• Vēl nedēļu pēc lidojuma aizkritušas ausis…

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    26. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Zinu, ka iesnu laikā nav labi lidot, bet lidojumu nevarēju atlikt. Jau iepriekš un lidojuma laikā degunā pilināju «Otrivin» pilienus, bet tie nepalīdzēja – ausis jau nedēļu ir aizkritušas. Ko darīt? Skaidro Dace Snipe, otorinolaringoloģe Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas 1. slimnīcā un privātpraksē «Locus Medicus».

    Jā, iesnu laikā labāk no lidojumiem būtu izvairīties. Ausis lidojot aizkrīt tāpēc, ka neizlīdzinās spiediens starp aizdeguni un vidusausi, jo iesnu dēļ ir iekaisusi ne tikai deguna gļotāda, bet arī Eistāhija jeb dzirdes kanāls, kas savieno vidusausi, bungdobumu un aizdeguni. Dzirdes kanāls jau tāpat ir šaurs, bet, ja deguna un aizdegunes gļotāda pietūkst, tas mēdz nobloķēties pavisam. Šī kanāla atvēršanos var veicināt žāvāšanās vai košļāšanas un rīšanas kustības, tāpēc to visu iesaka darīt lidmašīnā, mainoties atmosfēras spiedienam.

    Jūs esat rīkojusies pareizi – ja gadās lidot, kad ir iesnas, pusstundu pirms lidošanas nāsīs jāiepilina deguna asinsvadus sašaurinoši pilieni. Ja lidojums ir ilgāks par trim stundām, tad tas darāms atkārtoti. Tiesa, šādi ne vienmēr izdodas pilnībā novērst ausu aizkrišanu, taču lielākoties tūskainība  mazinās un ausis vai nu neaizkrīt, vai arī ātri atnāk vaļā.

    Parasti ausis lidojuma laikā aizkrīt īslaicīgi, bet, ja tās nedēļas laikā nav atnākušas vaļā, pienācis pēdējais laiks saprast, kur slēpjas vaina, un tāpēc jādodas pie ārsta. Ja ir arī sāpes, tad pie daktera būtu jāsteidzas iespējami drīzāk. 

    Varbūt vidusausī ir uzkrājies pārāk daudz šķidruma. Tad var palīdzēt kortikosteroīdu deguna pilieni vai aerosols, ko lieto 2–3 nedēļas, šajā laikā vajadzētu atjaunoties normālai dzirdei. Šīs zāles var iegādāties tikai ar ārsta recepti. Ja auss tomēr neatnāk vaļā, ārsts var iegriezt bungplēvītē un šķidrumu izsūkt. Vēlākais divu nedēļu laikā, atjaunojoties Eistāhija kanāla funkcijai, šķidrums uzsūksies pats, bet, ja tas tomēr nenotiek, šķidrums  jādabū ārā, lai nesarēto vidusausi no iekšpuses. Citādi bungplēvīte un kauliņi slikti kustēsies un dzirdes bojājums saglabāsies ilgstoši.

    Ja vidusausī izveidojies asinsizplūdums, tad degunā jāpilina asinsvadus sašaurinoši pilieni, piemēram, Vibrocil vai Otrivin, kas veicinās asins recekļu evakuēšanos.

    Vēl iespējams, ka auss aizkritusi tāpēc, ka izveidojies deguna blakusdobumu iekaisums, kas uztur tūsku starp aizdeguni un vidusausi. Tad tas jāārstē ar antibiotikām un kortikosteroīdu pilieniem vai pūšamo.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē