• Vai tev uz ādas ir hemangiomas?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Kāda lasītāja satraukusies: «Man ir 39 gadi, un arvien vairāk uz ķermeņa parādās hemangiomas. Zinu, ka tās ir nekaitīgas, taču man to ir diezgan daudz, un esmu pamanījusi, ka tās ar laiku kļūst brūnas kā dzimumzīmes. Tālāk gan ar tām nekas nenotiek, taču mani tomēr māc bažas – vai tas ir normāli?» Viņai atbild dermatologs Raimonds Karls.

    Angiomas jeb hemangiomas ir koši sārti labdabīgi veidojumi – paplašinātu asinsvadu tīklojums, tās iedala iedzimtajās un iegūtajās. Iedzimtā hemangioma var nebūt redzama jau dzimšanas brīdī, bet attīstīties pirmajos pāris dzīves mēnešos kā zilgans vai sarkanīgs veidojums.

    Savukārt iegūtās hemangiomas parādās dzīves laikā, un to rašanos var veicināt galvenokārt sīkas traumas un nodzīvotie gadi, jo līdz ar vecumu āda kļūst plānāka un asinsvadi labāk pamanāmi.

    Atšķirībā no iedzimtajām, kas var būt pat ļoti lielas, piemēram, pa visu kāju vai roku, iegūtās reti ir lielākas par 5–8 centimetriem diametrā. Vismīļākās apmešanās vietas šiem veidojumiem ir vēders, krūtis un mugura. Dažkārt atsevišķi veidojumi parādās uz kakla, bet uz rokām un kājām ļoti reti.

    Hemangiomas, kas rodas pēc 35 gadu vecuma, sauc par senilām angiomām, un, lai kā negribētos, tā ir viena no ādas novecošanas pazīmēm.

    Uz ķermeņa var būt gan viena, gan divas, gan desmitiem un simtiem angiomu. Senilo angiomu veidošanos veicina saules ietekme.

    Proti, ultravioletais starojums aktivizē īpašus fermentus metālproteināzes, kas savukārt stimulē tā dēvēto endoteliālo augšanas faktoru. Tā ietekmē novecojusī āda cenšas veidot jaunus asins kapilārus, lai nodrošinātu atjaunošanos, taču visbiežāk tas vainagojas ar senilo angiomu izveidošanos.

    Angioma jeb hemangioma
    Angioma jeb hemangioma

    Kā rīkoties? Ja angiomas īpaši netraucē, ar tām vari nedarīt neko, taču, ja tev patīk apmeklēt spa procedūras un masāžas, kas ir saistītas ar iedarbību uz ādu, labāk šos veidojumus profilaktiski noņemt, lai netiktu traumēti. Ar speciālu asinsvadu lāzeru vienas procedūras laikā var likvidēt vairākus desmitus vai pat simtus angiomu. Dažos gadījumos angiomas noņem ar skalpeli. Tas gan nenozīmē, ka pēc laika atkal neparādīsies kāds jauns hemangiomas punktiņš.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē