• Dārza darbi oktobrī: Sakņu dārzs

    Dārzs
    Māris Narvils
    1. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Oktobris ar ļoti retiem izņēmumiem jau ir sakņu dārza darbu finiša mēnesis. Tas ir laiks, kad noslēdzam šī gada dārza sezonu un sākam gatavoties nākamajai.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    • Kamēr vēl dienas siltākas, iztīri siltumnīcu. Augsnes virskārtu, ja nav sēts zaļmēslojums, noklāj ar plēvi. Vispirms rūpīgi izvāc augu atliekas, tad visu noslauki – arī konstrukcijas. Ideāli, ja var izpūst ar augstspiediena gaisa strūklu, bet labs risinājums ir arī augstspiediena mazgātājs, pievienojot ūdenim dabai draudzīgus mazgāšanas līdzekļus. Ja tāda nav, izmanto parasto birsti.
    • Aukstumizturīgās kultūras - sakņu pētersīļus, vēlos galviņkāpostus, ziemas puravus, lapu kāpostus - vāc vai nu pakāpeniski pēc vajadzības, vai pirms nopietnākām salnām, kad gaisa temperatūra var noslīdēt jau zem mīnus 5 grādiem.
    • Pēc siltumnīcas tīrīšanas darbiem vari noņemt 3–5 cm augsnes substrāta, ko nomaini ar svaigu. Alternatīva ir augsnē iesēt zaļmēslojumu – to var darīt līdz pat oktobra vidum, izvēloties kādu no kultūrām (baltās sinepes, ziemas rudzus, ziemas vīķus) vai miksējot kopā vairākas. Galvenais, lai augsne būtu pietiekami mitra, – ja tā nav, ir jāsalaista.
    • Mēneša otrajā pusē sagatavo atsevišķas dobes, kur izsēt aukstumizturīgos dārzeņus, kā burkānus, arī dilles. Iestādi ziemas ķiplokus, kas ir rūpīgi atlasīti un apstrādāti ar kādu no mikrobioloģiskajiem preparātiem. Stādīšanas dziļums vismaz 8–10 cm. Beigās uzber 8–12 cm biezu mulčas kārtu.
    • Dārzeņi, kas nolikti pagrabā ziemai, regulāri jāpārbauda. Atceries – uzglabā tikai pilnīgi veselas saknes! Labi ir likt kārtām – ar mitru upes smilti, pa virsu uzkaisot arī krītu vai kaļķi. Naktīs pagrabus vēdini, lai pazeminātu gaisa temperatūru (izņemot – lietainā laikā).
    • Kur paredzēts augsnē iestrādāt organisko mēslojumu, izvēlies kompostētus kūtsmēslus vai kompostu un pa virsu, lai neko neaizskalotu prom, iesēj zaļmēslojumu.
    • Mēneša otrajā pusē jau var droši ziemošanai noglabāt augu kopšanas darbarīkus, izņemot tos, kas tiek izmantoti rakšanai un augsnes apstrādei.  Darbarīkus notīri un nomazgā. Ja ir vērojamas korozijas pēdas, tās ar smilšpapīru notīri vai apstrādā ar rūsas pārveidotāju. Asmeņus uzasini, metāla daļas iesmērē ar kādu eļļošanas līdzekli. Tad nākamajā sezonā viss būs uzreiz izmantojams! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē