• Dārzu modes kliedziens: Sīpolpuķes podos

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Ik minūte, ko rudenī veltīsi sīpolpuķu kompozīciju veidošanai, pārvērtīsies priekpilnās dienās un nedēļās pavasarī! Lasagne planting (sīpolpuķu stādīšana slāņos – gluži kā lazanju gatavojot) kļuvusi par īstu dārzu modes kliedzienu. Ja vēl neesi to izmēģinājusi, iedrošinām – tas ir ātrs un vienkāršs veids, kā uzburt krāšņu pavasari puķu podos. Tieši tagad ir īstais laiks stādīt pavasari! Konsultē Baiba Birzniece, zīmola «Let it bloom» radītāja.

    Kas būs nepieciešams?

    • Augsne – melnzeme vai dārza auglīgā zeme.
    • Grants vai smilts.
    • Plastmasas grozs ar caurumiem.
    • Sīpolpuķes pēc izvēles (tulpes, narcises, hiacintes, krokusi, scillas, muskares vai citas).
    • Pods, kurā pavasarī tiks ievietots grozs. 

    Zini! Jo lielāks puķu pods ar sīpolpuķu stādījumu, jo krāšņāk tas izskatīsies. Interesantu efektu var panākt, arī novietojot vienkopus dažādu izmēru podus saskaņotā stilā.

    Kādu grozu vajadzēs?

    Sīpolpuķu kompozīciju veidošanai vairāk būs piemēroti plastmasas grozi, nevis podi, kuros, lai arī apakšā ir caurumi, tomēr uzkrājas pārlieku daudz mitruma, kaitējot sīpoliem. Ieteicams izvēlēties vai nu ūdensaugiem paredzētos grozus, vai jebkādus citus pietiekami dziļus plastmasas grozus vai kastes ar caurumiem, sietu vai režģi. 

    Kādā podā pārliksi? 

    Pirms stādīt sīpolus grozā, ieteicams padomāt, kādā puķu podā šo sīpolpuķu kompozīciju pārliksi pavasarī. Grozam jābūt mazliet mazākam par podu, lai pavasarī to varētu iecelt podā un vēl paliktu aptuveni 5 centimetru maliņa, kur piebērt augsni. Ir vēl viens variants – pavasarī saudzīgi izcelt rudens stādījumu no groza un ievietot to podā. Lielākā podā var pat iekombinēt vairākus mazo grozu stādījumus. 

    Ja pavasarī sīpolpuķes podā ievietosi ar visu grozu, pēc noziedēšanas to itin viegli būs izņemt un aiznest prom no acīm, ļaujot lakstiem nodzeltēt kādā neuzkrītošā vietā. 

    Kādu augsni izvēlēties? 

    Groza apakšā vispirms ieber grants vai smilšu kārtu 3–5 centimetru biezumā – tas būs drenāžas slānis, kas neļaus mitrumam uzkavēties ap sīpoliem. Pa virsu uzber aptuveni 3 centimetru biezu augsnes kārtiņu. Sīpolpuķu stādīšanai der gan auglīgā dārza augsne, gan melnzeme, kas iegādāta dārzkopības veikalā. Taču kūdru gan nevajag izmantot. 

    Kā stādīt sīpolus? 

    Kad grozā iebērta grants un augsnes kārta, sāc kārtot sīpolus 2–4 līmeņos atkarībā no sīpolu daudzuma, turklāt pēc principa, ka lielākie sīpoli ir apakšējā slānī, mazākie augšējā. Tā, piemēram, apakšējā slānī var izvietot tulpju un narcišu sīpolus, vidējā līmenī – tulpju un hiacinšu sīpolus, augšējā – īrisu, scillu, krokusu, muskaru sīpoliņus. Starp sīpoliem jāparedz augsnes kārta aptuveni piecu centimetru biezumā. Pat ja nākamajā kārtā gadīsies uzlikt sīpolu tieši virsū apakšējam sīpolam, tas tik un tā atradīs iespēju izspraukties pretī gaismai. Pēdējai sīpolu kārtai pārber augsni.  

    Kur likt grozu? 

    Grozu ar iestādītajām sīpolpuķēm ierok zemē kādā brīvā vietā dārzā, kur tas visu ziemu nepacietīgi gaidīs, lai pavasarī parādītu sevi visā krāšņumā. Svarīgi to neiestādīt par dziļu zemē – groza malām jāatrodas ar augsnes kārtu vienā līmenī. Ieteicams grozu pierakt saulainā vietā, tad pavasarī sīpolpuķes ātrāk sadīgs. 

    Kas būs jādara pavasarī?  

    • Pieraktos grozus no zemes nevajadzētu izraut pārāk agri. Tikai tad, kad no zemes jau izspraukušies skaisti sīpolpuķu snīpīši, zied krokusi un stādījums izskatās pēc skaista ezīša, grozu uzmanīgi kopā ar augsnes kārtu, kas to ieskauj, izceļ no zemes un pārvieto podos.
    • Novietojot podus ar skaistajiem sīpolpuķu stādījumiem uz terases vai pie ārdurvīm, jāņem vērā, ka ēnainā vietā krāšņā ziedēšana sāksies nedaudz vēlāk, bet tiešos saules staros sīpolpuķēm būs par karstu. Vislabāk podus likt pusēnā.
    • Lai gan sīpolpuķēm mitrums ir vajadzīgs, tomēr pavasarī viegli var gadīties tās pārlaistīt. Kamēr vēl vēss un grozi, kas izcelti no zemes un iestādīti podos, vēl ir mitri, tie tik ātri nevar izkalst. Taču, kad, gaisa temperatūrai paaugstinoties, dienas jau kļūst siltākas, tad gan podi jālaista katru otro dienu. 
    • Pavasara ekstrēmie laikap­stākļi ar krasām temperatūras svārstībām var ietekmēt stādījumu, bet, ja izvēlas kvalitatīvus un pēc iespējas lielākus sīpolus, problēmām nevajadzētu būt. 
    • Kad skaistā sīpolpuķu kompozīcija noziedējusi, lapām jāļauj dabiski atmirt un sīpolam iziet visu veģetācijas ciklu. Grozus var izņemt un aiznest kaut kur tālāk no acīm, savukārt podos iestādīt vasaras puķes.
    • Vasaras beigās sīpolus no groziem ņem laukā, apžāvē un izšķiro. Daudzu šķirņu tulpes nākamajā gadā vairs neziedēs tik krāšņi vai pat vispār neuzziedēs, tāpēc tulpju sīpolus, kas mazāki par aplīti, ko var izveidot, saliekot īkšķi un rādītājpirkstu, nav vērts glabāt. Krokusu, hiacinšu un narcišu sīpoli gan arī nākamgad priecēs tāpat kā pirmajā gadā.

    Ja tev nav dārza, bet vēlies spirdzinošu pavasari uz balkona vai terases, sarunā ar kādu mīļu cilvēku, kam ir dārzs, ka varēsi nolikt tur ziemas guļā savu grozu ar sīpolpuķu kompozīciju. Un sastādi kompozīciju arī vēl vienā grozā, lai varētu to uzdāvināt dārza saimniekam!
    Raksts turpinās pēc reklāmas!

    3 svarīgi jautājumi par sīpolpuķu stādīšanu

    1. Kādas un cik veidu sīpolpuķes stādīt grozos?
      Es ieteiktu stādīt vismaz triju dažādu sīpolpuķu sīpolus, lai ziedēšana turpinātos no agra pavasara līdz jūnijam – vispirms aprīļa sākumā un aprīļa vidū zied krokusi, tad seko hiacintes, muskares, agrās tulpes, vēlās tulpes un narcises. Iestādot, piemēram, tikai vienas šķirnes tulpes, tās ziedēs tikai nedēļu vai divas, savukārt, ja būs dažādība, piemēram, krokusi, hiacintes, agro un vēlo šķirņu tulpes. kompozīcija būs mainīga un ziedēs ilgi. 
    2. Kas jāņem vērā, veidojot kompozīciju un krāsu gammu?
      Tā kā groza apjoms ir ierobežots, vienmēr izvēlos hero plants – varoņaugus, kā dēvēju pārliecinoši efektīgās sīpolpuķes. No manas pieredzes tās ir muskares, krokusi, tīkliņīrisi, hiacintes, tulpes, narcises. Ar šiem augiem var droši eksperimentēt – šķirnes ir tik ļoti dažādas! Dekoratīvos sīpolus, kas zied maija beigās un jūnijā, gan nekad šajās kompozīcijās nelieku, jo pārāk liels lapu apjoms, turklāt tie zied tikai tad, kad pārējiem augiem jau vīst lapas un kompozīcija neizskatās dekoratīvi. Krāsu gamma ir gaumes jautājums. Drošākais variants iesācējam varētu būt daudzu acīm tik tīkamā violeti rozā krāsu gamma. Manuprāt, pavasarī brīnišķīgi izskatās spilgtie krāsu salikumi. Vienu gadu biju sastādījusi tikai baltas sīpolpuķes, un, jāatzīst, tas bija ļoti garlaicīgs pavasaris! 
    3. Kad ir vispiemērotākais brīdis grozu ierakšanai zemē?
      Ideāli būtu to darīt divas nedēļas, pirms iestājas stabils sals, lai sīpolpuķes nepaspētu sadīgt, taču, protams, tik precīzi prognozēt laikapstākļus nav iespējams. Vēl pirms pāris nedēļām likās, ka ātrāk par oktobra beigām un novembra sākumu nevarēs stādīt, bet laikapstākļi ir strauji mainījušies, šur tur jau manīts pirmais sniegs, tāpēc tagad iesaku stādīt jau no 20. oktobra. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē