• Kondicionieris vai ventilators? Ko izvēlēties, ja mājās ir dzīvnieki?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    12. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasaras Latvijā katru gadu kļūst arvien karstākas, un termometra stabiņš mēdz sasniegt 30 grādu atzīmi. Šādās dienās, šķiet, vienīgais, kas palīdz pārvarēt karstumu, ir kondicionieris, ko bez liekiem sirdsapziņas pārmetumiem arī izmantojam kā mājās, tā mašīnā un darbavietā. Arī tavs mīlulis karstajās dienās labprātāk uzturētos vēsā telpā. Bet vai esi aizdomājies, kā kondicioniera izmantošana var ietekmēt tava mājdzīvnieka veselību un labsajūtu? 

    Kondicionieri novērtēs visi, izņemot papagaiļus

    Kamēr pats brauc atvēsinātā mašīnā un sēdi birojā, kur fonā maigi dūc kondicionieris, nevajadzētu aizmirst arī par četrkājainajiem draugiem, kas gaida tevi mājās. Kad karstajās vasaras dienās dodies ārpus mājās un atstāj mājdzīvnieku vienu, atceries viņu ne tikai pabarot, izvest pastaigā un padzirdīt ar svaigu ūdeni, bet arī parūpēties par to, lai viņam uzturēšanās mājās būtu komfortabla un patīkama.

    Viens no veidiem, kā par to parūpēties, – nodrošināt viņa vajadzībām atbilstošu gaisa temperatūru iekštelpās. Vislabāk to var izdarīt ar kondicioniera palīdzību. Tas tavas prombūtnes laikā rūpēsies, lai dzīvnieks mājās nepārkarst. Sevišķi svarīgi to atcerēties tiem astaiņu saimniekiem, kuru mīluļi atrodas telpā, ko visas dienas garumā apspīd saule. 

    Visvairāk gaisa kondicionieri novērtēs lielāka auguma suņu šķirnes, kas veidojušās aukstajā klimata zonā, ar biezu apmatojumu un augstu tauku procentu.

    Viņiem karstums ir viens no lielākajiem pārbaudījumiem. Šī iemesla dēļ lielo suņu, trušu un kaķu saimniekiem, kuri tur savus mājas mīluļus iekštelpās, vajadzētu īpaši padomāt par to, vai telpa, kurā dzīvnieks uzturas, ir pietiekami vēsa. Nodrošināt iespēju patverties no svelmes sevišķi svarīgi ir dzīvniekiem ar īsiem purniņiem, kā, piemēram, buldogiem, mopšiem un persiešiem. Viņu purna uzbūve apgrūtina elpošanu, bet tas ir viens no veidiem, kā dzīvnieki atvēsinās. 

    Vienīgie dzīvnieki, kas nebūs īpaši sajūsmā par kondicionieri, ir papagaiļi. Šie putni ir karst­asiņu dzīvnieki, un viņu ideālā ķermeņa temperatūra ir vidēji 40 grādu. Tas nozīmē, ka viņi daudz komfortablāk jūtas siltākā telpā. Tā kā papagaiļi nāk no zemēm, kur 30 grādu temperatūra tāds nieks vien ir, karstums tiem netraucē. Patiesībā telpās, kas ir vēsākas par 25 grādiem, viņiem pasliktinās vielmaiņa un palielinās stress. Turklāt kondicionieris putnam var izraisīt interesi, un mājas mīlulis var mēģināt ielīst tā spraugās. Šāda ziņkārības apmierināšana diemžēl var beigties letāli. Tāpēc, ja esi papagaiļa saimnieks, nekādā gadījumā neatstāj putnu nepieskatītu vienā telpā ar ieslēgtu kondicionieri. Tā ir bīstama kombinācija. 

    Ventilatora priekšrocības

    Kondicionieris, protams, nav vienīgā palīgierīce, kas vasaras svelmē var palīdzēt saglabāt dzīvojamo telpu patīkami vēsu. Ir cilvēki, kas dod priekšroku ventilatoram. Jāatzīst gan, ka tas, protams, nav tik efektīvs kā kondicionieris, jo neatkarīgi no tā jaudas tikai īslaicīgi atvēsinās ķermeni, nevis pašu telpu. Tas nozīmē, ka, lai ventilators palīdzētu tavam mājas mīlulim pārdzīvot karstumu, dzīvniekam būtu jāatrodas tam tik tuvu, lai gaiss tiktu pūsts viņam tieši virsū. Tu, kā kaķa un suņa saimnieks, noteikti zini, ka paļauties uz to, ka dzīvnieks pats ies apgulties iepretim ventilatoram, ir diezgan naivi un bezjēdzīgi, tā, visticamāk, nenotiks. Citiem vārdiem sakot, kaut arī ventilatoram ir vairākas priekšrocības – tas ir salīdzinoši lēts, patērē daudz mazāk enerģijas, tādējādi ir draudzīgāks dabai, ir vienkārši uzstādāms, pārvietojams un kopjams –, tas nesniegs vēlamo rezultātu un nepalīdzēs tavam mājas mīlulim atvēsināties. Turklāt atsevišķas ventilatora detaļas var būt bīstamas, sevišķi tajās mājās, kur dzīvo papagailis. Mazais lidotājs var uzsēsties uz ventilatora malas un, iesprūstot astes spalvām, savainoties. 

    Cenšoties izlemt par labu ventilatoram vai kondicionierim, jāņem vērā arī tas, ka ir dzīvnieki, kuriem nepatīk tieša gaisa plūsma. Savukārt citiem tā var radīt veselības problēmas. Viens no šādiem dzīvniekiem ir jūrascūciņa, kurai tieša gaisa plūsma ilgstošā periodā var izraisīt augšējo elpceļu saslimšanu. 

    Izvēlies piemērotu temperatūru!

    Daudzi saimnieki satraucas, vai mājas mīluļa ilgstoša uzturēšanās kondicioniera atvēsinātās telpās nevar pavājināt dzīvnieka imūnsistēmu, kā rezultātā viņš saslimtu. Protams, šāds risks pastāv, bet to var samazināt, izvēloties četrkājainajam draugam piemērotu temperatūru. Katram no mums, tai skaitā dzīvniekiem, ir temperatūra, kurā mēs jūtamies vislabāk. Braucot viens automašīnā, tu vari kondicionieri uzlikt uz tik grādiem, cik pats vēlies, taču, atrodoties mājās, tev jāpadomā ne tikai par savu, bet arī četrkājainā drauga labsajūtu. Diemžēl nav vienas ideālās temperatūras, kas būtu piemērota visiem mājas mīluļiem. Tas, kādā temperatūrā dzīvnieks jūtas vislabāk, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: kažoka biezuma, tauku slāņa, izmēra, sugas un šķirnes. Piemēram, mazāka izmēra dzīvniekiem ar īsu apmatojumu ir grūtāk uzturēt ķermeņa siltumu, tāpēc viņi vislabāk jūtas siltākā telpā. Savukārt tie, kas ir apveltīti ar lielu augumu un biezu kažoku, dos priekšroku vēsākam mājoklim. Protams, arī mājas mīluļa veselības stāvoklim, kas dažkārt iet roku rokā ar vecumu, ir liela nozīme. Tie dzīvnieki, kuriem ir pavājināta imūnsistēma vai viņi ir pieskaitāmi senioru kategorijai, var būt jutīgāki pret aukstumu. Viņi labprātāk uzturas kādā siltākā vietiņā. 

    Papildus iepriekš minētajiem faktoriem nozīme ir arī mitruma līmenim telpā. Augsta temperatūra kombinācijā ar lielu mitruma līmeni sunim var būt grūtāk panesama nekā tāda pati temperatūra zemākā mitruma līmenī. Šī iemesla dēļ svarīgi ir kontrolēt mitruma līmeni mājās. Vasarā tam ideālajā gadījumā būtu jābūt aptuveni 30–50%.

    Vidējā telpas temperatūra, kurā tavs mājdzīvnieks varētu justies komfortabli, ir no 21 līdz 23 grādiem.

    Taču ik pa laikam pavēro dzīvnieku un viņa ķermeņa valodu, jo tikai tā tu sapratīsi, vai viņam nav par karstu vai aukstu. Uzmanīgi vēro, vai mājas mīlulis neizrāda dehidratācijas un pārkaršanas pazīmes, kā, piemēram, pārlieku liela siekalošanās, intensīva elsošana, samaņas zudums, dezorientācija, caureja un vemšana. Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai izvēlētā temperatūra nav par zemu un pārāk krasi neatšķiras no āra temperatūras. Temperatūras atšķirībai starp iekštelpām un āru nevajadzētu pārsniegt 10–15 grādus. Kāpēc tas ir svarīgi? Jo, ejot pastaigā, suns var sajust strauju temperatūras maiņu, kas var beigties ar saaukstēšanos. 

    Neaizmirsti arī par pamatlietām!

    Vēsas telpas vasaras karstumā ir lielisks veids, kā palīdzēt uzlabot sava mājas mīluļa labsajūtu, bet noteikti ne vienīgais. Domājot par to, kādu telpas atvēsināšanas iekārtu izvēlēties, neaizmirsti arī par pamatlietām. Vienmēr pārliecinies, ka dzīvniekam ir brīvi pieejams svaigs ūdens. Vasaras laikā viņi dzer vairāk nekā ziemā, tāpēc drošības pēc, ejot garām mīluļa ūdens bļodai, vairākas reizes dienā uzmet aci un pārliecinies, ka tajā ir pietiekami daudz šķidruma. Tāpat atceries, ka dzīvniekam nevajadzētu ilgstoši atrasties tiešos saules staros. Kaķi vai suņi paši var izvēlēties, cik ilgu laiku pavadīt saulē un kad doties uz ēnas pusi, bet peles, truši, jūrascūciņas, putni un citi mājas mīluļi, kas dzīvo būros, to nevar izdarīt. Tāpēc, sākoties vasarai, pārliecinies, ka mājdzīvnieka būris nevienā diennakts laikā neatrodas tiešos saules staros.

    Tāpat karstākajās vasaras dienās nevajadzētu dzīvniekus pārlieku nodarbināt, dodoties garos skrējienos, braucienos ar riteņiem vai pastaigās tiešos saules staros. Neaizmirsti, ka šajās dienās asfalts ir suņu ķepu lielākais ienaidnieks, tāpēc ved mājas mīluli izskraidīties pa mežu, parku, pļavu vai piemājas zālienu.

    Netaisi caurvēju!

    Saimnieki, kuriem mājās nav kondicioniera vai ventilatora, kā efektīvu veidu, lai atvēsinātu telpas, nereti izvēlas radīt caurvēju. Taču vajadzētu ņemt vērā, ka dzīvnieks, gluži tāpat kā cilvēks, ilgstoši uzturoties caurvējā, var saaukstēties. Šī iemesla dēļ caurvējš diemžēl nebūs labākais risinājums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē