• Jautā lasītāja: Kā izglābt ceriņu?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Jautā lasītāja Dace: «Pirms gadiem trim iestādījām ceriņu dzīvžogu. Visiem ceriņiem šopavasar bija ziedi vai vismaz kupls lapojums, bet ar vienu stādu kaut kas nav lāgā. Tikpat kā nav lapu, un tās, kas bija, sačokurojās, nomelnēja un sakalta. Stumbrs faktiski ir kails. Galotnē bija daži ziedi, bet tādi kroplīgi. Par kādu kaiti tas liecina? Vai ceriņu iespējams glābt?» Atbild Sarmīte Strautiņa, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    Foto: no personiskā arhīva

    Lai saprastu, kas noticis, vispirms vajadzētu pārbaudīt, vai nav bojāta stumbra pamatne, proti, vai kambija slānis pie stumbra pamatnes ir dzīvs. Tam jābūt zaļam. Ja, pakasot ar nazi, redzams, ka stumbra pamata daļa pie augsnes kļuvusi brūna, tad nevar cerēt, ka ceriņš būs dzīvotājs. Kambijs tiek bojāts, piemēram, ja ziemā ir bijis liels mitrums un radušās problēmas ar saknēm. 

    Ja kambija slānis nav atmiris, tad varētu būt bakterioze vai kāda sēņu slimība. Biežāk bakterioze gan parādās, kad pavasaris ir mitrs un vēss, kāds šogad nebija, taču kopumā ceriņi pret šo slimību ir diezgan ieņēmīgi. Tad kalstošie dzinumi jānogriež līdz veselajām lapām. Pēc tam uzsmidzina vara preparātu, piemēram, mēslojumu VaraVin vai 1% Bordo šķīdumu. Ja ir apliecība, var izmantot 2. reģistrācijas klases preparātu Čempions.  

    Arī mums Dobeles Dārzkopības institūtā bija problēmas ar bakteriozi un sēņu slimībām. Neviens tā arī nenoteica konkrētas slimības, bet sākām ceriņus, tāpat kā augļu kokus, pavasarī pirms plaukšanas un rudenī pēc lapu nobiršanas profilaktiski smidzināt ar Čempionu

    Vēl ceriņu var 1–2 reizes sezonā pabarot ar kālija mēslojumu, piemēram, monokālija fosfātu, jo tas uzlabo izturību pret slimībām. Derēs arī zaļais Kristalons, kas veicina augšanu. Mēslojumu var smidzināt uz lapām vai arī izšķīdināt un izmantot laistīšanai. Ja ceriņam ir liels pieaugums, tad nevajag aizrauties ar slāpekļa mēslojuma lietošanu, jo līdz ar jaunajiem dzinumiem mēdz mesties arī vairāk slimību. Spriežot pēc attēla, šajā gadījumā ceriņš gan nav labi juties jau pavasarī. 

    Ja ceriņš izdzīvos līdz nākamajam pavasarim, to var mēģināt pamatīgi apgriezt, lai saņemas un atjaunojas. 

                 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē