• Ko jaunu šogad izmēģināt dārzā? Iesakām puķu, dārzeņu un koku šķirnes

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: webwind Medienagentur / Shutterstock
    Kamēr pavasara tuvošanos vēl var tikai attāli nojaust gaisā, varam pamazām sākt plānot jaunās sezonas darbus un dobes. Iedvesmai piedāvājam interesantu jaunpienācēju sarakstu, kurā apkopoti dārzeņi, dekoratīvie un augļu koki, kā arī īpašas ziemcietes puķu dārziņam.

    Puķu dārzā

    Zobenveida īriss (Iris ensata) ‘Variegata’ 
    Zobenveida īriss (Iris ensata) ‘Variegata’ 
    • Bārbele ‘Summer Chocolate’, kas izaug 1,3–1,5 m augsta, ir ļoti dekoratīva līdz pat vēlam rudenim, labi pārziemo un efektīgi izskatās gan dzīvžogos, gan kā soliteraugs. 
    • Spireja ‘Neon Flash’ ir ļoti efektīga, ar sarkaniem ziediem un tumši zaļām lapām, 1–1,10 m augsta. Piemērota gan zemiem dzīvžogiem, gan soliteriem. 
    • Skarainā hortenzija ‘Hercules’ bagātīgi zied lieliem, blīviem ziediem, kas rudenī krāsojas spilgti rozā. Izaug 1,5–1,7 m augsta. Ziedu kāti stingri, neliecas, ziedi nebojājas.
    • Skarainā hortenzija ‘Framboisine’, kas ir 1–1,3 m augsta ar izcilu ziedu formu, smalki iezīmētām kontūrām un īpatnēju ziedu vidiņu, tumši zaļām lapām ar sarkani robotu maliņu. Rudenī lapas un ziedi bordo sarkani. Kaprīzāka par citām. No mazajām hortenzijām izcila ir ‘Little Fresco’ – zema, kompakta, ar maigi rozā ziediem. Viegli audzējama. Piemērota maziem dārziem. 
    • Astrancija (Astrantia major) ‘Roma’, ap 60–80 cm augsta puķe, bagātīgi un ilgstoši ziedoša. Sudrabaini rozā, adatas spilvenam līdzīgos ziedus ieskauj zaļgani vīnsarkanas seglapiņas. Izturīga pret gliemežiem. Noderēs akmeņdārzos, dobēs, apmalēs, podos. 
    • Zobenveida īriss (Iris ensata) ‘Variegata’ – efektīgs, ap 50 cm augsts, lapojums zaļš ar vertikāli baltu svītrojumu. Lieli, samtaini, tumši violeti ziedi. Var stādīt dobēs, grupās, apmalēs, podos, soliteros, ūdensbaseinu malās.
    • Virdžīnijas veronika (Veronicastrum virginicum) ‘Fascination’ – kompakta, stabila ziemciete. Violetsārtie ziedi rada daudzstāvu svečturim līdzīgu efektu. Pavasarī sarkanbrūnais, vēlāk zaļais dekoratīvais lapojums atgādina virpuļus. 100–140 cm augsta, piešķir krāsu un interesantu struktūru augstās aizmugures apmalēs, grupās, ūdensbaseinu krastos. Siluets interesants arī ziemā. 

    Dārzeņi, ko var audzēt nelielos dārzos un podos

    Pepino melone
    Pepino melone
    • Pepino melone. Tas ir auglis ar melones aromātu un kivi garšu. Audzējams kā viengadīgs augs vai ziemā pārvietojams uz telpām. Augļi ienākas no vēlas vasaras līdz rudenim. 
    • ‘Santo’ – agra tomātu šķirne ar vidēji lieliem, apaļiem, sarkaniem augļiem, kas sārtojas pakāpeniski visu vasaru. Augums zems, stabils. Audzē kā krūmu, pazarītes nelaužot. 
    • ‘Līna’ – nokareno tomātu šķirne ar valrieksta lieluma saldiem auglīšiem sarkanā, dzeltenā vai oranžā krāsā.  
    • ‘Explosive Ember’ – čili pipars, kas veido ap 30 cm augstu krūmiņu violetām lapām. Augs ar daudziem vidēji lieliem un vidēji asiem pipariņiem. Īpaši piemērots audzēšanai podos gan pa vienam, gan garšaugu un puķu kompozīcijās. 

    Dažādi koki

    Ābele (Malus) ‘Brandywine’ 
    Ābele (Malus) ‘Brandywine’ 
    • Ābele (Malus) ‘Brandywine’ – izcili skaista, veselīga, pašauglīga ar lieliem, koši rozā pildītiem ziediem. Plaukstot lapas ir tumšsarkanas, vasarā tumši zaļas, rudenī sarkanvioletos toņos. Āboli zaļsārti, 3–4 cm diametrā, nedaudz plakani.  
    • Dziedzerainais ķirsis (Prunus glandulosa) ‘Rosea Plena’ ar maigi rozā, biezi pildītiem ziediem. Krūms 1–1,2 m augsts, zied pavasarī reizē ar lapu plaukšanu. Ļoti laba aukstumizturība.
    • Septiņdēlu koks jeb rudens jasmīns (Heptacodium miconioides) – aukstumizturīgs un augsnes ziņā pieticīgs krūms baltiem, smaržīgiem ziediņiem, kas sakārtoti ķekarā pušķos. Ziedpumpuri parādās vasaras sākumā, uzzied septembrī, oktobra sākumā. 
    • Subalpīnās baltegles (Abies lasiocarpa) šķirne ‘Compacta’ – eglīte, kas neizaug virs trim metriem un ko uzreiz var rotāt bērni. Katra maza dārza īpašnieka sapnis. Košā sudraba krāsā, visu gadu mīkstām skujām, bieza, kupla, skaistas formas. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē