• Apsveikuma kartīšu vēsture un etiķete

    Svētki
    Paula Ozoliņa
    16. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Tik vienkārša lieta kā apsveikuma kartīte pastkastē liks priekā iemirdzēties ikviena acīm, jo tā ir vēsts – kāds par tevi domā un vēl tev labu.

    Līdzīgi kā mūsdienās virspusīgs Sveicu vietnes Facebook ziņu lentē, arī pirmā Ziemassvētku kartīte savulaik, izrādās, tika nosūtīta aizņemtības dēļ – sers Henrijs Kols, angļu ierēdnis, saspringtajā Ziemassvētku laikā esot bijis pārāk nodarbināts, lai katram draugam un radam nosūtītu vēstuli, tāpēc tā vietā lūdzis māksliniekam Džonam Kalkotam Horslijam uzzīmēt kartīti, ko izsūtīt kā apsveikumu. Kartītes vidū bija attēlota Kola ģimene pie svētku galda, bet tās malās – mazāk pārtikuši ļaudis, kas saņem Ziemassvētku dāvanas. Uz kartītes bija lasāms: Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu jauno gadu! Turpretī cits stāsts vēstī, ka pirmo Ziemassvētku kartīti izsūtījis vācu ārsts Maiks Maiers, un tā bijusi adresēta Anglijas karalim Džeimsam I un viņa dēlam.  

    Populārākie kartīšu tēli 

    • Ziemassvētku vecītis, kas asociējas ar dāvanām. Interesanti, ka pirmsākumos viņš bija ģērbies zaļā mētelī, tādējādi ziemas saulgriežu svinībās vēstot par pavasara atgriešanos. Dāvanas nesa Svētais Nikolass, bet reformācijas laikā viņa tēls kļuva nepopulārs, un dāvanu nesēju sāka dēvēt vienkārši par Ziemassvētku vecīti.
    • Reliģiskie simboli. Tā kā Ziemassvētki ir Jēzus Kristus piedzimšanas laiks, uz daudzām kartītēm attēloti ar reliģiju saistīti simboli, piemēram, svētku eglītes trijstūra forma simbolizē Svēto Trīsvienību, bet egļu zari, no kuriem vīts adventes vainags, – mūžību. 
    • Mūžzaļie augi. Populārais bučzariņš āmulis saistīts ar tūkstošiem gadu senu tradīciju. Saskaņā ar kādu mītu tiek uzskatīts, ka katrs, kas nostājies zem āmuļa, pelnījis skūpstu, un šo iespēju, protams, izmanto mīlētāji. Mūžzaļie ileksi un efejas simbolizē gaismu un dzīvību, bet puansetija, ko mēdzam dēvēt par Ziemassvētku zvaigzni, saistāma ar stāstu par meiteni, kas šos ziedus nesusi kā ziedojumu baznīcai, un eņģeļi palīdzējuši ziediem uzplaukt.
    • Sarkanrīklītes savu vietu uz svētku kartītēm ieguvušas, pateicoties pastniekiem, – 19. gadsimtā sarkano vestīšu dēļ par sarkanrīklītēm sauca angļu pastniekus. 

    Dažas etiķetes nianses

    • Lai gan daudzviet Eiropā pieņemts kartītes nosūtīt ar tādu aprēķinu, lai adresāts to saņemtu jau decembra pirmajā pusē, klasiskā izpratnē tik ļoti nav jāsteidzas – pilnīgi pietiks, ja kartīte galamērķi sasniegs līdz Ziemassvētku vakaram, tātad nekas vēl nav nokavēts. Taču atlikt arī nevajag, jo, tuvojoties svētkiem, pastā vienmēr ir lielāka noslodze, tāpēc sūtījumi var kavēties.
    • Ļoti svarīgs svētku kartīšu etiķetes noteikums ir – rakstīt tās ar roku. Tāda kartīte parādīs, ka esi veltījusi laiku un rūpes, lai apliecinātu savu sirsnīgo un cieņpilno attieksmi. Izdrukāti kartīšu ieliktņi vai kartītes ar uzdrukātiem tekstiem varbūt izskatās glītāk un akurātāk, taču var radīt iespaidu, ka tava attieksme ir pavirša vai vienaldzīga.
    • Uzrunā vajadzētu iekļaut visu adresātu vārdus, bet, ja viņu ir vairāk nekā trīs, var izmantot ģimenes uzvārdu.
    • Nav stingri noteikts, kas tieši būtu rakstāms kartītē – vari sameklēt katram apsveicamajam pa dzejolītim vai pantiņam, bet obligāti tas nav, pietiks ar mīļiem vārdiem
    Pārsteigums pašai sev
    Reģistrējoties vetnē postcrossing.com,  vari nosūtīt un saņemt pastkartes no visas pasaules: tev tiek iedota nejauša adrese, uz kurieni sūtīt kartīti, un tāpat kādam tiek tava adrese. Pirms saņemsi kartīti, tu nezini, ne kāda tā izskatīsies, ne no kurienes tā nāks. Svētku pārsteigums! Jo vairāk kartīšu nosūtīsi, jo vairāk saņemsi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē