• Interesanti fakti par kaķa ūsām

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    30. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kaķis pasauli izzina ne tikai ar dzirdi, redzi vai ožu, bet arī ar tausti. Cilvēks tausta ar pirkstiem, bet kaķim par taustes orgānu kalpo speciāli gari matiņi jeb vibrisas (no latīņu vārda vibrissae – drebēt) – ūsas, virslūpas spalviņas, zoda matiņi, uzacu spalvas un matiņi uz priekškājām, kas palīdz orientēties apkārtnē un medīt tumsā. Šie matiņi patiešām ir jutīgi kustību detektori, taču visjutīgākās ir garās ūsas.

    5 fakti par kaķa ūsām

    1. Viens no lielākajiem mītiem par kaķa ūsām – ka tās neataug. Patiesībā kaķis diezgan bieži nomet ūsas, lai to vietā izaugtu jaunas. Cilvēki, kam mājās ir kaķis, noteikti ik pa laikam atrod izkritušas ūsas.
    2. Kaķa ūsu galiņi nolasa (apmēram tā, kā aklais lasa Braila rakstu) detalizētu informāciju arī par upura ķermeņa formu, un, to zibenīgi apstrādājis, kaķis uzsāk nekļūdīgas darbības. Attēlos, kur redzams kaķis, kas nes zobos tikko nomedītu peli, redzams, ka kaķa ūsas praktiski apvij grauzēja ķermeni, turpinot nolasīt un nodot informāciju par ik mazāko kustību gadījumā, ja upuris vēl ir dzīvs.
    3. To, ka ūsas kaķim visvairāk nepieciešamas tieši tumsā, pierāda zinātnieku novērojums: kaķis, kura ūsas atrodas ideālā stāvoklī, spēj vienlīdz labi medīt kā tumsā, tā gaismā. Kaķis ar bojātām ūsām var medīt tikai apgaismotā telpā, tumsā viņš nespēj nekļūdīgi orientēties.
    4. Sfinksi ir vienīgie kaķi, kuriem ūsu nav, – saglabājušās tikai to pamatnes vietas uz purniņa. Ja tomēr kāda ūsiņa izdīgst, tā agrāk vai vēlāk nolūst. Šī kaķu šķirne vāji orientējas tumsā un praktiski nevar izdzīvot savvaļā.
    5. Ūsas kaķim ir ārkārtīgi nozīmīgas, to apliecina kaut vai fakts, ka pirmais apmatojums, kas kaķēnam sāk augt, atrodoties vēl mammas vēderā, ir tieši ūsas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē