• Kāpēc pārdod kaķa ūsas? Un kāpēc tās labāk nepirkt?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    26. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nils Jacobi, Shutterstock
    Pirms kāda laika uzdūrāmies interesantam sludinājumam: «Pārdodu kaķa ūsas modelēšanai un mākslas darbiem.» Ko? Ūsas?! Kaķa ūsas tiek pārdotas, un kāds tās arī pērk? Izrādās, dabiskas kaķa ūsas ir visai pieprasīta prece, un šādi sludinājumi nav retums. 

    Protams, mēs visi zinām, ka kaķi ik pa laika zaudē savas ūsas, tās vienkārši izkrīt. Tie, kuriem mājās dzīvo kaķis, droši vien ir atraduši tās uz grīdas vai paklāja, tīrot māju. Kaķim ūsas ir ļoti nozīmīgs maņu orgāns. Kaķis pasauli izzina ne tikai ar dzirdi, redzi vai ožu, bet arī ar tausti. Cilvēks tausta ar pirkstiem, bet kaķim par taustes orgānu kalpo speciāli gari matiņi jeb vibrisas (no latīņu vārda vibrissae – drebēt) – ūsas, virslūpas spalviņas, zoda matiņi, uzacu spalvas un matiņi uz priekškājām, kas palīdz orientēties apkārtnē un medīt tumsā. Šie matiņi patiešām ir jutīgi kustību detektori, taču visjutīgākās ir garās ūsas. Tāpēc nogriezt kaķim ūsas nozīmē to pašu, ko amputēt cilvēkam pirkstus.

    Kāpēc ūsas izkrīt?

    Ūsu izkrišana ir dabisks fizioloģisks process, tāds pats kā sezonālā spalvas mešana. Ik pa laikam matiņu folikulas atjaunojas – ūsas izkrīt, to vietā ataug jaunas. Nav jābaidās, ja uz grīdas esi atradis ūsu. 

    Svarīgi: ja atrodi vienlaikus izkritušas vairākas ūsas (ar nosacījumu, ka tu regulāri uzkop māju), mīluli būtu vēlams parādīt veterinārārstam. Vienlaicīgs ūsu zudums var norādīt uz kādu patoloģiju. 

    Kas un kāpēc pārdod kaķa ūsas?

    Izpētot vairākus kaķa ūsu pārdošanas sludinājumus, var redzēt, ka pārdevēji visbiežāk raksta, ka viņiem ir kaķu audzētava vai vienkārši daudz minču mājās un visas pārdošanā izliktās ūsas izkritušas dabiski. Ūsas tiek pārdotas gan atsevišķi, gan vairumā. Vienas ūsas cena svārstās no 85 centiem līdz pat 3 eiro par ļoti labu eksemplāru. Jo garāka ūsa, jo lielāka tās cena. Nozīme esot arī ūsas krāsai. 

    Starp citu! Daži uzskata, ka kaķa ūsu nēsāšana makā pievilina naudu. Un šim mērķim der tikai dabīgi izkritušas ūsas.

    Ko pircēji dara ar ūsām?

    Lielākoties kaķa ūsas iegādājas rokdarbnieki, mākslinieki, kuri tās izmanto savu darbu veidošanai.

    • Veido ģitāru un citu stīgu instrumentu minireplikas ar stīgām, kas darinātas no kaķa ūsām.
    • Izmanto ūsas, lai tās pielīmētu kaķiem gleznās vai aplikācijās. 
    • Darina antenas miniatū­riem modeļiem (tankiem, auto­mašīnām).
    • Izmanto buru aprīkojuma konstruēšanai kuģu modeļos.
    • Gatavojot mīkstās un māla dzīvnieku rotaļlietas ar dzīvām ūsām. 
    • Izgatavo korsetes miniatūrām lellēm.
    • Izmanto, strādājot ar ma­zām pērlītēm. 

    Protams, to visu var izdarīt arī ar mākslīgiem materiāliem (makšķer­auklām, monopavedieniem), taču rokdarbnieki nez kāpēc iecienījuši strādāt ar dabiskām kaķa ūsām.

    Kāpēc kaķa ūsas labāk nepirkt?

    Jāatzīst, ka šie kaķa ūsu pārdošanas sludinājumi mūs patiesi satrauca. Mēs nekad nevaram zināt, kā tieši šīs ūsas tika iegūtas. Vienmēr ir iespēja uzdurties negodprātīgam pārdevējam, kurš peļņas nolūkos ūsas nevis savāc, bet nabaga kaķīšiem izrauj. Īpaši satraucoši ir sludinājumi par apjomīgu tirdzniecību. Pircēju radītais pieprasījums apdraud kaķus. Iegādājoties šo produktu, mēs varam izprovocēt kaķu īpašniekus kaķiem ūsas izraut. Un tas ir ne tikai sāpīgi, bet arī ļoti kaitē dzīvnieka veselībai un labklājībai. Protams, ļoti gribas ticēt to pārdevēju godaprātam, kuri raksta, ka ūsas izkritušas dabiski un neviens kaķis nav cietis. Tomēr šādas lietas ir jāpārbauda. Ja tev ir iespēja to izdarīt vai tu pilnībā uzticies pārdevējam (personīgi zini), tad tā ir viena lieta. Bet, ja šādas iespējas nav, rūpīgi apdomā, iekams veic šādu pirkumu. 

    Visi kaķi dzīves laikā mēdz atjaunot savu ūsu komplektu. Tāpēc, ja tev mājās ir kaķis un ne viens vien, ir jēga paskatīties – varbūt arī tev uz paklāja ir nokritis materiāls ģitārai. Atliek to tikai pārdot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē