• Dārza ābece: 9 lietas, kas jāzina katram dārza saimniekam

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: The Toidi / Shutterstock
    Vasarā teju ikviens, kam ir tāda iespēja, sēj, stāda, ravē un laista. Tā ir izdevība ne tikai parūpēties par skaistu teritoriju pie mājas, bet arī nodrošināt veselīgus un gardus pašu audzētus augļus, ogas un dārzeņus. 

    Lai sasniegtu cerētos rezultātus, dārzam nākas veltīt gana daudz laika, enerģijas, nepieciešamas arī zināšanas. Barbora.lv speciālisti apkopojuši dažādus dārznieku ieteikumus, kas būtu jāņem vērā katram dārzkopim.

    1. Koku un krūmu apgriešana
      Kokus un krūmus ir jāapzāģē, lai tie augtu spēcīgāki un ražotu vairāk. To vislabāk darīt rudenī vai agrā pavasarī. Noteikti apgriešanu nevajag veikt ziemā un ziedēšanas laikā. Arī vasarā augiem vienkārši ir jāļauj augt. Apgriešanai nelieliem zariem var izmantot dārza šķēres, lielākiem būs nepieciešams zāģis. 
    2. Mēslojuma pamatlikumi
      Iegādājoties mēslojumu veikalā, uzmanīgi jālasa visa informācija uz iepakojuma, jo tur parasti ir norādīts gan mēslošanas laiks, gan nepieciešamais daudzums, augu īpatnības utt. Katram augam ir nedaudz atšķirīgas prasības pret mēslojumu, ko vēlams ņemt vērā. Daudzi joprojām par dabīgāko un piemērotāko uzskata kūtsmēslojumu. Svarīgi atcerēties, ka augiem piemēroti būs kūtsmēsli, kas nostāvējušies vismaz sešus mēnešus. Svaigi kūtsmēsli satur pārāk daudz slāpekļa, kas var apdedzināt augus. Tāpat arī tajos ir iespējami parazīti.
    3. Nezāļu apkarošana
      Katru gadu sastopamies ar vienu un to pašu – nezāles lielākoties aug ātrāk, nekā spējam tās apkarot. Joprojām dabai un cilvēka veselībai labākā metode nezāļu apkarošanai ir ravēšana ar rokām un kaplēšana. Jāizvairās no pārāk dziļas kaplēšanas, jo tādējādi no zemes var tikt izvilktas dziļāk esošās sēklas, kas sāks dīgt. Ravēt vēlams iespējami agrāk, pirms nezāles nav izsējušās. Ap augļukokiem un dobēs zemi var apbērt ar mulču, kas samazinās nezāļu veidošanos. Piemēram, zemeņu audzētāji izmanto arī salmus vai agroplēvi, ko noklāj uz lauka, atstājot brīvas vien zemeņu vietas.
    4. Gaismas daudzums
      Dažādiem augiem ir atšķirīgas prasības pret gaismas daudzumu. Ir gan tādi, kam nepieciešams daudz saules, gan tādi, ko labāk stādīt ēnainākā vietā. Piemēram, lielākā daļa dārzeņu labi augs, ja tos vismaz 8 stundas diennaktī apspīdēs saulesgaisma. Tā tie ātrāk augs un gatavosies. Savukārt salātiem, spinātiem, kāpostiem un redīsiem piemērotas arī ēnainākas vietas. 
    5. Augsnes kvalitāte
      Jo bagātīgāka būs augsne, jo labāka būs raža un labāk jutīsies augi. Lai uzlabotu augsnes kvalitāti, to var bagātināt ar kompostu un mēslojumu. Veikalos nopērkama arī gatava augsne, kas gan nozīmē papildu izdevumus, taču arī lielāku pārliecību, ka tajā atrodas nepieciešamās barības vielas augiem. Vislabākā augsnes struktūra ir irdena, viegli rokama, jo tāda labāk uzņem ūdeni un nodrošina skābekļa piekļuvi saknēm. Līdz ar to arī dārza darbus labāk veikt sausā laikā, jo, ja augsne tiks apstrādāta laikā, kad tā ir mitra, tā sablīvēsies un tiks sabojāta augsnes struktūra, kas nenāks par labu augiem.
    6. Komposta veidošana
      Katrā mājsaimniecībā veidojas bioloģiskie atkritumi, kurus nevajadzētu izmest atkritumu konteinerā, bet kas piemēroti kompostam. Kompostu veido pēc principa: divas brūnās daļas (materiāli, kas satur celulozi un lēnāk sadalās – sausas lapas, salmi, siens utt.) un viena zaļā daļa (zaļas lapas, mizas, augļi, kafijas biezumi, kūtsmēsli utt.). To visu krauj kaudzē un ļauj satrūdēt. Uz komposta kaudzes var stādīt, piemēram, ķirbjus un kabačus, bet vēlāk to var izmantot augsnes bagātināšanai.
    7. Laistīšana
      Jau atkal – katram augam ir atšķirīgas prasības pret mitrumu. Nelielu platību laistīšanai pietiks ar lejkannu, savukārt lielākām jādomā par dārza šļūtenes pievienošanu vai pat automātiskās laistīšanas sistēmas ierīkošanu. Lielākoties pie siltumnīcām vai dārziem dārznieki izvēlas novietot ietilpīgas ūdens tvertnes, no kurām tiek ņemts ūdens. Vēlams ūdeni pirms laistīšanas vismaz diennakti nostādināt. Droši laistīšanai var izmantot arī lietus ūdeni.
    8. Zāles pļaušana
      Viens no regulārākajiem vasaras darbiem jebkuram mājas saimniekam ir pļaušana. Sezonas laikā nākas pļaut teju katru nedēļu, lai mauriņš izskatītos labi. Bet ko darīt ar nopļauto zāli? Speciālisti neiesaka to vienmēr nest prom, jo tādējādi no zāliena tiek aizvāktas prom vērtīgas barības vielas. Smalka zālīte var palikt zālienā un kalpot kā mēslojums. Ja tomēr ir vēlme no tās atbrīvoties, zāli var ievietot komposta kaudzē.
    9. Nemitīgas rūpes
      Labs dārznieks par savu dārzu rūpējas nemitīgi. Protams, ziemā darba ir mazāk, taču arī tad ir, ko darīt. Jāuzmanās, lai, tīrot taciņas, puķu dobes netiktu pārslogotas ar sniega kalniem, kas vēlāk var traucēt augu attīstību pavasarī. Visaktīvākais darbs, protams, norit pavasara un vasaras sezonā, kad ir jāravē, jāmēslo, jāvāc raža utt. Tāpat arī, lai dārzs lieliski izskatītos visu vasaru, plānojot dārzu, jāparūpējas, lai tajā regulāri ziedētu un labi izskatītos kādi augi. Pavasarī ziedēs sīpolpuķes, tad pakāpeniski sāks ziedēt vasaras puķes, bet rudenī laiks mārtiņrozēm, gladiolām, krizantēmām utt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē