Santa.lv
  • 02.08.2025
  • 5 lietas, kas jāzina par vasaras āboliem. Saldākās un agrākās ābolu šķirnes

    Ievas Padomu Avīze
    Foto: Tatyana Frolova / Shutterstock
    Vasaras āboli ir visgardākie un saldākie, nogatavojas jau kokā un ražo bagātīgi. Apkopojam vasaras ābolu īptanības un labākās šķirnes.

    5 lietas, kas jāzina par vasaras āboliem 

    1. Vasaras āboli neienākas visi reizē. Vējā nobirušie augļi labi nogatavojas, pat guļot zālē zem koka. Tomēr gaidīt uz biršanu nevajag, jo vasaras āboli mēdz kokā pārgatavoties – kļūt miltaini un maz sulīgi.
    2. Saldie vasaras āboli bieži dzidrojas. Mazliet sadzidrojušies āboli daudziem garšo, taču karstās vasarās arī viss mīkstums var kļūt stiklains, caurspīdīgs un negaršīgs. Tāpēc, ja augļi sāk stikloties, labāk pasteigties ar vākšanu. 
    3. Tikai dažām vasaras šķirnēm augļi labi glabājas. Vairumam tie neizturēs ilgāk par vienu divām nedēļām, un šajā laikā tie būtu jāizlieto – ābolus var žāvēt, gatavot sulas, ievārījumus. 
    4. Daudzas vasaras šķirnes ir kraupja neizturīgas. Kraupaini āboli plaisā un kokā pūst. Neizturīgām šķirnēm slapjās vasarās var sapūt pat visa raža. Tādas var audzēt tikai tad, ja slimības regulāri apkaro vai arī ja dārzs ir vietā, kur kraupis ābeles bojā mazāk, piemēram, Latgalē un Sēlijā. 
    5. Vasaras ābeles var ražot pārbagāti. Gados, kad zari no vienas vietas noklāti ar āboliem, labāk tos laikus, jau jūnija beigās, izretināt. Neretināti augļi būs sīki un negaršīgi, un nākamajā gadā koks būs tukšs.

    Paši pirmie āboli

    • Visagrāk, pat pirms ‘Baltā Dzidrā’, ienākas ‘Pirja’ – Somijā izveidota ziemcietīga šķirne. Āboli ir vidēji lieli, svītraini, saldskābi, ar bumbierābolu piegaršu. Arī otra ziemcietīgā Somijas šķirne – ‘Huvitus’ – ir ļoti agra. Āboli nelieli, dzelteni, ar sarkanām svītrām, saldi, stingri. Ilgi nebirst, ļoti ražīga. Bet ir viens mīnuss – ja slinkums augļus retināt, tie būs sīki. 
    • ‘Geneva Early’ – šķirne ar ļoti skaistiem, lieliem, sarkaniem augļiem, bet tā ir neizturīga pret kraupi. Āboli ienākas pakāpeniski un birst. Garša laba, saldskāba, vēsās vasarās skābena. ‘Quinte’(‘Kvinte’) – lieli, sarkani, ļoti gardi āboli, bet ražo paskopi. Ziemcietīga šķirne, taču nav izturīga pret kraupi. 
    • ‘Maikki’– šī Somijas šķirne labi ražos tikai Vidzemē, kur ir vēsākas vasaras. Tur lielie, tumši sarkanie āboli būs gardi un sulīgi, ar maigu mīkstumu. Turpretī karstās vasarās āboli kokā burtiski izcepas. Un vēl – pašmāju šķirne ‘Agra’ ar labu izturību pret slimībām. Āboli vidēji lieli vai mazāki, sarkani ar dzeltenu, saldskābi, ienākas dažas dienas pirms ‘Baltā Dzidrā’. 

    Vissaldākie āboli

    • ‘Huvitus’
    • ‘Korta’
    • ‘Martsipan’ (‘Majoru Saldais’)
    • ‘Cukuriņš’
    • ‘Sarkanais Cukuriņš’ (ar daudz košākiem ābolīšiem)
    • ‘Krapes Cukuriņš’
    • ‘Konfetnoje’
    • ‘Rēveles Bumbierābele’ (bumbierābele). 

    Vēli vasaras āboli (ienākas augusta otrā pusē, vācami līdz septembrim)

    • ‘Roberts’
    • ‘Kovaļenkovskoje’
    • ‘Beržininku Ananasas’
    • ‘Sügisdessert’. 

     

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk