• Ko darīt, ja ļoti svīst pēdas?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tina Bilankov/Shutterstock.com
    Negaidi, kad kāds to aizrādīs, bet rīkojies! Lūk, rīcības plāns.
    • Aizej pie ārsta un pārbaudi, vai nav sākusies kāda hroniska slimība, kas izraisa pastiprinātu svīšanu.
    • Izvēlies labus apavus un zeķes. Labi ir tādi apavi, kuros āda var elpot, kas nenospiež pēdu, nodrošina pareizu spiedienu uz pēdas balsta virsmu. Zeķes prātīgāk izvēlies no kombinētiem materiāliem, piemēram, kokvilnas un likras, kas ievīta kokvilnas diegu iekšpusē, lai āda nesaskaras ar mākslīgo materiālu.

    Īpašās sporta zeķes spēj izlaist cauri sviedrus un aizturēt tos uz materiāla virskārtas.

    Simtprocentīgas kokvilnas zeķes labi uzsūc mitrumu, taču viscaur samirkst, tāpēc tajās pēdas paliek slapjas tik un tā.

    • Izžāvē apavus katru reizi pēc vilkšanas. Visu dienu valkāti apavi iekšpusē ir mitri. Pa nakti tie nepaspēj gana labi izžūt, bet mitrā un siltā vidē ļoti patīk vairoties baktērijām un arī sēnītēm. Tāpēc katrai sezonai vajadzīgi vismaz divi pāri apavu, kurus var mainīt.

    Tā arī ir dezinfekcijas metode, jo sausā vidē daudzi mikrobi nespēj izdzīvot.

    Sporta apavus un zeķes regulāri mazgā temperatūrā, kas augstāka par 60 grādiem. Tāpat ar karstu ūdeni var mazgāt daudzus ūdensnecaurlaidīgus apavus.

    • Apavos lieto dezinficējošus līdzekļus. Dezinficējošo līdzekļu sastāvā ir arī aktīvās vielas, kas noņem smaku, bet dažos – tikai tās. Parasti tad rakstīts, ka līdzeklis domāts apavu atsvaidzināšanai, sliktās smakas noņemšanai un tamlīdzīgi. Ja uz iepakojuma rakstīts, ka līdzeklis domāts apavu dezinfekcijai, – derēs. Populārākās dezinficējošas vielas ir formaldehīdi un hlors.

    Dezinfekcijai vari izmantot ābolu etiķi – sēnīšu sporām šī vide apavos nepatiks.

    Jebkurš dezinfekcijas līdzeklis jālieto iepriekš izžāvētos apavos, un noteikti jāizlasa lietošanas pamācībā, pēc cik ilga laika dezinficētajos apavos var aut kājas.

    • Vanno kājas zilo graudiņu jeb kālija permanganāta šķīdumā (5–10 grami uz litru). Katru dienu gan pēdas mērcēt nevajag, pietiks, ja to darīsi katru otro dienu vai divreiz nedēļā. Infekcijām un daudzām sēnītēm nepatiks arī etiķa šķīduma vanniņas, kas padara pēdu ādas vidi vēl skābāku. Var lietot jebkuru 3–5 % etiķi, tikai jāuzmanās no pārtikas etiķa esences.

    Šķīdumam jābūt viegli skābam, parasti lieto tējkaroti etiķa uz litru ūdens.

    Savukārt skuju ekstrakta vanniņa uzlabo asinscirkulāciju pēdās un mazina sēnīšu sporu vairošanos. Pēc pēdu mazgāšanas vai vannošanas tās vajag īpaši rūpīgi nosusināt.

    • Lieto pēdu dezodorantu vai antiperspirantu, kas bieži ir kā viens kombinēts līdzeklis. Dezodorējoši līdzekļi nemazina svīšanu, bet tikai novērš sviedru smaku. Antiperspiranti mazina svīšanu. Pret svīšanu var lietot arī kāju pūderus, bet tie uz ādas mēdz savelties bumbulīšos un berzt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē