī uzbūvēt dažas atpūtas mājiņas. «Negribam to standarta astoņu stundu darbadienu pie kāda cita, vēlamies strādāt un dzīvot sev,» noteic Kristaps. Šobrīd piegulošo zemi apsaimnieko kaimiņu zemnieki, taču jau nākamgad saimnieki sāks atjaunot dabiskās pļavas un pieteiksies subsīdijām.

    Šnitkos ir māja, saimniecības ēka, garāža, pirts un divi lieli pagrabi. Visām ēkām nepieciešama atjaunošana, jo saimniecība ir sena, uz viena no pagrabiem redzams 1937. gada skaitlis. Šajā pavasarī sākuši restaurēt dzīvojamo māju. Kristapam paveicies, ka darbiem pieslēdzies viņa brālis ar kolēģi, kuri darbu koordinēšanu un uzraudzīšanu padara saimniekam vieglu, un process uz priekšu virzās veikli.

    Dzīvojamā <a data-id=māja pirms pārbūves – ar koka apdari, diviem skursteņiem un šīfera jumtu." src="https://cdn.santa.lv/files/Atjaunojam-maju_LM11/0DCC4C0E-24B3-405E-BF4A-34290267722B.jpg" style="width: 1063px; height: 1417px;">

    No restaurācijas līdz pārbūvei

    Sākumā licies, lai ievāktos mājā, nepieciešams tikai kosmētiskais remonts, taču pamazām, pašu rokām noņemot apmetumu un atsedzot konstrukcijas, atklājies, ka tā gluži nav. Var teikt, ka šobrīd ēka tiek pārbūvēta.
    «Gribējām saglabāt guļbaļķu māju, taču viena vainaga maiņa vien maksātu desmit tūkstošus, mums būtu jāaizvieto trīs. Tas likās neadekvāti dārgi. Nolēmām par labu Keraterm māla blokiem, tie ir elpojoši, ekoloģiski un ražoti tepat Latvijā, Lodē,» stāsta Kristaps. 

    Ēku uzlika uz stutēm un pa gabalam, sākot no viena gala, nojauca un no jauna uzmūrēja visas sienas. Dažus vecos baļķus Lelde vēlas integrēt interjerā, bet oriģinālās sijas lielākoties tiks saglabātas.

    No jauna tiks liktas visas grīdas, griesti, un, tā kā te pieejamas pilsētas komunikācijas, tostarp gāze, pavisam drīz mājā ierīkos gāzes apkures katlu. Tas šodienas aprēķinos ir viens no dārgākajiem apkures veidiem, taču saimnieki uzsver, ka ilgtermiņā noteikti atmaksāsies. Gāze ieplūst pa caurulēm, un dūmu izvadīšanai der pavisam mazs skurstenis – caurule, tādēļ jumtā nevienu skursteni neieraudzīsiet, vecie bija nokalpojuši, bet jauni nav nepieciešami. Jumta segums jau nomainīts, šīfera vietā tagad glīts melns metāla jumts.

    Alternatīva kokam

    Visiem, kas šobrīd kaut ko būvē, zināms, ka koka cena pēdējā gada laikā vairāk nekā dubultojusies, arī Zajarski meklē alternatīvas, kas nereti ļauj atrast pat ilgmūžīgākus un vieglāk kopjamus, uzturamus materiālus par koku. Kad dzīvojamā māja no ārpuses būs nosiltināta ar vati, to apšūs ar tumšiem Cedral koka imitācijas dēlīšiem, kuru pamatsastāvā ir akmens un gumijas sakausējums. Vizuāli māja atgūs pirmatnējo izskatu – it kā koka apdari. Iekšpusē sienas apmetīs ar kaļķa apmetumu, kas savukārt ir elpojošs un iedos telpām senatnīguma un pamatīguma pieskaņu.

    Īstais grīdas segums vēl tiek meklēts, tomēr skaidrs, ka pirmā stāva telpās būs siltās grīdas, lai puikas var staigāt basām kājām.

    Ieguvums, pārplānojot un pārmūrējot sienas, bijis tas, ka varējuši palielināt logiem paredzētās vietas, iepriekš tie bijuši pavisam mazi un arī gaismas bijis pamaz.

    Lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt te dzīvot, sākumā ģimene izbūvēs tikai pirmo stāvu, kurā būs virtuve ar ēdamzonu un atpūtas vietu, bērnistaba, guļamistaba vecākiem, plašs koridors ar metāla kāpnēm uz otro stāvu, paliela vannasistaba ar logu un vannu pie tā. 

    Ģimene daudz laika pavada ārā, un tur uz dzīvās uguns līdz pat vēlam rudenim tiek arī gatavots ēdiens, tostarp medījums. Kādu gabaliņu nostāk no mājas būs āra virtuve, kurā iebūvēs tepat atrastos laukakmeņus, kas iepriekš bijuši citās būvēs. Paredzēta arī vieta kūpinātavai.

    Laiks pie dabas

    Pagaidām, kamēr notiek remontdarbi, ģimene šeit brauc pa brīvdienām un vakariem, rīko pasākumus brīvā dabā. Lelde noorganizējusi vairākas tematiskas fotosesijas, tā taustoties un meklējot darbības sfēras šajā vietā. Protams, kad dzīve noritēs uz vietas, arī idejas īstenot būs daudz vieglāk. Šobrīd paši savām rokām vairāk rosās pa āru.

    Kamēr runājam, piecgadīgais Forests izmakšķerē zivi, viņš, tāpat kā tētis, ir kaislīgs makšķernieks un zina stāstīt par medību jēgu. Šīs prasmes ģimenes vīriešiem tiek nodotas no paaudzes paaudzē, Kristaps iet medībās līdz trim reizēm nedēļā, un mājās tiek ēsta gandrīz tikai meža gaļa. Ik pa laikam atved arī kādu zivi – līdaku, samu, arī brekšus. Bauskā Kristapa tēvs uzbūvējis kūpinātavu, tur tiek gatavoti zuši.
    Kā saka Lelde – laukos vajag dzīvību, arī bērniem tas ir svarīgi. Tādēļ viņi noskatījuši punduraitas, kas varētu noēst dabiskās pļavas un priecēt pašus un viesus.

     

    LIELISKI INSTRUMENTI PLĀNOTO DARBU VEIKŠANAI

    Iesaka EDGARS KĀNĪTIS, Tespars pārdošanas konsultants

    Šī māja ir pašā atjaunošanas sākumā, priekšā daudz darbu gan iekšpusē, gan ārpusē, un nepieciešami dažādi instrumenti. Šomēnes ieteikumos rīki, ar kuriem sākt veidot savu lauku mājas darbarīku izlasi. Universāli, plaši un bieži izmantojami, kvalitatīvi instrumenti. 

    1. Jaunās platformas 40 V Makita instrumenti būs labs ieguldījums, ja instrumentu iegāde jāsāk tikpat kā no nulles un ir plašas vajadzības. Labs sākums būtu komplekts DK126G401. Tajā ietilpst DF001G urbjmašīna ar maksimālo griezes momentu 140 Nm, triecienskrūvgriezis TD001G ar maksimālo griezes momentu 220 Nm, leņķa slīpmašīna GA005G ar 1,1 kW jaudu, zobenzāģis JR001G, kā arī 4 Ah 40 V litija jona akumulatori un ātrais lādētājs.

    2. Saimniecībā noteikti noderēs viens no jaunākajiem XGT instrumentiem – ķēžu zāģis UC011G, kas attīsta 25,5 m sekundē lielu ātrumu un ir aprīkots ar 1,6 kW jaudas dzinēju. Lielākā atšķirība no benzīna zāģa ir tā, ka šim zāģim nav nepieciešama motora apkope, tādēļ tas ir krietni ekonomiskāks par zāģiem, kas darbināmi ar benzīnu. Šis zāģis noderēs ne tikai būvniecības darbiem, bet arī dārza un meža darbiem, piemēram, sagādājot ziemai malku.

    3. Vēl viens instruments, kas varētu noderēt jauniem lauku īpašuma saimniekiem, ir leņķa zāģis LS002G ar slīdmehānismu un kombinējamiem leņķiem. Tas ir kompakts un viegli pārnēsājams rīks dažādiem garināšanas darbiem. Aprīkots ar 216 mm zāģripu, kas nodrošina zāģēšanas dziļumu pie 90 grādiem (70 mm dziļumā, 312 mm platumā). Atšķirībā no iepriekšējiem modeļiem visi XGT garināmie zāģi ir aprīkoti ar gaismu, nevis lāzeru. Tā uz zāģējamās virsmas precīzi parāda, kur būs zāģa ceļš.

    PALĪDZAM NOSKAIDROT!

    Konsultē ALEKSANDRS KAPUSTS,
    Latvijas Būvinženieru savienības biedrs, SIA Koster būvinženieris.
    Šnitku sētā ir liela vērtība – divi pagrabi. Diemžēl abos krājas diezgan daudz ūdens. Protams, tie ir seni, un laika gaitā sienās un grīdā radušās plaisas, kas, visticamāk, paver ceļu augstajiem gruntsūdeņiem. Kādi soļi būtu veicami pagrabu atjaunošanai?

    Jebkuram pagrabam ir jābūt pilnīgi sausam. Mūsdienās, veicot visu rūpīgi, izvēloties pareizos materiālus un tehnoloģijas, iespējams panākt sausumu pat pagrabā, kas atrodas zem gruntsūdeņiem.
    Ja virs zemes ir redzamas peļķes, visticamāk, grunts ir piesūkusies ar ūdeni, kas rada papildu spiedienu uz pamatiem, līdz beidzot izkļūst tiem cauri un ieplūst pagrabā. Tāpat ūdens pagrabā var iekļūt caur plaisām pamatos, spraugām grīdas un sienu savienojumu vietās, gar komunikāciju vadiem, pa logu ailēm. Tāpēc jāizvērtē visi šie posmi un jānovērš defekti.
    Piemērotākais laiks hidroizolācijas izbūvei no ārpuses ir vasara, bet iekšdarbus var veikt arī ziemā, tomēr sienu temperatūra nedrīkst būt zemāka par pieciem grādiem.
    Šajos pagrabos veicamie darbi sākami ar vecās grīdas demontāžu, pēc tam ar metāla birsti, ko uzliek uz flekša, ir jānotīra sienas un trepes, plaisas jāpaplašina. Tad samitrinātas sienas – plaisas un šuves – jāaizpilda ar speciālu briestošu waterstop hidroizolācijas lenti. Virsmas divas reizes jānogruntē un jāierīko vertikālā hidroizolācija. Tad grīdai iebetonē 5 centimetru sagataves kārtu uz PVC plēves un atkal nogruntē. Tad uzlīmē Koster KSK SY 15 hidroizolāciju. Lai gruntsūdeņi nepaceltu jauno grīdu augšā, sienās ierīko 10 × 100 mm enkurus. Stiegrojuma sietu sasien ar enkuriem. Visbeidzot betonē īsto grīdu (7–10 cm biezumā). Šādi izveidota grīda būs kā ūdensnecaurlaidīga tvertne. 
    Pagraba uzturēšanā nozīmīga ir gaisa temperatūra un mitrums, tādēļ svarīga ir ventilācija. Vertikāli jāiestrādā 150 mm kanalizācijas cauruļvads, kas nāk no grīdas, iet caur griestiem metra augstumā virs jumta. Lai notiktu gaisa cirkulācija, otra ventilācija iestrādājama durvīs, pie grīdas izurbjot 20 mm lielus regulējamus caurumus.
    Ja pāris gadu laikā atkal parādās plaisas, darbi uzticami profesionāļiem un, domājams, būs jāizmanto speciālas injekcijas.
     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē