• Manas čuras ir oranžas! Vai jāsauc ātrie?

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Urīns daudz ko var pasacīt par mūsu organisma veselības stāvokli. Turklāt ne vienmēr tāpēc steigšus jāveic analīzes, pietiek pavērot, kāda čurām ir krāsa.

    Ar urīna krāsu skalu iepazīstina nefrologs Māris Pļaviņš.

    • Martīni tonī, gaiši dūmakaina. Parasti čuras tādas padara olbaltumvielas, gļotādas daļiņas, un tā var norādīt uz nierakmeņiem.
    • Gaiša, bāli dzeltena, kā salmi. Viss kārtībā, pat ideāli. Tu pietiekamā daudzumā uzņem šķidrumu, un, visticamāk, arī nieres strādā lieliski.
    • Dzeltena. Tavs organisms var būt drusku atūdeņojies. Par maz dzer ūdeni!
    • Tumši dzeltena. Urīns ir koncentrētāks, tomēr arī gluži normāls. Tāds tas parasti ir no rīta.

    Taču, ja šāda krāsa čurām saglabājas arī pārējā dienas laikā, tas varētu liecināt par atūdeņošanos.

    Tu dzer par maz, ķermenis jūtas izslāpis, dehidrējies. Tāpēc – tūlīt pat izdzer glāzi ūdens!

    • Bezkrāsaina, caurspīdīga. Urīns stipri atšķaidīts. Tātad tu esi ļoti daudz dzēris. Ja vēl saglabājas slāpes, tas varētu liecināt par diabētu. Pārbaudies! Tāpat, ja nav pārāk daudz dzerts, taču čuras tik un tā atgādina dzidru ūdeni, tas vedina aizdomāties par nieru nepietiekamību.
    • Oranža. Tu patiešām esi riktīgi atūdeņojies. Steidzami nepieciešams izdzert pāris glāzes ūdens. Sliktākajā gadījumā urīnā ir bilirubīns, kas rodas, sabrūkot sarkanajiem asinsķermenīšiem jeb eritrocītiem, vai arī, ja ir hemolīze – eritrocītu sairšana, ko izraisa smagas infekcijas, saindēšanās, nesaderīgu asiņu pārliešana.

    Čurās var parādīties arī žults pigmenti – aknu slimību vai žults nosprostojuma dēļ.

    Bet tikpat iespējams, ka urīnu oranžu iekrāsojusi kāda pārtikas krāsviela, ko tu apēdi kopā ar uzturu. Tādā gadījumā urīns nākamajā reizē, kad iesi pačurāt, vairs nebūs oranžs.

    • Maigi rozā. Urīna sārtošanās var norādīt par nelielu asins piejaukumu. Arī par pārmērīgu karotīna uzņemšanu, tā daudz ir burkānos, tomātos, apelsīnos, paprikā.

    Iespējams, tev pēdējā laikā ļoti garšo sarkanās bietītes un tu no tām nespēj atteikties gandrīz nevienā ēšanas reizē…

    Taču bietītes satur betanīnu, un tas iekrāso urīnu rozīgu. Arī rabarberi. Pavēro, kā tonis mainās nākamajā čurāšanas reizē.

    • Sarkanīga. Asins piejaukums urīnam – tas var būt signāls par nopietnu urīnceļu infekciju, nieru slimību, audzēju. Šoreiz, lūdzu, netēlo strausu, nebāz galvu smiltīs, nemeklē atrunas, kādēļ iešanu pie ārsta atlikt. Katrā ziņā no bietīšu ēšanas vien čuras nekļūst tik sarkanas.
    • Sīrupa vai alus brūna. Nopietnas urīnceļu asiņošanas pazīme. Smagākos gadījumos varētu būt vainojama infekcija, saindēšanās, ļoti spēcīga organisma atūdeņošanās. Arī aknu slimība. Izdzer glāzi ūdens un pieraksties pie ģimenes ārsta vai urologa.
    • Zila un zaļa. Jā, arī tādā krāsā mēdz būt urīns! Parasti tas norāda uz retu ģenētisku slimību. Čuras mēdz iekrāsot arī specifiski medikamenti kādas slimības ārstēšanai, noteikti produkti, baktērijas. Par to, vai urīna neparastā krāsa tavā gadījumā ir pieļaujama un normāla, atbildēs ārsts.

    !!! Trauksmes zvans! Sarkanas, tumši brūnas čuras!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē