• Pūpolu pēriens – ne tikai Pūpolsvētdienā! ​​​​​​​8 ieteikumi, kā uzlabot veselību ar klūgu slotiņu

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Azure1/Shutterstock.com
    Maigais pēriens ar pūkainu pūpolu slotiņu, piesakot – apaļš kā pūpols, vesels kā rutks! –, ir simbolisks labas veselības vēlējums. Klūgu žagaru slotu var izmantot arī ikdienā – tā būs lieliska masāža, jo daudzie žagari, sitoties cits pret citu, rada vibrāciju un ievibrē arī ķermeņa audus.
    1. Iepērt var visas tās vietas, kur savilkti, sasprindzināti muskuļi, traucēta asinsrite – kakla joslu, pampstošas kājas, tirpstošas rokas, celulīta skartu dibenu, sāpīgus krustus.
    2. Vislabāk iepērt kailu ķermeni, tomēr arī viegls apģērbs netraucē.
    3. Tāpat kā masējot, arī ieklapējot skar tikai mīkstās vietas – muskuļus, bet pa kaulainajām nesit. Jo sevišķi jāsargā mugurkauls. Arī nieru rajonā mugura jāsaudzē.
    4. Muskulim, kuru apstrādā, jābūt atbrīvotam. Piemēram, lai iepērtu kājas, apsēžas, uzliek kāju uz zema ķeblīša un, sākot no potītes, ieper vienu kājas sānu, pēc tam otru.
    5. Kustību virziens ir līdzīgs kā masējot – pa limfas atteces līnijām. Tas nozīmē, ka pērienu sāk no kāju un roku galiem un virzās uz augšu.
    6. Nedrīkst sist par stipru! Nav tā – jo spēcīgāks būs pēriens, jo lielāks efekts. Iepērt sevi (vai otru) drīkst līdz sāpju robežai. Un robeža ir diezgan smalka – sitiens drīkst būt tik stiprs, lai būtu jūtams, bet nešķistu sāpīgs. Procesam jābūt patīkamam – gluži tāpat kā masāžai.
    7. Katru sektoru – plecus, kājas, gurnus – apstrādā piecas, desmit vai piecpadsmit minūtes.
    8. Efekts būs jūtams uzreiz – mazāk tirps, vilks, pamps. Bet, lai efekts kļūtu noturīgs, regulāri jāieperas ilgāku laiku – nedēļas un mēnešus. Sākumā tas jādara katru dienu, vēlāk – katru otro dienu, vēl pēc kāda laika – katru trešo dienu.

    Labumi, ko dod pēriens

    • Pēc nogurdinošas dienas atslābina saspringušos muskuļus.
    • Trenē asinsvadu sieniņas – vibrācija liek asinsvadiem gan sašaurināties, gan paplašināties, tā mazinot, piemēram, kāju tūsku.
    • Pēriens var gan atslābināt un nomierināt pirms miega, gan uzmundrināt un tonizēt no rīta. Lēnāka un maigāka pēršana vedina uz dusu, spēcīgāka un ātrāka rada mundrumu.

    Kā izgatavot slotiņu

    • Labākais slotiņai ir klūdziņu kārkls (Salix viminalis) – tas pats, ko izmanto arī pinēji, – ar taisniem un gariem zariem, bez sīkajiem zariņiem, dzeltenbrūnu mizu, aug ūdenstilpju krastos, aizaugušos grāvjos.
    • Vienai slotiņai vajag vismaz piecdesmit klūgu – pēc iespējas vienādas, tādas, kas resgalī kopā ar mizu ir ap centimetru resnas, bez sānzariem.
    • Klūgas jānomizo un istabas temperatūrā jāizžāvē.
    • Kad klūgas izžuvušas, sasien – atšķirībā no pirtsslotām klūgu slotu sasien tievgalī, resno galu atstājot brīvu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē