• Kā pareizi laistīt tomātus? 5 audzētājas padomi, lai tomāti augtu griezdamies

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    22. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: SALNIKOV MIKHAIL / Shutterstock
    Kad beidzot sagaidīts brīdis, kad tomāti var doties uz siltumnīcu, sākas jauna nodaļa stādiņu aprūpē. Gaisma ir, siltums ir, jādomā par laistīšanu un barošanu. Pirmais, kas jāzina par tomātu laistīšanu: tie jālaista prātīgi!

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Elga Bražūne, ģimenes dārzniecības Neslinko! saimniece, tomātu un tomātu stādu audzētāja ar 35 gadu pieredzi.

    1. Cik bieži? Tomātu laistīšanas biežumam nav kādas vienas formulas. Jāņem vērā gan auga lielums, gan augsnes mitruma uzturēšanas spēja un laika apstākļi. Ja augsne ir smilšaina un ļoti labi laiž cauri mitrumu, jālaista biežāk. Ja augsne ir ar māla piedevām, jālaista krietni retāk. Varbūt tikai reizi nedēļā, kamēr augi vēl maziņi, un divas reizes nedēļā, kad tie jau paaugušies.
      Brīdi, kad tomāti jālaista, nosaka nevis pēc augsnes virskārtas, bet gan paskatoties 5–7 centimetru dziļumā. Protams, augsnei ir jābūt mitrai, tomēr tā nedrīkst būt pārmēru mitra. Tomātu saknēm nav jāguļ kā vannā. Ja augsni saujā var sablīvēt pikucī, nav jālaista. Ja augsne neturas kopā, bet tūdaļ pat sabirst, – jālaista.
    2. Kad? Skaidrs, ka tomātus nevajag laistīt karstā dienvidū, kad lielākā daļa ūdens iztvaiko. Bet, vai labāk to darīt no rīta vai vakarā, uzskati atšķiras. Var to darīt dienas otrajā pusē – ap pieciem sešiem pēcpusdienā, kad saule vairs necepina. Zeme un ūdens pa dienu ir iesiluši, un visiem – gan augiem, gan augsnei un ūdenim, ko tur mucās un lej ar lejkannu, – ir aptuveni vienāda temperatūra. Augiem silts ūdens patīk. Turklāt līdz saulrietam viss vēl pagūst apžūt. Lai gan laista tikai zemi ap tomātu, cenšoties netrāpīt uz auga lapām, tomēr ne vienmēr tas izdodas. Turklāt tomāts, būdams nakteņu dzimtas augs, intensīvāk aug tieši naktīs, un tad tam vajag visvairāk barības vielu. Reizēm tiešām, no rīta ieejot siltumnīcā, pat ar neapbruņoti aci redzams, kā tomāti pa nakti izstiepušies.
      Var laistīt arī agri – ap pieciem sešiem no rīta. Ja jāizvēlas, vai laistīt no rīta vai ap deviņiem desmitiem vakarā, labāk to darīt no rīta. Vēla laistīšana radīs siltumnīcā papildu kondensātu un mitrumu. No rīta uzreiz pēc laistīšanas siltumnīcu var atvērt, lai gaiss cirkulē un mitrums neveidojas.
    3. Kā? Tikai ap pašiem augiem, tikai dobē vai varbūt visā siltumnīcas teritorijā? Tā kā tomātu saknes var sniegties pat triju metru attālumā, tad arī jālaista pēc iespējas plašāka teritorija. Jo lielākā platībā augsne būs samitrināta, jo plašāka veidosies sakņu sistēma, lai iegūtu barības vielas. Tomātu saknes stiepjas pat zem iestaigātā celiņa, kur augsne ir sablīvēta. Tomāts lavās uz blakus dobi zagt barības vielas! Tāpēc jālaista visa siltumnīca.
    4. Ar kādu ūdeni? Protams, tomātiem vislabākais ir ūdens no dabiskajām ūdenstvertnēm – kāda dīķa, ezera, upītes, ja tāda ir tuvumā. Ūdenim jābūt siltam. Vasarā to diezgan labi uzsilda saule. Ūdeni var iepildīt tvertnē un sildīt saulē tieši siltumnīcā. Lai gan virsējā slānī ūdens reizēm sasilst pat līdz 30 grādiem, par karstu laistīšanai tas noteikti nebūs un saknes neapdegs.
    5. Cik daudz? Cik daudz ūdens katram augam vienā reizē uzliet, tas stipri atkarīgs no auga garuma un tā, cik tam ir lapu un augļu. Ja augs ir jau divus metrus garš un ir ķekars aiz ķekara, tam, protams, vajag daudz vairāk ūdens nekā tādam, kas ir tikai 80 centimetru vai metru garš, vai tādam, kurš jau daļēji noražojis un kam arī apakšējās lapas noņemtas. Parasti pietiek ar spaini ūdens lielajiem tomātiem un nepilnu spaini zemajiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē