• Maģiskais 29. februāris. Kāpēc šajā dienā sievietes var bildināt vīrieti?

    Bildinājums
    Estere Jansone
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kadrs no filmas «Garais gads».
    Foto: Ekrānuzņēmums no filmas
    Kadrs no filmas «Garais gads».
    Šodien kalendārā gozējas īpašs datums – 29 februāris. Diena, kuru izdodas sagaidīt reizi četros gados. Tieši šajā dienā kāda sena īru tradīcija ļauj sievietēm un vīriešiem mainīties lomām. Garā gada pēdējā februāra dienā dāmas drīkst lūgt puiša roku.

    Garā gada februāris nudien ir īpatnēja diena – kamēr citi sūkstīsies, ka tā tikai mākslīgi pagarina ziemu un alga pienāks dienu vēlāk nekā citos gados, tomēr šim datumam kalendārā ir būtiska nozīme laika kontekstā. Patiesībā Zeme apriņķo ap Sauli nevis precīzi 365 dienās, bet 365,242 dienās. Tas nozīmē, ka gadā ir aptuveni 5,8 stundu nobīde uz priekšu. Lai pēc dažiem simtiem gadu cilvēki neattaptos Ziemassvētkos ar ziedošām pļavām un Jāņos ar sniegputeni, kalendārā šo dažu stundu nobīdi izlīdzina ar papildus dienu jeb 29. februāri. Tā ļauj saglabāt esošos gadalaikus nemainīgus un atbilstošus laikapstākļiem.

    Tiesa, neparastais datums nav palicis bez ievērības. Cilvēkiem ir dzimušas vairākas neparastas idejas un tradīcijas, kā atzīmēt 29. februāri. Viena no ievērojamākajām ir īru tradīcija, saukta par «Vecpuišu dienu». Tā ļauj sievietēm bildināt savu izredzēto. Leģenda vēsta, ka šī tradīcija radusies ļoti sen – 5. gadsimtā. Tolaik īru svēto statusā ieceltā Svētā Brigida sūdzējusies priesterim Svētajam Patrikam par kungu vilcināšanos bildināt meitenes. Viņa lūgusi ietekmīgajam priesterim dot atļauju sievietēm uzdrīkstēties pārņemt bildināšanu savās rokās. Sākotnēji garīdznieks esot devis atļauju sievietēm vīrus bildināt reizi septiņos gadus, tomēr Brigida viņu pierunājusi vīru bildināšanas dienu atkārtot ik pēc četriem gadiem.

    Šī tradīcija ir neoficiāli iedibināta 19. gadsimta sākumā. Tolaik Īrijā un arī citviet Eiropā būšana vecmeitās bija pamatīgs apkaunojums. Dāmai jo īpaši sāpīgi dūra šis fakts, ja viņa ir izveidojusi saskanīgas attiecības ar kādu jaunekli, bet viņš vilcinās uzdot šo romantisko četru vārdu jautājumu. Lai ap gavēņa laiku un Lieldienām sievietei nebūs jākaunas par savu vientuļnieces statusu, viņa reizi četros gados drīkst lūgt sava mīļotā roku.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē