• «Man vienmēr bijusi sajūta, ka mamma viņu mīl vairāk.» Kā uzlabot māsu attiecības?

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Man vienmēr bijusi sajūta, ka mamma mīl māsu vairāk (to gan apzināti sev noformulēju ne pārāk sen), varbūt tāpēc mums īsti tuvas māsu attiecības neizveidojās. Tagad vecāku vairs nav, arī citu tuvu radu nav, gribētos satuvināties. Bet kaut kas traucē. Vai man tiešām jāiet nopietnā psihoterapijā un jārok augšā visas bērnības atmiņas? – Lasītājas jautājums

    No uzdotā jautājuma patiešām šķiet, ka iekšējais konflikts visveiksmīgāk tomēr būtu atrisināms psihoterapeita kabinetā, jo tur būtu visdrošākā vieta, kur piekļūt vissāpīgākajām atmiņām. Psihoterapijas mērķis nav pacienta iekšējo pasauli piespiedu kārtā izvērst uz āru, jābūt brīvprātīgai izvēlei doties dziļumā un meklēt atbildes.

    Mums nav tāda kognitīva procesa kā aizmiršana, tas ir aizsargmehānisms, pēc kura pacelšanas būs iespējams ieraudzīt patieso bildi.

    Lai atceramies, kā kādreiz bērnībā skatījāmies uz milzīgo koku vai augsto kalnu, bet, aizbraucot uz bērnības vietām pieaugušo vecumā, ieraudzījām, ka ne tas koks tik milzīgs, ne kalns tik nepārvarami augsts. Būtiski, ka savstarpējo attiecību aspekti starp bērnu un vecākiem radījuši šādu subjektīvu izjūtu, kas nostiprinājusies kā pārliecība viņa prātā. Kādas sarunas, mātes mīmika, atsevišķas situācijas veicinājušas šīs sajūtas, kuras nav ne pareizas, ne nepareizas. Tās vienkārši tādas ir!

    Saprast, kā tomēr bijis patiesībā, var, ne tikai izrunājoties ar iesaistītajiem cilvēkiem (kuri šajā gadījumā vairs nav pieejami), bet arī staigājot pa atmiņu apcirkņiem (protams, ja vien runa nav par pagātnes notikumiem, kuros vecāks bijis vardarbīgs pret bērnu, – tad šāds stāsts iegūst citu nokrāsu.)

    Vēl viena būtiska nianse šajā gadījumā – tās ir nerealizējamas fantāzijas, ka visiem bērniem būs vienlīdz vienādas attiecības ar katru no vecākiem. Katram cilvēkam ir savs raksturs, kas starp bērnu un vecāku var radīt papildu emocionālos konfliktus, bet vai tas patiešām nozīmē, ka tevi mīlēja mazāk?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē