• Kādas šķirnes kaķis bija Runcis Zābakos?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pasakas ilustrācijās un filmās šis tēls nereti atainots rudā krāsā vai strīpains, lai gan pasakas autors Šarls Pero nebija norādījis runča kažoka krāsu. Kādas tad šķirnes bija šis kaķis?

    Roku sildītājs no kažociņa

    Norāde uz šķirni dīvainā kārtā ietverta kaķa jaunā īpašnieka rūgtajā frāzē: «Kas ar mani notiks pēc tam, kad es apēdīšu savu kaķi un no viņa kažoka uztaisīšu mufi?» Visticamāk, daudziem šī frāze šķitīs mežonīga vai labākajā gadījumā norāde uz to, ka nabadzība un izmisums iedzinuši jaunekli vājprātā. Taču fakts ir tāds, ka agrāk franču zemnieki tik tiešām kaķus bieži izmantoja šādiem mērķiem. Taču ne visus kaķus. Ne vēlāk kā XIV gadsimtā

    Dienvidfrancijas klosterī Grand Chartreuse, kas piederēja Dekarta ordenim, sāka audzēt kaķus – spēcīgus, ar pelēku, gludu, plīšam līdzīgu kažociņu. Kā viņi tur nokļuva, precīzu ziņu nav, taču zināms, ka mūki labprāt ņēma sev mierīgus, klusus un nepretenciozus dzīvniekus. Un, kā jau kaķi, tie vairojās strauji un drīz vien bija sastopami jau visā Francijā.

    Lietoja uzturā

    Arī zemnieki kaķus labprāt turēja mājās, novērtējot viņu miermīlīgo dabu un izcilās domāšanas īpašības. Un arī blīvo kažoku – vēlajos viduslaikos šo kaķu kažokādas tika uzskatītas par diezgan cienīgām, tāpēc nabadziņi bieži kļuva par izejvielām kažokādu biznesā. Bet zemnieki, kas ikdienā sevi ar gaļu bieži nevarēja palutināt, kaķu gaļu izmantoja uzturā. Tāpēc zemnieku puisim, kurš mantojis tikai runci un neko citu, bija gluži loģiski domāt tieši par šādu viņa galu. Jāņem vērā, ka galvenā varoņa tēvs bija dzirnavnieks. Kaķi tur noteikti tika turēti, jo dzirnavas piesaistīja grauzējus.

    Bet dzirnavu kaķis ir nopietns tituls kaķu pasaulē: ja kaķis tika galā ar tiem peļu un žurku bariem, kas mēģināja apēst graudu un miltu krājumus, tad tas ir ļoti gudrs un drosmīgs dzīvnieks. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka par apķērības un drosmes paraugu pasakā kļuva tieši mazais kaķis.

    Francijas nacionālais kaķis

    Par spīti barbariskajai attieksmei pret šiem astaiņiem, šķirne, kas nosaukta klostera vārdā, neizzuda. Un tagad šartrēzietis ir Francijas nacionālais kaķis. Šķirne ir atzīta un augstu novērtēta, lai gan, protams, tagad neviens šos pūkainos skaistuļus gaļai vai kažokādām neaudzē. Viņi ārēji ir ļoti līdzīgi britu īsspalvainajiem kaķiem, taču ir virkne visai smalku atšķirību ķermeņa uzbūvē un apmatojuma struktūrā. Šiem kaķiem iespējama tikai viena krāsa – zila (pat deguna un ķepu spilventiņiem jābūt atbilstošā krāsā), acīm jābūt medaini zelta krāsā. Tāpēc netici, kad Runci Zābakos multfilmās un bildītēs zīmē rudu vai strīpainu. Viņš ir šartrēzietis!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē