• pa batutu lēkāt droši?

    Padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    10. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6 svarīgi noteikumi, kas jāņem vērā tiem, kuru mājas pagalmā novietots un tiek izmantots batuts. Nelēkājiet pa batutu naktī un lietus laikā!

    1. Uz batuta – pa vienam!

    Jo bērniem, kas pa to grib lēkāt kopā, lielāka svaru atšķirība, jo lielāks ir traumas risks. Smagākie lēcēji rada spēcīgāku atsitienu un izteiktāku augšupejošo spēku, ko absorbē vieglākie bērni, tādēļ viņiem piezemēšanās uz batuta ir gluži kā uz cietas virsmas. Nevajadzētu arī lēkāt, sadodoties rokās, – atspēriens gan nebūs tik spēcīgs, taču vieglāk izmežģīt locekļus.

    2. Batutam jābūt pilnībā nokomplektētam un kvalitatīvam.

    • Drošs ir tāds batuts, kuram ir aizsargtīkls, pamatīgi nopakotas atsperes, stabili stiprinājumi, spēcīgas detaļas un maksimāli izturīgs materiāls, kas pacieš gan lielu slodzi, gan mainīgus laikapstākļus.
    • Ir labi, ja polsterējums ir vismaz divus centimetrus biezs. Ja tas ir nekvalitatīvs vai nolietojies, tas atsedz atsperes un lēkājot ir itin viegli tām uzlēkt vai pat izkrist cauri ar vienu vai abām kājām, gūstot savainojumus.
    • Par batuta kvalitāti liecina arī tas, kā batuta virsma ir piestiprināta atsperēm, vai tā neplīst nost.
    • Svarīgs arī metāla karkass, uz kā balstās lēkājamā virsma. Par tā pamatīgumu var spriest arī pēc batuta kopējā svara – jo batuts smagāks, jo nopietnākas karkasa caurules.

    Jāraugās, lai pēc iekāpšanas bērni batuta tīklu arī aizver.

    3. Drošā vietā

    Līdzās batutam nedrīkst atrasties priekšmeti vai objekti, pret kuriem varētu atsisties, ja gadās no batuta nokrist. Tāpat nekādus priekšmetus nevajadzētu novietot zem batuta. Protams, traumu risks palielinās arī tad, ja batuts ir novietots slīpumā.

    Viens no veidiem, kā batutu padarīt drošāku, ir ievietot to speciāli izraktā bedrē, kas padara lēkājamo virsmu krietni zemāku, un, ja gadās no tā nokrist, risks, piemēram, salauzt roku noteikti ir mazāks.

    4. Ne visi drīkst lēkāt pa batutu

    Diemžēl ir diagnozes, ar kurām lēkāšana pa batutu nav atļauta, piemēram, skolioze. Mūsdienās tā diemžēl ir diezgan daudziem bērniem un jau pavisam agrā vecumā, bet vecāki nereti par to pat nenojauš. Pa batutu kategoriski aizliegts lēkāt cilvēkiem, kam ir dažādas mugurkaula deformācijas, kā arī tiem, kam ir uzlikts ģipsis. Riska grupa ir artrīta pacieni, jo viņiem lēkāšana pa batutu var radīt slimības saasinājumu.

    5. Nekādus trikus!

    Šis noteikums attiecas ne tikai uz pārgalvīgākajiem bērniem, bet arī uz viņu vecākiem, kam patīk šad tad uz batuta izmēģināt dažādus ekstrēmus lēcienus un salto. Veikt dažādus trikus uz batuta drīkst tikai profesionāli batuta lēcēji, kas šīs prasmes apguvuši trenera vadībā.

    6. Bez apaviem un aksesuāriem!

    Kāpjot uz batuta, jānovelk apavi – ne tikai tāpēc, lai batuts būtu tīrs, bet arī, lai kādu nesavainotu.  Pa batutu var lēkāt zeķēs, mīkstās čībiņās vai basām kājām. Vajadzētu noņemt arī gredzenus, rokassprādzes, kuloniņus, piespraudes.

    Kā lēkāt pareizi?

    • Jātur taisna mugura – ievilkts astes kauls, iztaisnoti pleci, ievilkts vēders.
    • Jāatsperas no pirkstgaliem, nevis no pilnas pēdas! Sākumā jāstāv uz pilnas pēdas, bet, veicot lēciena kustību, papēži jāatrauj un jāatsperas no pirkstgaliem.
    • Lēcienā kājas jātur taisnas, nevis jāsaliec ceļgalos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē