• Elastīgā saite – kad un kā pareizi siet?

    Padomi
    Zane Eniņa
    16. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jā, tā palīdz glābt satraumētu locītavu. Bet – uz to vien nepaļaujies!

    Skaidro Dārta Rūse

    • Sertificēta tehniskā ortopēde Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centrā.
    • Mīksto ortožu speciāliste.
    • Pati savām rokām šuj dažāda veida ortozes pēc individuāla pasūtījuma.
    • Prot arī uzlīmēt teipus, ko uzskata par labu alternatīvu elastīgajai saitei.

    Gluži kā zeļonka, joda šķīdums spirtā vai aspirīns, varbūt arī tavā mājas aptieciņā kā neatņemama tās sastāvdaļa ir arī elastīgā saite. Smukā rullītī satīta, glabājas gadu gadiem – nenoskārstai vajadzībai. Tikpat iespējams, tu savu elastīgo saiti šad tad tomēr lieto, teiksim, ja jūti, ka par sevi atgādina veca vaina celī vai potītē vai ja esi pie datora vai dārza darbos samocījusi plaukstas locītavu. Tad uztin saiti, varbūt vēl iedzer kādu pretsāpju ripiņu un tā kā jūties labāk…

    KAD tīt?

    Jā, ir gadījumi, kad saite patiešām tev var noderēt, taču patiesībā – samērā reti. Tā ir laba izvēle, ja nupat esi guvusi nelielu kādas locītavas traumu, piemēram, esi sasitusies vai kaut kā neveikli to pagriezusi, taču sāpes nav ļoti stipras. Varbūt celis vai potīte iesāpas pēc garāka un intensīvāka pārgājiena vai sporta treniņa laikā. Tad saiti der uztīt kā papildu stiprinājumu locītavai, taču  – tāds īsts balsts tā tomēr nav.

    Ja locītava drusku pietūkusi, arī tad saiti vari aplikt: tā nodrošinās nelielu kompresiju un mazinās pampumu.

    KUR tīt?

    • Uz ceļa locītavas
    • Uz plaukstas
    • Uz potītes

    KUR netīt?

    • Uz pleca (nošļuks!)
    • Uz elkoņa
    • Uz muguras
    • Ap galvu

    Kā tīt?

    Saite jātin tā, kā parādīts saitei pievienotajā instrukcijā, bet, ja tā vairs nav saglabājusies, pareizu uztīšanu vari pamācīties, iemetot aci šim rakstam pievienotajās fotogrāfijās. Tas nemaz nav sarežģīti, taču daži knifiņi ir jāzina:

    • Saite jātin, tikai pavisam viegli iestiepjot. Nevajag satīt stīvi un blīvi vai ļoti biezi!
    • Tinumam jābūt tik brīvam, lai zem saites var viegli pabāzt pirkstus.
    • Elastīgā saite nav mūžīga: ar laiku tā zaudē elastību un līdz ar to savas atbalstošās īpašības. Tad jāpērk jauna.
    • Saiti der šad tad izmazgāt, jo īpaši, ja smērē kādu ziedi uz savainotās vietas.
    • Saites mēdz būt dažāda garuma un platuma. Tā jāizvēlas atkarībā no ķermeņa uzbūves: ja tavas kājas vai rokas tievākas, nav vajadzīga tik gara saite kā tad, ja to apkārtmērs ir lielāks. Nav arī vajadzības plaukstu notīt ar platu, divmetrīgu lentu – tai derēs šaurāka un īsāka, bet garo un plato tin ap kāju.

    Priekšroka ortozei!

    Ja tev šķiet, ka akūtā vaina ir nopietnāka – varbūt plīsusi kāda saite, locītava izmežģīta vai pat lūzis kauls, tad arī attieksmei jābūt nopietnākai. Pirmkārt, jāiet pie ārsta un locītava jāizmeklē. Otrkārt, jāizmanto nopietnāki bojātās vietas imobilizācijas līdzekļi. Saite te nederēs! Izmeklēt vismaz ar rentgenu iesaku jebkurā gadījumā – varbūt esi izturīga un spēj paciest pat diezgan stipras sāpes. Tā nesen kāda kolēģe ar lauztu pēdas kauliņu nostaigāja trīs nedēļas, brīnīdamās – nepāriet un nepāriet! Elastīgā saite viņai sniedza mānīgu sajūtu, ka kaut kas veselības labā tiek darīts – tad jau sāpēm būtu tā kā jārimstas… Kaut gan patiesībā vajadzēja fiksējošu ortozi, ko beigu beigās viņa arī sāka lietot.

    Tas pats man jāsaka par hroniskām locītavu vainām, kas liedz justies stabili vai traucē kaut ko darīt ar rokām: no elastīgās saites tad ir tik vien tā labuma, ka tajā vietā varbūt ir drusku siltāk. Piemēram, ja cilvēkam stipri cienījamos gados vājā vieta ir ceļu locītavas, daudz labāks palīglīdzeklis ir ortozes. Tās var būt gan uzvelkamas, gan vaļējas – ap kāju apliekamas un ar līplentēm nostiprināmas, un ciešuma ziņā regulējamas, ja gadījumā kājām ir niķis sapampt.

    Ceļa locītavas ortozes veidotas tā, lai locītavu varētu kustināt, bet vienlaikus tā būtu pasargāta no celim kaitīgajām sānu kustībām.

    Proti, ortozes sānos iestrādāts armējums (plastmasas planšetes vai speciālas metāla stieples), kas locītavu stabilizē. Mana vecmāmiņa arī visu laiku saitēja celi, bet, kad saņēma savu ortozi, atzina, ka ar to ir daudz ērtāk. Ortozes ir arī potītēm un plaukstām, piemēram, ja traucē karpālā kanāla sindroma izraisītas sāpes.

    Pēc pasūtījuma

    Ortozi iespējams izgatavot individuāli, pielāgojot katra cilvēka vajadzībām – gan bojājumam, gan tam, cik aktīvi kusties. Daudzi nezina, ka šādu ortozi var saņemt par valsts naudu: nav vajadzīga invaliditātes grupa – vajag tikai ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu, tad nedaudz jāpagaida rindā. Protams, ja vaina akūta, gaidīt nevar, bet pacientiem ar hroniskiem locītavu bojājumiem tas ir labs risinājums.

    Nav jātērē liela nauda – pacienta iemaksa pieaugušajam ir tikai 7,11 eiro, bērnam – 1,42 eiro. Tehniskais ortopēds tevi nomērīs un pašūs tieši tev piemērotu ortozi un vēl parādīs, kā tā jālieto – nebūs jālauza galva, kādu izmēru izvēlēties, vai pat jāprāto, kur likt nederīgo ortozi, jo tā nopirkta izmēru par lielu vai par mazu.

    Pēc diviem gadiem, kad ortoze būs savu laiku nokalpojusi un, iespējams, arī tavu locītavu stāvoklis un ķermenis būs mainījies, varēsi pasūtīt atkal jaunu. Arī par to būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa.

    Starp citu, līdzīgi vari saņemt arī jebkādu citu tev nepieciešamu tehnisko palīglīdzekli, piemēram, jostu muguras atbalstam, ortozi plecam, ergonomisku nazi, ko viegli satvert, ja bojātas plaukstas locītavas, staiguli ar ritentiņiem vai bez tiem, poda paliktni un citas lietas – pat ja tev ir tikai kāda pārejoša vaina un šie dzīves atvieglotāji vajadzīgi uz neilgu laiku, teiksim, pēc operācijas.

    Tin ap POTĪTI

    1. Sāc tīt no pēdas daļas uz augšu.

    Foto: Edmunds Brencis

    2. Tin uz augšu, uztin arī uz papēža.

    3. Beigās pārtin saiti krusteniski – kā astotnieku. Nostiprina ar āķīšiem vai aizbāž galu aiz tinuma.

    Tin ap CELI

    1. Vislabāk tīt, kad ceļgals nedaudz ieliekts. Uz taisnas vai pilnīgi saliektas locītavas nesaitē! Rullītim jābūt saites virspusē – tā būs vieglāk uztīt. Tīt sāk no apakšas, saiti tikai drusku iestiepjot. Pirmo kārtu tin tieši zem ceļgala blodiņas.

    2. Tin skujiņā uz augšu.

    3. Ideāli, ja saite beidzas kājas virspusē. Tur to nostiprina ar speciālajiem āķīšiem.

    Tinam ap PLAUKSTU

    1. Sāc tīt apmēram plaukstas platumā zem plaukstas locītavas.

    2. Plaukstu sasaista ar plaukstas pamatni, īkšķim atstājot iespēju kustēties.

    3. Vaļējo galu nofiksē ar āķīšiem vai aizbāz (te redzams, ka pusotru metru garā saite ir par garu – būtu pieticis ar metru!).

    Ārsta viedoklis

    Vai tīt elastīgo saiti uz ceļa locītavas?

    MAREKS MAČUKS, traumatologs ortopēds Vidzemes slimnīcā:

    – Ja bojāta ceļa locītava, elastīgo saiti neiesaku lietot, jo tā nenodrošina locītavas stabilitāti: gluži vienkārši saite ir pārāk mīksta. Tā arī bieži vien tiek pārāk stipri uztīta – asinsrite teju vai apstājas! Tad kāja sapampst, var veidoties trombi, un tas jau ir bīstami.

    Daudz labāka par elastīgo saiti celim ir mīkstā ortoze.

    Tā netraucē locītavai kustēties, bet stiprinājumi sānos neļauj izdarīt sānu kustības, kas celim tik ļoti nepatīk.

    Ortozes ir dažādas, tās var iegādāties gan aptiekās, gan specializētajos veikalos, gan internetā. Cena lielākoties sakrīt ar kvalitāti. Ir lētākas ortozes, taču par tām no pacientiem dzirdu sūdzības, ka šļūk nost vai ļoti sutina kāju. Tāpēc daudzi no tām vienkārši atsakās. Dārgākas ortozes izgatavotas no kvalitatīvāka, elpojoša materiāla, ir lietošanā ērtākas, tā ka varbūt šāds ieguldījums sevi attaisno, ja vaina ir hroniska un zinās, ka ortoze būs jālieto vēl un vēl.

    Vairāk galvai nekā celim

    Dr. ĒRIKS OZOLS, traumatologs ortopēds Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā un Orto klīnikā:

    – Ja pacients ir aizdomājies par cietušās locītavas imobilizāciju, tas jau ir apsveicami… Tomēr elastīgo saiti saviem pacientiem praktiski neiesaku. Jo ir pieejamas mūsdienīgākas imobilizācijas ierīces un metodes.  Saprotams, ka elastīgā saite bieži vien ir mājas aptieciņā un tiek izmantots kā primārais imobilizācijas veids, jo pa rokai nekā cita nav… Tāpat jāatzīmē elastīgās saites universālais dizains, kas ļauj ietīt praktiski jebkuru locītavu.

    Taču elastīgā saite ir viena no mazāk efektīvajām metodēm.   

    Elastīgā saite kā pirmās palīdzības sastāvdaļa, kā imobilizācijas ierīce ir apsverams variants tikai pēdas locītavas saišu sastiepumu un plaukstas locītavas saišu sastiepumu gadījumā. Nerekomendēju elastīgo saiti lietot ceļa locītavas imobilizācijai, jo tā reāli nespēj nofiksēt tik lielu locītavu, un akūtas traumas gadījumā var tai pat kaitēt. Ja pacients ir uzlicis elastīgo saiti ceļa locītavai, tas nav grēks, bet bieži vien saku, ka tas ir «vairāk galvai, nekā celim», ko nereti atzīst arī pacienti. 

    Arī visu veidu ortožu un imobilizācijas ierīču lietošanu un lietderību konkrētās situācijās iesaku saskaņot ar ārstu traumatologu ortopēdu. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē