• Kā pavairot pelargonijas ar spraudeņiem

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    6. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shebeko / Shutterstock
    Pelargonijas vasarā ir tik krāšņas, taču maksā dārgi. Ja gribi tikt pie stādiem bez lieliem tēriņiem, pamēģini izaudzēt pelargoniju stādus ar spraudeņiem.

    Peoniju pavairošana ar spraudeņiem 

    1. Tiklīdz ieraugi pārdošanā pirmo šāpavasara pelargonijas podu, nopērc to, sagatavo spraudeņus un izaudzē no tiem stādus. 
    2. Spraudeņiem vislabāk der galotnītes. Var apsakņot arī zemākās, koksnainākās dzinumu daļas, taču tās patstāvīgu dzīvi sāks slinkāk. 
    3. Spraudeņa garums atkarīgs no pelargonijas veida. Ja dzinums ir stabils, veselīgi zaļš (nevis salātu krāsā!), ņem vienu posmu. Ja dzinums vēl pajēls, griež divus posmus. Taču pārāk garš starpposms spraudeņiem nav vēlams, jo tas var atlūzt. Īpaši tas raksturīgs nokarenajām pelargonijām. 
    4. Apakšējās lapas nogriež, spraudenīti var iemērkt kādā no speciālajiem apsakņošanās līdzekļiem, kas nopērkami veikalos.
    5. Sprauž kūdras substrātā. Ja podiņos, tad vēlamā mikroklimata radīšanai var uzlikt burciņu. Ja kastītē – pārliek plēvīti vai ieliek maisiņā. Taču vismaz pāris reižu dienā jānoņem pieelpotais apsegs un minūtes piecpadsmit jāpavēdina. 

    Ņem vērā

    • Marta beigās un aprīļa sākumā zemē dēstītie spraudeņi līdz jūnijam labā kopšanā izaugs par itin glītiem ceriem. Lai tas notiktu ātrāk, spraud katrā podā nevis vienu, bet 3–4 spraudeņus.  
    • Ir pelargoniju šķirnes, kas apsakņojas labi, savukārt citas to nevēlas darīt. Nokarenās, karaliskās lielziedu pelargonijas ir viscimperlīgākās.

    Uzmanību – puve!

    • Vieglāk noteikti ir darīt visu, lai neradītu puves attīstībai labus apstākļus, nekā cīnīties pret to.
    • Biežākie puves iemesli ir pārlaistīšana, slikta ventilācija un vēsums.
    • Tātad – retāk jālaista un jānoliek stādu kaste siltākā vietā.
    • Ja puve ir tuvu saknei vai augs maziņš, tad labāk met slimo stādu tūliņ prom.
    • Ja bojājums augstāk, mēģini pacīnīties. Slimo dzinumu nogriez, apkaisi ar sasmalcinātu ogli (der aptiekā nopērkamās tabletes vēdera vainām). Ja puve parādījusies uz pelargonijas stumbra, pagreb bojāto vietu, piepūderē ar ogli un nožāvē sausu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē