• Lūpu kaktiņi atkal pušu!

    Padomi
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    10. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tas ir visai sāpīgi un nepatīkami. Taktika skaidra – vispirms jāatrod vainīgais, jo lūpu kaktiņi tāpat vien no laba prāta neplīst! Konsultē Dr. Anda Apine, dermatoveneroloģe Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikā un Capital Clinic Riga.

    Visbiežākais veicinošais faktors ir – vitamīnu, minerālvielu un nepiesātināto taukskābju trūkums organismā. Pirmā lieta, ko cilvēks šādos gadījumos steidz darīt, ir – nopērk un sāk lietot A vitamīnu, lai mazinātu ādas sausumu un tā veiksmīgāk atjaunotos. Bet – var trūkt arī B grupas vitamīnu, C vitamīna, D vitamīna, dzelzs, cinka, selēna… Dzelzs līmenis mēdz samazināties sievietēm ar pastiprinātu ikmēneša asiņošanu, grūtniecēm, kam ir anēmija, senioriem, arī tad, ja ir onkoloģiska slimība.

    Otrs biežākais iemesls – ādas sausums, kas rodas nepietiekamas tauku dziedzeru darbības dēļ. Rezultātā būtiski samazinās ādas aizsargbarjeras funkcija. Bieži tā notiek cilvēkiem ar atopisko dermatītu, kad ādas barjeras funkcija ir traucēta alerģisku procesu dēļ, tāpēc organisms caur ādu pastiprināti zaudē šķidrumu. Ja šāda āda netiek pietiekami kopta – regulāri lietojot mitrinošos un barojošos krēmus, lūpām uzklājot higiēnisko lūpukrāsu –, tā zaudē vēl vairāk šķidruma un sāk plaisāt, jo īpaši gada aukstajā periodā. Savukārt maziem bērniem, kuru āda ir mazāk aizsargāta, lūpu kaktiņu plaisāšanu var izraisīt ieradums – pastiprināta lūpu laizīšana un bieža lūpu kodīšana.

    Līdz ar gadiem organisma temps kļūst gausāks, tai skaitā tauku un sviedru dziedzeru darbība, tādēļ senioru āda ir sausāka. Viņiem bieži sastopama arī tāda problēma kā kserostomija jeb sausas mutes sindroms, kas rada lūpu kaktiņu plaisāšanu. 

    Nākamais iemesls – gaisa temperatūras svārstības.

    Ziemā gaiss ārā ir auksts, pēc tam mēs nonākam iekštelpās, kur tas ir silts un sauss, un tādos apstākļos ne tikai āda, bet arī lūpas vairāk žūst, zaudē dabisko mitrumu, un lūpu kaktiņi plaisā.

    Nopietns iemesls – pazemināta imunitāte, kas radusies ilgstošākas slimošanas (iesnas, kakla iekaisums, temperatūra un nepietiekama šķidruma uzņemšana u. c.) vai hronisku slimību ietekmē. Tādēļ svarīga dermatologa darba sastāvdaļa ir pacienta izjautāšana par vispārējo veselības stāvokli, kopējās ainas novērtēšana, citu slimību, piemēram, cukura diabēta, kairināto zarnu sindroma, apzināšana. Mutes kaktiņu veselību negatīvi ietekmē arī smēķēšana.

    Nereti cilvēki domā, ka lūpu kaktiņu plaisāšanu izraisa sēnīšu vai citu mikroorganismu infekcija… Nē, patiesībā tās lielākoties jau ir sekas! Mutes kaktiņu iekaisums izpaužas dažādi – sākot ar apsārtumu un diskomfortu ikreiz, kad atver muti, un beidzot pat ar dziļām plaisām un krevelēm lūpu kaktiņos.

    Līdz ar pirmās, nelielās, mikroplaisiņas parādīšanos mūsu dabiskajai mikroflorai, kas dzīvo uz ādas, uzreiz ir iespēja iekļūt brūcē un izraisīt sekundāro infekciju, un tad ārstēšanās jau ir ilgstošāka.

    Visbiežākie mutes kaktiņu iekaisuma izraisītāji ir rauga sēnīšu (Candida spp.) grupas sēnītes vai tādas baktērijas kā zeltainais stafilokoks (Staphylococcus aureus) un bēta hemolītiskais streptokoks (Streptococcus).

    Tādēļ, ja neizdodas sadziedēt lūpu kaktiņus ilgāk par trim nedēļām un situācija kļūst arvien sliktāka, jāvēršas pie dermatologa vai stomatologa, lai tiktu galā ar iespējamo infekciju.

    Pastiprinātas kreveļu veidošanās gadījumā, iespējams, tev vajadzēs pret­iekaisuma vai antibakteriālo terapiju, savukārt, ja ir izteikts aplikums un mitrošanās, visdrīzāk nāksies lietot pretsēnīšu preparātus. 

    Kā ārstēties pašai? 

    Tu vari iegādāties un lietot A vitamīnu (bēta karotīnu) un B grupas vitamīnus (īpaši B12), iekļaut uzturā vairāk pārtikas produktu, kas satur daudz dzelzs, vai arī lietot kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir dzelzs, folijskābe, selēns un cinks, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas uzlabo ādas atjaunošanos. Imunitātes stiprināšanai ieteicams lietot C un  D vitamīnu.

    Pats galvenais ir novērst iemeslu, kura dēļ lūpu kaktiņi saplaisājuši.

    Tādēļ risinājumi ir individuāli – pievērs lielāku uzmanību savām hroniskajām slimībām, ja tādas ir, un to korekcijai. Pēc antibiotiku lietošanas vēlams papildus uzņemt dabiskās, labās, baktērijas, piemēram, jogurta kapsulu veidā, lai atjaunotu zarnu normālo mikrobiomu. Bērniem jāmāca pašiem pirms došanās ārā, aukstumā, uz lūpām uzklāt higiēnisko lūpukrāsu. Vecākiem jāuzmana, vai pavisam maziem bērniem, kuri lieto māneklīšus, uz lūpām nav pastāvīgs mitrums.

    Ikdienā noteikti lūpu āda jāmitrina – vismaz ik pēc trim stundām pietiekamā daudzumā jāuzklāj kopjošs krēms, lai, atrodoties gan iekštelpās, kur ir karsts un sauss gaiss, gan ārpus telpām, kur var būt ādu kairinoši vides faktori (auksts vējš, pastiprināts mitrums u. c.), tiktu nodrošināta adekvāta ādas aizsargbarjeras atjaunošanās.

    No ādas kopšanas līdzekļiem ziemā man pašai ļoti patīk un arī iesaku Bioderma Atoderm Levres lūpu balzamu, kas ir maigas struktūras un lieliski dziedē lūpu ādu, kā arī Decubal Lips & Dry Spots Balm ziedi, kurā ir 98% tauku – lanolīna –, kas mīkstina, baro un aizsargā lūpas.

    Ja plaisā lūpu kaktiņi, noderēs jebkurš ļoti taukains, trekns krēms, tai skaitā vazelīns, kas pārklās ādu, radot tādu kā siltumnīcas efektu, kur zem tauku kārtiņas kā zem jumta āda nezaudēs tai tik nepieciešamo šķidrumu un spēs daudz ātrāk atjaunoties. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē