• Svinam vasaru! Idejas dārza ballītēm

    Svētki
    Lauma Lūse-Kreicberga
    18. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Vasarai tik ļoti piestāv dārza ballītes! Ar prieku, radošumu un izdomu svētku noskaņu ātri var uzburt jebkur uz līdzenas vietas, bet var arī terasi, lapeni vai kādu dārza stūrīti jau būvējot iekārtot tā, lai tur valdītu mūžīgās ballītes sajūta. Jo vasara ir jāsvin!

    Svētki katru dienu

    Citronballīte, rožu un zemeņu ballīte, spa ar puķītēm un mellenēm ar pienu… Dekoratore un fotogrāfe Linda Raituma nav kurpnieks bez kurpēm, jo svētku sajūtu ap sevi rada ik dienas. «Turklāt ne jau vienmēr tie ir pasākumi draugiem, visbiežāk mēs svinam ģimenes lokā – ar vīru, trim meitām, mazbērniem, mammām. Es nemaz nemāku uzklāt galdu, nesaskaņojot krūzītes, – visam jābūt noformētam atbilstoši tās dienas noskaņai… Un tā svētki mums ir katru dienu.»

    Foto: no personiskā arhīva

    Lindas rīkoto ballīšu amplitūda ir milzīga, un acis ņirb, skatoties fotogrāfijās, kurās dzirksteļo izdoma, krāsas un dzīvesprieks. Viņas ģimene, radi un draugi jau ir pieraduši – noteikti pavisam drīz atkal būs uzaicinājums svinēt dzīvi kopā ar Lindu! Jo viņai ļoti patīk radīt svētkus savējiem, iepriecināt citus. «Un manējie vienmēr ar prieku arī atsaucas un ar milzīgu degsmi iesaistās. Mūsu pasākumi nekad nav garlaicīga sēdēšana pie galda, jo visi piedalās katrs ar savu izdomu,» stāsta Linda. «No tā, kas mani konkrētajā brīdī uzrunājis, tālāk veidojas stāsts, kas pārvēršas ballītē, izmantojot visu, ko vien var atrast mājās, un dabas materiālus. Veidojot tematiskos pasākumus, man ir svarīgi piedomāt pat pie vismazākajām detaļām, pieskaņot kleitu, auskarus, somiņu. Piemēram, citronu ballīte. Atceros, ideja par to tapa viegli un ātri – vienā dienā. Mājās sameklēju dzeltenas svecītes un dažādus citus sīkumiņus, dzeltenu galdiņu. Izcepu tarti ar garnelēm un citronu. Draudzene uztaisīja ziedu pušķi ar citroniem, izdrukāja interesantu informāciju par citroniem, lai mēs uzzinātu arī kaut ko jaunu, sameklējām sev dzeltenas drēbes un mazajiem dzeltenas cepures… Stāsts veidojās arvien plašāks – bija gan citronu saldējums, gan citronu kūciņas, gan citronkrāsas baloni. 

    Šajās ballītēs mēs nesēžam, nenīkstam, bet izbaudām skaistos sajūtu mirkļus. Tās var rīkot atbilstoši gadalaikam, piemēram, bumbieru, ābolu, ķirbju ballītes, un jebkurā vietā – dārzā, pie jūras vai mežā ar ogām, sēnēm un brūkleņu vainagiem. Idejas parasti rodas spontāni, un svarīgi, lai ir vieglums, lai nav nekā sarežģīta vai nogurdinoša, lai ir spēles un jautrība, lai visi jūtas labi. 

    Ja ballīti rīkoju bērnam, vados pēc sajūtām, kas tobrīd bērnam patīk – kādas krāsas, kādi kārumi… Kad manas meitenes pabeidza skolu, izdomāju malkas šķūnī viņām kopā ar draudzenēm sarīkot spa pārsteigumu – saliku spilvenus, metāla bļodās salēju ūdeni, bija arī ziedi. Papildus nolēmu viņas iepriecināt ar savu bērnības gardumu – mellenēm ar pienu. Kā viņām patika! Lika sejas maskas, mērcēja kājas, šūpojās šūpuļtīklā, baudīja. Bērni šādus mirkļus vēl ilgi atceras. Pagājušajā gadā mazmeitai uzrīkoju rožu spa ballīti ar rožu limonādi un cukurvati, vannu ar rožu ziedlapiņām, masāžām, bērnu nagu lakām un sejas maskām. Šogad brauksim piknikā uz lavandu laukiem. Mani iekšēji visu laiku kaut kas dīda radīt un radīt, idejas, šķiet, pašas pielīp pie pirkstiem. Domājot par gaidāmo pasākumu, viss rodas it kā pats no sevis – jūtu garšu, mūziku, vizuālo noskaņu… Un ne vienmēr vajadzīgs ņudzeklis apkārt – noskaņu varu radīt arī tikai sev. Piemēram, vīrs man uzdāvina skaistus ziedus un pats aizbrauc prom… Bet es gribu izbaudīt šo mirkli, tāpēc dārzā radu sev skaistu vidi un, baudot tēju, priecājos par šo pārsteigumu. Vai arī – vasaras beigās, kad rudens tuvojas un pārņem nostalģija, nolieku blakus ķirbi un lasu Rača dzeju… Un acīs ir asaras. Ziemā var sasaldēt ledus klučus un salikt sveces, bet vasarā – sarīkot pikniku pie jūras un skatīties viļņos… Pasaku, ka visi šodien saģērbjamies baltā vai arī zilos džinsos un baltos kreklos un braucam… Galvenais ir enerģija un vēlme iepriecināt savus mīļos.»

    Radi skaistu vietu, kur rīkot ballītes!

    Triju meitu mamma Inese Šulca Instagram pasaulē zināma kā @lovemybrickhouse. Viņa iedvesmo radīt patīkamu vidi ap sevi, dalās ar dažādām idejām un knifiem, kā iekārtot mājokli un sapņu dārzu. Savu terasi Inese pārvērtusi par dekoratīvu ārtelpu, kur svinēt gan svētkus, gan ikdienu kopā ar ģimeni un draugiem. 

    No personiskā arhīva

    «Lai būtu svētku un atpūtas sajūta, man svarīgākais ir radīt vizuālo baudījumu, tāpēc tik lielu lomu piešķiru noformējumam,» uzsver Inese, norādot, ka terase speciāli būvēta ar jumtu, lai arī lietus nevarētu iztraucēt noskaņas baudīšanai. «Terasi veidoju tādu, lai tajā būtu mājīgi un ērti – lai nav jātup uz ķeblīšiem, bet lai varam atslābināties, zvilnot dīvānā. Terase paredzēta galvenokārt neformālai, brīvai atpūtai, un liela ēdamgalda te nav. To ir iespēja iznest uz terases, bet pieredze rāda, ka viesi parasti izvēlas sēdēšanu atpūtas zonās, nevis pie galda. Tāpēc arī ēdieni tiek plānoti tā, lai tos būtu ērti ēst, sēžot dīvānā vai atpūtas krēslā: pašceptas picas, salāti, uzkodas, augļi, kafija un kūkas – nekā sarežģīta, lai arī pati varu izbaudīt atpūtu, un tas man ir ļoti svarīgi. Tā kā ballītēs vienmēr ir arī bērni, paralēli pasēdēšanai un sarunām pagalmā notiek dažādas aktivitātes. Bērniem mīļākā spēle parasti ir manis pašas izdomātā rotaļa ar dārgumu karti, kurā redzams pagalma plāns un dārgumu – konfekšu un citu saldumu – atrašanās vietas. Bērni šo spēli man pieprasa atkal un atkal! Varbūt kādreiz tiksim arī līdz spēlēm pieaugušajiem, bet pagaidām visi izvēlas mierīgu atpūtu no ikdienas skrējiena. Ikviens, kam ir dārzs, zina, cik daudz laika un spēka tajā tiek ieguldīts, tāpēc, manuprāt, katrs dārzā ir pelnījis arī atpūsties, izbaudot īpašus mirkļus. Un tāpēc ir vērts nedaudz pacensties, radot svētku sajūtu. Es parasti izvēlos paturpināt dabas tēmu – salieku vāzēs puķes no dārza, svinīgumu piešķir aizkari, apgaismojums. Uz terases bieži tiekamies ar radiem un draugiem un svinam dažādus ģimenes svētkus, taču cenšos uzturēt terasi tādā kārtībā, lai katrs vakars būtu pasēdēšanas vērts arī mums pašiem.» 

    10 idejas, kā tikšanos padarīt īpašu

    1. Paskaties dabā, kas tobrīd ir ziedēšanas vai augļu ienākšanās zenītā… Ja sācies ķiršu laiks, ir īstais brīdis ķiršu ballītei ar bērnības elementiem – ķiršu kauliņu spļaušanas sacensībām. Ja zied saulespuķes, tad saulainā ballīte var sākties! Ideju var būt ļoti daudz – galu galā vasara vēl tikai pusē.
    2. Nekas nav vienkāršāk kā uzaicināt draugus ierasties uz pasākumu vienotā krāsu gammā. Un tad atkarībā no izvēlētās krāsas pasniegt vismaz vienu ēdienu tajā pašā tonī, piemēram, viesi iekš lillā, un melleņu kūka uz galda. Varbūt papildus vēl var padomāt par vienotu galda noformējumu, pieskaņotu mūziku un aktivitātēm.
    3. Apskaties, kādas lietas ir tavās mājās, un paburies domās ap tām – uzburt brīnišķīgu pasauli tiešām var arī no nekā. Varbūt tev mājās ir daudz sveču? Kāpēc gan neuzrīkot pļāpu nakti draudzenēm mēness un sveču gaismā?! Saliec zālienā stikla burciņas ar svecēm, iekar ābelēs lukturīšus vai lampiņas, un noskaņa šai naksnīgajai vasaras ballītei jau ir radusies.
    4. Vai arī – draudzenēm sarīko mākslas plenēru. Ļaujot otām doties krāsu piedzīvojumā, sarunas aizvedīs daudz krāsainākos stāstos. 
    5. Ja ciemos gaidāmi cilvēki, kuri cits citu nepazīst, aicini ikvienu paņemt līdzi kādu dekorāciju no mājām, lai kopīgi uz vietas radītu šurumburuma ballīti. «Un kāpēc tu paņēmi šo?», «Nu, tāpēc ka…» Smieklīgi un aizraujoši stāsti palīdzēs ātri iepazīties un sadraudzēties.
    6. Ja klasiskās šašliku ballītes apnikušas, tomēr pasākumu dārzā nevari iztēloties bez grilēšanas, sarīko slaido ballīti, piedāvājot tikai dārzeņus un lūdzot katram izstāstīt stāstu par to, kā uzturēt sevi lieliskā formā.
    7. Vēsākā vakarā uzaicini draugus uz silto ballīti – siltām sarunām un siltu zupu, kas pagatavota uz ugunskura. Vēl tikai pledi, zvaigznes debesīs, un neaizmirstamas sajūtas garantētas.
    8. Jo vairāk smieklu, jo labāka ballīte. Ja viesiem vairāk gribas pasēdēt un atpūsties, nevis aktīvi kustēties, var izdomāt dažādas sēdošās spēles, piemēram, paņemt rokās kabaci un mēģināt uzminēt tā svaru, laist dārzeni pa apli un ļauties smieklīgiem minējumiem. 
    9. Lieliskas ir mazas mīļas dāvaniņas viesiem – tās silda sirdi, liek atcerēties ballīti un tās īpašo noskaņu. Kāpēc gan, piemēram, spēles uzvarētājam dāvanā nepasniegt tavā dārzā izaugušu ķirbi? 
    10. Vasaras izskaņā punktiņš uz i ir ražas svētki, kas sarīkoti kā lielīšanās un smiešanās diena. Kuram dārzā izaudzis garākais gurķis un smagākais ķirbis? Kuram izdevušies gardākie tomāti želejā un interesantākais ābolu saldais ēdiens? Viss par un ap dārzu – skaista pateicība vasarai un priekam.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē