• 13 sīpolpuķes košai pavasara dobei no marta līdz jūnijam

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aneta Kafkova / Shutterstock
    Lai zied no krokusiem un sniegpulksteņiem līdz pat fritilārijām un tulpēm! Ja vietas maz, bet ziedēšanas prieku gribas paildzināt, sīpolpuķes var stādīt vairākos stāvos: visdziļāk lielos dekoratīvos sīpolus, tad tulpes, visbeidzot krokusus un sniegpulkstenītes.
    1. Sniegpulkstenītes (Galanthus)
      Vislabāk sīpoliņus izrakt īsi pirms pārstādīšanas, jo apkaltēšana tiem nepatīk. Tieši tādēļ sniegpulkstenīšu sīpolus labāk gādāt no kaimiņienes vai citur Latvijā augušus, nevis pirkt importa paciņas. Stāda pa vairākiem sīpoliņiem blakus, pārstāda ik pēc pieciem gadiem, kad sīpoliņi saspiedušies par ciešu. Patīk vieta, kur pavasarī daudz saules, bet vasarā – ēna. Tādēļ piemērota vieta ir zem košumkrūmiem – pavasarī, kad krūmam vēl nav lapu, saules pietiek, bet pavasarī lapas dod ēnu. 
      Neparastas šķirnes: ‘Flore Pleno’ – zaļgans, pildīts; ‘Bill Bishof’ – ļoti lieli ziedi.
    2. Krokusi (Crocus)
      Apbrīnojama krāsu bagātība – balti, dzelteni, lillā –, arī ziedu lielums dažāds. Stādot zālienā, jāievēro, ka lapas pēc noziedēšanas nedrīkst nopļaut – jāgaida, lai tās nodzeltē.  Tāpat lielai daļai krokusu nepatiks augt koku sakņu tuvumā. 
      Neparastas šķirnes: ‘Fuscotinctus’– dzeltens, ārmala svītrota; ‘Vanguard’ – balts ar lillā.
    3. Zilsniedzītes (Scilla)
      Pavasaros veido krāšņu ziedu paklāju, vislabāk augs pusēnā zem kokiem un krūmiem, bet iedzīvojas arī saulainās vietās. Jo pavasarī mitrāka un bagātīgāka augsne, jo zilsniedzītes zied krāšņāk.
    4. Pušķīnijas (Puschkinia)
      Zemas pavasara sīpolpuķes ar baltiem vai īpatnēji krāsotiem ziediem – gaišzili ar tumšāk zilu svītrojumu. Labāk izskatīsies nevis pa vienai, bet pušķos vai pat klājienveida paklājā, līdzīgi zilsniedzītēm. 
    5. Sniedzītes (Chionodoxa)
      Ļoti zema sīpolpuķe, patīk saulaina vai viegli noēnota vieta un irdena, auglīga augsne. Sīpoliņi mēdz būt tik sīki, ka šķiet – neziedēs, bet – zied! Pārstāda ik pēc pieciem gadiem. Pavairojas arī ar sēklām.
    6. Cīrulīši (Coridalys)
      Viegli audzējama, mazprasīga sīpolpuķe, patīk viegla augsne. Latvijā aug arī savvaļā, ziediņi atgādina lauvmutītes. Lielākajai daļai patīk pusēna, bet augs arī saulē, derēs kompozīcijās ar ziemcietēm, kas pavasarī vēl tikai sāk augt.
    7. Tīkliņskalbes (Iris hollandica)
      Agri pavasarī zied ar lillā un koši ziliem ziediem, saplaukstot vienlaikus ar kūstošo sniegu. Patīk smilšaina augsne ar labu drenāžu un saule. Ja augsne ir ūdens caurlaidīga, īrisu sīpolus pa vasaru izrakt nevajag. 
      Neparastas šķirnes: ‘White Van Vliet’– balts ar dzeltenu svītru; ‘Carmen Pink’– rožains.
    8. Hiacintes (Hyacinthus)
      Tas, cik spēcīga ziedu vāle uzzied, atkarīgs no tā, cik pareizi novākti un glabāti sīpoli. Tieši tādēļ, iegādājoties profesionāli audzētus, novāktus un glabātus sīpolus, vislabāk izdodas tieši pirmajā audzēšanas gadā. Patiks silta, saulaina vieta, kur ir aizvējš un auglīga augsne. Hiacintes ieteicams pārstādīt ik gadu, turklāt mainot augšanas vietu.
      Neparastas šķirnes: ‘Eros’ –rožaina, pildīta; ‘Gipsy Queen’ – oranža.
    9. Muskares (Bellevalia)
      Muskares mēdz dēvēt arī par pērlenītēm, tām nav īpašu prasību pret augsni un apgaismojumu, labi iztur ziemas salus. Ja augsne būs trūdvielām bagātāka un pietiks mitruma, muskaru sīpoli augs lielāki un ziedi būs spēcīgāki. Neparastas šķirnes: ‘Pink Sunrise’ – rozā ziedi; ‘Fantasy Creation’ – kruzuļoti.
    10. Narcises (Narcissus)
      Narcises labāk pārstādīt, sīpolus neiekaltējot. Patīk saulainas vai daļēji noēnotas vietas, pilnīgā ēnā ziedkātiņi pārlieku izstīdzēs. Labāk augs mālainā augsnē, priecāsies par mēslošanu ar pelniem. Ja narcises iestāda dziļi un reti, tās var nepārstādīt gadiem, ja seklāk – jāpārstāda ik pēc pāris gadiem. 
      Neparastas šķirnes: ‘Yellow Cheerfulness’ – vairāki ziedi uz viena ziedkāta; ‘Thalia’ – pilnīgi balta.
    11. Tulpes (Tulip)
      Viena no zināmākajām sīpolpuķēm, var stādīt kaut Ziemassvētkos, ja vien zeme nav sasalusi. Tulpes noteikti jānorok ik gadu un rudenī jāstāda no jauna, augsnē iekaisot pakaišu kūdru, krītu vai dolomītmiltus, patīk mēslošana ar pelniem. 
      Neparastas šķirnes: ‘Texas Flame’ – izcili koša un kruzuļota; ‘Lilac Wonder’ – gaiši lillā ar dzeltenu vidu.
    12. Fritilārijas (Fritillaria)
      Koķeti dažādu krāsu un lielumu zvaniņi, kas atkarībā no šķirnes ziedkātā izvietoti pa vienam vai bariņos.
      Dārza lepnums ir karaliskā fritilārija – oranži vai sarkani ziedu zvani ar zaļu lapu pušķi kā papagailim. 
    13. Sīpoli (Allium ginateum)
      Pamatīgas lillā ziedu bumbas gara ziedneša galā būs katra dārza rota. Diemžēl ļoti garšo gliemežiem. Dekoratīvo sīpolu klāsts ir ļoti plašs – no pavisam zemiem līdz izcili augstiem, plaša arī krāsu izvēle. 
      Neparastas šķirnes: ‘Forelock’ – neregulāra lillīga bumba; ‘Ivory Queen’– balta bumba uz zema kāta.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē