• Dejojošo kaķu veiksmes gājiens. 5 interesanti fakti par leģendāro mūziklu Kaķi

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    13. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Endrū Loida Vebera leģendārais mūzikls Kaķi uz Brodvejas skatuves pirmo reizi tika demonstrēts 1982. gada 7. oktobrī. Panākumi bija grandiozi! Kopš tā laika sākās Kaķu uzvaras gājiens pa visu pasauli. Kaķus dziedāja Anglijā, Ungārijā, Japānā un Krievijā. Un nesen pat tika uzņemta filma pēc šī darba motīviem.

    Mūzikls veidots, pamatojoties uz 20. gadsimta pirmajā pusē dzīvojošā britu dzejnieka Tomasa Stērnsa Eliota bērnu dzejoļu krājumu Vecā oposuma grāmata par praktiskiem kaķiem (Old Possum’s Book of Practical Cats), kas Anglijā iznāca 1939. gadā. Šie dzejoļi uz komponistu Veberu atstāja tik milzīgu iespaidu, ka viņš nolēma sarakstīt mūziklu. Par laimi, uz to laiku viņam bija jau ievērojama pieredze muzikālo izrāžu rakstīšanā: Jēzus Kristus Superzvaigzne, Evita kļuva par iemīļotiem darbiem visā pasaulē.

    Kaķus uz Brodveja skatuves vien parādīja 7485 reizes, pēdējā izrāde bija 2000. gadā. Taču Vēbera slavenais mūzikls turpina dzīvot uz citu valstu teātra skatuvēm – tas tiek rādīts 30 dažādās pasaules valstīs.

    5 interesanti fakti par slaveno mūziklu:

    1. Kaķu libreta autors ieguva Nobela prēmiju
      Tomass Stērns Eliots, kura dzeja vēl bērnībā atstāja milzīgu iespaidu uz topošo komponistu, dzeju sāka rakstīt 14 gadu vecumā. Viņš kļuva slavens ne tikai ar Vecā oposuma grāmatu, viņa kontā ir daudz dzejoļu, poēmu, lugu, tulkojumu un pat kritiku. Tomass Eliots tiek uzskatīts par angloamerikāņu modernisma pamatlicēju, elites dzejnieku, kurš nelīdzinās laikabiedriem.

      1948. gadā Eliotam tika piešķirta Nobela prēmija literatūrā par jauninājumu mūsdienu dzejas attīstībā. Tomēr tā nu sagadījās, ka vislielāko atpazīstamību viņam tomēr atnesa pasakas par kaķiem. Pēc nāves Eliotam par mūzikla Kaķi libretu tika piešķirta Tonija balva.
    2. Vebers kopš bērnības dievinājis kaķus
      Endrū Loids Vebers dzimis muzikālā ģimenē – viņa māte Džina Džonstona bija vijolniece un pianiste, bet tēvs Viljams Loids Vebers – komponists. Komponista jaunākais brālis kļuva slavens kā talantīgs čellists. Taču Veberu ģimeni vienoja ne tikai mūzikas mīlestība – viņi vienkārši dievināja kaķus.

      Tas gan nav nekāds retums angļu ģimeņu vidū – Lielbritānijā pret kaķiem izturas ar ļoti lielu cieņu. Veberu mājas mīluļiem – protams, kaķiem – bija doti visai interesanti vārdi. Sergejs un Dmitrijs. Par godu Veberu ģimenes iecienītākajiem komponistiem – Prokofjevam un Šostakovičam.
    3. Mūzikla sižets nebija paredzēts
    4. Precīzāk, to nebija paredzējis dzejoļu par kaķiem autors. Un tā kļuva par galveno mūzikla veidotāju problēmu. Salikt kopā tik ļoti dažādos dzejoļus vienā veselā izrādījās ellīgi grūti. Pēc palīdzības Vebers vērsās pie Eliota atraitnes Valērijas, kurai bija saglabājušās dzejnieka vēstules un melnraksti.

      Izrādes autoriem nācās pa kripatiņai zvejot no šiem dokumentiem idejas, lai izveidotu sižeta kontūru. Rezultātā sanāca tāda kā kaķu balle, kur milzīgā atkritumu izgāztuvē pulcējas īpaša kaķu cilts, lai dejotu mēnessgaismā un uzzinātu no sava vecākā, kurš no viņiem dosies uz kaķu paradīzi un atdzims jaunai dzīvei.
    5. Mūzikla tituldziesmai izveidots desmitiem kaverversiju
      Kaķu galvenā tēma, dziesma Memory, ir zināma visā pasaulē. Mūziklā to izpilda vecā kaķene Grizabella, kura nekad nav bijusi nekāda skaistule un modes dāma. Kaķene dzied un nostalģiski atskatās uz savu visādā ziņā krāšņo pagātni. Beigās tieši viņa dodas uz kaķu paradīzi un atdzimst.

      Dziesmas Memory kaverversijas dziedātas daudzās valodās. Vispopulārākās – franču dziedātājas Mireijas Matjē izpildījumā, Sāras Braitmenas itāļu versija, spāņu, ko izpildīja Paloma San Basilio, un zviedru, ko iedziedājusi Kiki Danielsone.

      Kārtējo reizi Memory pasauli satricināja, kad Lielbritānijas tautas talantu šovā Britain’s Got Talent to izpildīja Sūzana Boila. Starp citu, šo slaveno dziesmu nav ignorējis arī Vebera brālis – viņš uz čella izpildīja Memory instrumentālo versiju.
    6. Aktieriem, kas spēlē Kaķos, vajadzēja ne tikai labi dziedāt, bet arī izpildīt akrobātiskus trikus.
      Standarta prasības aktieriem, kuri spēlē mūziklos, ir vokālās dotības, laba dikcija un aktiermeistarība. Taču Kaķiem ar to izrādījās par maz. Aktieriem vajadzēja prast ne tikai dziedāt un spēlēt uz skatuves, bet viņam bija jāpiemīt arī labai plastikai. Iestudējot mūziklu ASV, nebija grūtības atrast aktierus, kuri atbilstu prasībām. Savukārt Lielbritānijā tā izrādījās problēma. Rezultātā mūzikla dalībnieku sastāvā bija gan Londonas Karaliskā baleta premjers Veins Slīps, gan popdziedātājs Pols Nikolass. Bija paredzēts, ka Grizabellu atveidos Karaliskās Šekspīra trupas galvenā aktrise Džūdija Denča, taču kājas traumas dēļ viņa bija spiesta šo lomu atdot Eleinai Peidžai, jo izrādes prasībām vairs neatbilda.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē