• Dārza darbi martā: augļu dārzs

    Dārzs
    Sandra Dane
    1. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Sērsnu mēnesī tā vien gribas iet dārzā un rosīties visu saulaino dienu, jo martā saulīte pagriežas uz vasaru un dienas kļūst garākas par naktīm. Galvenie darbarīki augļu dārzā šobrīd ir šķēres un zāģis. Konsultē Sandra Dane, Mg. agr., agronome.
    • Augļu kokus pavasarī var veidot līdz brīdim, kad sāk briest pumpuri. Siltākā un agrākā pavasarī tas var notikt jau marta beigās. Tāpēc visa lielā koku veidošana un vainaga atjaunošana jāveic savlaicīgi, lai zaru izgriešanu nevajadzētu veikt aktīvā sulu cirkulēšanas laikā. Turklāt vēlāk jau būs pilnas rokas ar mazdārziņa un siltumnīcas apsēju un piestādīšanu.
    • Svarīgi izgriezt visus bojātos zarus, kā arī tos, kas savstarpēji rīvējas, tādējādi bojājot mizu. 
    • Ja zara diametrs ir lielāks par 4 cm, vēlams to noziest ar augļu kokiem piemērotu brūču ziedi vai potziedi.
    • Izgrieztos zarus vari dot mājdzīvniekiem, bet vari arī sadedzināt un pelnus izmantot mēslošanai vai arī visa veida sīpolu dezinficēšanai pirms stādīšanas. 
    • Ja vēl palicis pāri samaisīts kaļķojamais materiāls, tad droši atjauno kaļķojumu, ja tas pa ziemas mēnešiem ir nozudis. 
    • Pārbaudi, vai pie sniega segas līnijas vai tieši pie zemes peles nav apskādējušas koku mizu. Sevišķi, ja pērnās zāles ap koku ir tā vairāk. Ja redzams, ka miza ir grauzta vairāk nekā ceturtdaļai no apkārtmēra, tad arī šo vietu vēlams sasmērēt ar potvasku, jo, iespējams, ir bojāta mizas daļa, kas atbild par vielu transportēšanu, un tad var gadīties, ka pēc ziedēšanas koks nokalst.
    • Var izmantot arī sentēvu metodi, kad brūču vietas – arī mizas plaisāšanas rezultātā radušās – iesmērē ar mālu un zirgu mēslu maisījumu. Liec to biezā kārtā un vari piesiet ar kādu elpojošu materiālu. Ja peles ir darbojušās tieši virs zemes, tad šo maisījumu droši liec biezā kārtā uz zemes ap koku. Svarīgi, lai bojājumu vietas, ko gribam saglābt, neiežūtu un atjaunotos miza. Tas nepieciešams, lai koks atkal spētu pilnvērtīgi augt un dot ražu. 
    • Apciemojot augļu pagrabu, allaž pārliecinies, ka viss ir kārtībā. Ja glabājas vēl kādi augļi – vai pietiek mitruma? Vai visi bojātie augļi ir iznesti? Jo kārtīgāks pagrabs, jo mazāk iespēju kādam bacilim tajā iedzīvoties un vairoties, līdz ar to arī ražu var ilgāk saglabāt. Turklāt, gatavojot pagrabu nākamajai sezonai, būs mazāk klapatu ar tā savešanu kārtībā un dezinficēšanu. 
    • Koku veidošana un vainaga atjaunošana jāveic savlaicīgi, lai zaru izgriešana netrāpītu aktīvā sulu cirkulēšanas laikā. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē