• 5 grāmatas, ko vērts izlasīt, gaidot pavasari. Iesaka bibliotekāre!

    Psiholoģija
    11. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Iesaka Aija Bremšmite, Ogres Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre, raidieraksta Piedzīvot lappuses veidotāja, saņēmusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas atzinību un titulu Grāmatu draugs 2021.
    1. Zane Zusta, Nepieradināts putns
      Zvaigzne ABC
      Tik precīzos vārdos notvertas bērna skumjas es nebiju lasījusi sen. Romāns par Lindu, kas augusi bez tēva, bet visu bērnību un agro jaunību sapņojusi par tā satikšanu, aizkustinās un personīgi skars daudzas lasītājas. Nebaidos apgalvot, ka lappuses, kurās Zane Zusta apraksta galvenās varones bērnību, ir uzrakstītas izcili. Tās atklāj maza bērna naivumu, cerības, sapņus un līdz sāpīgumam smeldzīgās ilgas pēc neiepazītā tēva. Grāmatas lappusēs Linda pieaug, taču bērnībā iegūtās rētas nav ļāvušas iemācīties lidot – viens spārns tā arī palicis aizlauzts. Tomēr grāmata neatstāj lasītāju skumjās un izmisumā, bet rosina cerēt, ka rētas iespējams sadziedēt. Zanes Zustas grāmata emocionāli sapurinās, beigās arī cieši sasildīs – kā pūkaina šalle vai varbūt kā silts un ciešs tēta apskāviens. 
    2. Vita Zelče, Māris Zanders, Ulmaņlaiki. Latvju autoritārisma īpatnības
      Aminori
      Nebeigšu atkārtot, ka Aminori izdotā grāmatu sērija Latvijas vēstures mīti un versijas ir labākais veids, kā izzināt mūsu valsts pagātni. Māra Zandera trāpīgie jautājumi un vēsturnieku izvērstās, bet arī saprotamās atbildes liek kāri tvert arvien jaunu un līdz šim nenojaustu informāciju. Jaunākajā grāmatā Māris Zanders sarunājas ar vēsturnieci Vitu Zelči, grāmata rūpīgi pēta tā sauktos ulmaņlaikus un atbild uz daudziem līdz šim neatbildētiem jautājumiem par režīma būtību, rašanos un likumsakarībām. Grāmata ir lielisks tā laika sabiedrības spogulis, tā rūpīgi un pacietīgi nokasa nu jau mazliet apsūbējušo ulmaņlaiku spozmi. Izzinoši un vienkārši izstāstīts sarežģīts un līdz pat šodienai dažādiem mītiem apvīts Latvijas vēstures posms.
    3. Delfīne de Vigāna, Balstīts patiesos notikumos
      Jāņa Rozes apgāds
      No franču valodas tulkojusi Inta Šmite
      Cilvēka psiholoģisko dzīļu šķetinātāja Delfīne de Vigāna neliek vilties arī jaunākajā romānā. Tā centrālā varone radošas krīzes brīdī satiek sievieti, kas drīz vien kļūst par viņas tuvāko draudzeni un līdzgaitnieci. Taču abu sieviešu attiecībās ir kas neparasts, un romāns lēni pārtop par dzīslās pulsējošu trilleri. Tas, kā Delfīne de Vigāna spēlējas ar savu lasītāju, ir fascinējoši. Grāmata liek minēt un domāt, šaubīties un apstrīdēt – tā uztverama vairākos slāņos. Manā atmiņā tas vienmēr paliks kā stāsts par radoša cilvēka šaubām, neziņu un bailēm, par tādu kā pašiznīcināšanos mākslas dēļ. Autore brīnišķīgi spēlējas ar balstīts patiesos notikumos konceptu un reizi par visām reizēm atgādina, ka viss, kas piedzīvots dzīvē, nonācis uz papīra, pārtop par literatūru.
    4. Katerina Gordejeva, Aiznes projām manas bēdas
      Zvaigzne ABC

      No krievu valodas tulkojusi Gunita Mežule
      Februāris mūsu prātos jau divus gadus ir iezīmēts kara ēnā. Krievu žurnāliste Katerina Gordejeva grāmatā apkopojusi 24 stāstus, kuros notverta kara neloģiskā, ārdošā un neprātīgi skumjā daba. Šī grāmata nav subjektīva, tā objektīvi atklāj tos, kas raud par zaudētiem tuviniekiem un mājām, tos, kas dusmojas uz krieviem un Krieviju, arī tos, kas joprojām gaida tā saukto krievu pasauli un jūtas apjukuši.  Stāstos ir neiedomājami milzīgas bēdas, tādas, kuras nav iespējams pārdzīvot vienas dzīves laikā. Paies paaudzes, līdz viss tiks piedots, bet kara atstātās rētas paliks cilvēkos, tautā un pilsētās, kas jābūvē no jauna. Lai katrs izlasītais stāsts kalpo kā piemiņa un atbalsts ukraiņiem viņu cīņā! 
    5. Metjū Perijs, Draugi, mīlestības un lielais drausmīgais
      Izdevniecība Helios
      No angļu valodas tulkojusi Katrīne Latkovska
      Teikšu godīgi – Metjū Perija grāmatā ir mazliet mīlestības, mazliet Draugu, bet ļoti daudz Lielā Drausmīgā. Ja neesat gatavas emocionāli smagam stāstam par atkarībām, šo lasīt neiesaku. Metjū Perijs autobiogrāfijā vietām cenšas būt Čendlers no seriāla Draugi, kas lasītājus smīdina, taču grāmata veikli noņem maskas un gaisīgi spožo Holivudas plīvuru. Tas ir personīgs stāsts, godīga atzīšanās par vientulības un nemīlestības sēklu, kas, iesējusies bērnībā, vēlākos gados postījusi visu labo.  Ja esat seriāla Draugi cienītājs, lasīt šo grāmatu būs īpaši smagi. Neviens nenojauta, ka aiz ikoniskajiem jokiem, frāzēm un grimasēm jau toreiz slēpās atkarībās nomocīts cilvēks. Skumja grāmata, kas, zinot aktiera mūža noslēgumu, šodienas lasītājam atstāj bezcerības pilnus nosēdumus. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē