• Kā Geitsu pāris dalīs 130 miljardus dolāru?

    Attiecības
    Inese Mizovska
    22. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    Viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa 27 gadus ilgusī laulība ir izjukusi. Ļaudis tūdaļ sāka rēķināt, cik turīga no ģimenes ligzdiņas aizies Microsoft dibinātāja sieva Melinda.

    Jau saņēmusi vērtīgas akcijas

    «Pēc ilgām pārdomām un liela darba, ko ieguldījām mūsu attiecībās, esam pieņēmuši lēmumu izbeigt laulību. 27 gadu laikā esam izaudzinājuši trīs lieliskus bērnus, izveidojuši labdarības fondu, kas darbojas visā pasaulē un palīdz cilvēkiem veidot veselīgāku un labāku dzīvi. Mēs turpināsim kopā darboties šajā fondā, bet vairs nevaram augt kā pāris nākamajā mūsu dzīves fāzē,» tviterī pagājušās otrdienas rītā paziņoja Bils un Melinda Geitsi, un medijos tūdaļ parādījās minējumi par to, cik bagāta būs ietekmīgā vīra šķirtene.

    Patlaban Bils Geitss ir ceturtais turīgākais cilvēks pasaulē, un viņa bagātība šā gada sākumā tika lēsta ap 130 miljardiem ASV dolāru. Amerikāņu prese vēsta, ka pēc Vašingtonas štata likumiem visa laulāto manta ir dalāma uz pusēm, taču tiesas ceļā šī kārtība var tikt mainīta. Arī laulātie paši var noslēgt vienošanos par mantas sadali, un tā esot noticis Geitsu gadījumā.

    Sieva neesot pieprasījusi nedz šķiršanās kompensāciju, nedz uzturnaudu.

    Zināms, ka jau 3. maijā Geitss uz sievas vārda noformēja viņam piederošā fonda Cascade Investments vērtspapīrus. Melindas īpašumā nonāca dzelzceļu tīkla operatora Canadian National Railway un ASV lielākā autodīlera Autonation akcijas, kuru kopējā vērtība ir 1,8 miljardi dolāru. Geitsu laulības laikā iegādātie nekustamie īpašumi tikšot sadalīti vienādās daļās, un tie ir patiešām iespaidīgi.

    Bils savulaik pauda, ka viņu bērni – Dženifere, Rorijs un Fēbe – mantojumā saņems ne vairāk kā 10 miljoni dolāru katrs, un visa pārējā Geitsu bagātība pēc vecāku nāves tiks ziedota labdarībai. Sieva pret šo ideju nekad neesot iebildusi, un arī pēc laulības šķiršanas šis nosacījums, visticamāk, palikšot spēkā.

    Nepalikt vīra ēnā

    Bila un Melindas mīlestība uzplauka 1987. gadā. Melinda strādāja Bila biznesa impērijā Microsoft, un viņi satuvinājās kādā darba pasākumā Ņujorkā. Runīgā tumšmate iekaroja priekšnieka simpātijas ar savu neatkarīgo dabu, mērķtiecību un aso prātu. Inženiera un mājsaimnieces ģimenē augusī Melinda jau no pusaudžu gadiem bija pārņemta ar jaunajām tehnoloģijām.

    Viņai bija 14, kad tētis pārnesa mājās pirmo datoru Apple II, un meitene soli pa solim sāka apgūt programmēšanu. Pēc vidusskolas viņa sāka studēt informātiku un absolvēja universitāti ar izcilību. Kad 1994. gada janvārī Havaju salās viņa kļuva par sava bosa sievu, Melindas attiecības ar kolēģiem strauji mainījās. Koši sāka izpausties viņas ambīcijas, un neviens vairs nevēlējās būt viņas tuvumā. Par atvieglojumu daudziem jau pēc gada Melinda laida pasaulē pirmdzimto Dženiferi un pamazām attālinājās no darba uzņēmumā.

    Melinda vienmēr ir bijusi sava vīra līdzgaitniece, un viņa negrasījās palikt sava bagātā dzīvesbiedra ēnā.

    «Viņam vajadzēja iemācīties būt līdzvērtīgam man, bet man – līdzvērtīgai viņam,» kādā intervijā sacīja bagātnieka dzīvesbiedre.

    2000. gadu sākumā viņa arvien vairāk sāka iesaistīties pasaules glābšanas operācijās – nodarbojās ar medicīnas projektu finansēšanu, lai palīdzētu jaunattīstības valstīm cīņā ar malāriju, AIDS un tuberkulozi. Viņa ātri vien nonāca pasaules ietekmīgāko sieviešu topa augšgalā. 2015. gadā Melinda dibināja savu investīciju fondu Pivotal Ventures, lai palīdzētu sievietēm biznesa pasaulē. «Pasaule sākusi apjaust – ja pusi no mums kāds uztur, tad mēs nevaram virzīties uz priekšu,» fonda atklāšanas pasākumā sacīja viņa.  

    Bils kādā intervijā atzina, ka sievas stiprā puse ir diplomātija. «Ar daudziem cilvēkiem viņa kopēju valodu atrod veiksmīgāk nekā es,» sacīja Bils. Ne tikai vīra bagātība, bet arī viņas rūpīgi veidotais tēls – lakonisks un neuzkrītošs apģērbs, gari svārki, bikškostīmi pieklusinātos toņos, smaids un draudzīgs acu skatiens – Melindai atvēra daudzas durvis.

    «Es nezināju, vai tikšu galā.»

    Melinda un Bils radīja saticīga pāra iespaidu, un paziņojums par šķiršanos pārsteidza pat tuvākos radiniekus. Viņu vecākā meita Instagram pauda: «Es vēl aizvien mācos izprast gan savas, gan savu ģimenes locekļu darbības un emocijas.»

    Dženifere piebilda, ka ne tagad, ne turpmāk nekomentēs savu vecāku šķiršanos, un pateicās par atbalstu šajā sarežģītajā dzīves posmā. 

    Melinda vienmēr ir bijusi kustīgāka un straujāka nekā Bils, kurš parasti ir iegrimis kādā lasāmvielā un brīvajā laikā spēlē golfu un bridžu. Melindai patīk skriet garās distances, doties sarežģītos pārgājienos un ekstrēmos izbraucienos ar kajaku. Bils šajā savienībā no sākta gala bija pētītājs un domātājs, Melinda – organizētāja un realizētāja. Arī viņu precības bija Melindas pirksts. Bils nesteidzies viņu bildināt, jo uzskatīja, ka nespēs savienot ģimeni ar karjeru, bet Melinda viņu pārliecināja.

    Lai gan pamanāmu priekšvēstnešu Geitsu savienības sabrukšanai neesot bijis, atceroties Melindas 2019. gadā sniegto interviju, tā vairs nešķiet.

    Saruna ar miljardiera sievu notika viņu sudrabkāzās, un Melinda atzinās: «Būt kopā ar Bilu ir neiedomājami grūti.» Toreiz tas tika uztverts ar smaidu un sapratni – sak, nav viegli būt ģēnija sievai, jo vienā brīdī viņa prāts ir pārņemts ar lāzeru moskītu iznīcināšanai, citā – ar tualetes podu, kura izmantošanai nav vajadzīgs ūdens.

    Lai gan sākumā Geitsa esot dusmojusies, ka vīrs esot netraucēti lasījis grāmatu, kamēr Melinda centās tikt galā ar bērniem, viņa iemācījusies samierināties ar Bila īpatnībām.

    Tomēr savas grāmatas atvēršanas svētkos Melinda uzsvēra: «Mūsu laulībā bija daži neiedomājami sarežģīti brīži, kad es nezināju, vai tikšu galā.» Viņa vienmēr ir teikusi – Geitsu laulības ilglaicības noslēpums ir viņas pacietība, un nu tā, iespējams, ir galā…

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē