• Dabas aptieciņa: kalanhoje. Kā to pareizi izmantot?

    Ārstniecības augi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Yasin Caglayan/Shutterstock.com
    Arī mājās uz palodzes varam audzēt sava veida aptieciņu, izvēloties atbilstošus ārstnieciskos augus. Viens no tādiem augiem ir plūksnainā kalanhoje.

    Savainojumiem un sāpēm

    Kalanhoje labi aizdziedē visas brūces un, galvenais, ir dezinficējošs un anestezējošs līdzeklis. Ja gadās kāds nobrāzums vai cita brūce, palūdz puķei lapiņu, saskrāpē to ar koka irbulīti vai zobu bakstāmo. Kad sāk izdalīties sula, lapiņu liec uz brūces un piesaitē uz nakti. Otrā rītā brūce vairs nesulo un ir apdzijusi.

    Kalanhoji var droši likt uz furunkuliem un strutojošām brūcēm, māmiņas, kas zīda bērniņu, uz saplaisājušiem krūtsgaliem.

    Ja sāp zobs, kalanhojes lapiņu pieliek gan pie zoba, gan piesien ārpusē pie vaiga un notur visu nakti. Naktī nebūs jāmokās ar sāpēm, un otrā rītā cilvēks, svaigs un izgulējies, varēs doties pie zobārsta. Arī zilumi pēc sasituma ātrāk pāriet, ja izmanto kalanhoji. Tā samazina un ārstē tauku dziedzeru izaugumus – saskrāpētu lapiņu piesien pie slimās vietas.

    Vēnu mezgliem

    Labi līdz, ja paplašinājušās vēnas. Dara tā: nogriež puķi (pirms tam septiņas dienas nelej), septiņas dienas tur ledusskapī, visu augu sasmalcina (var samalt gaļasmašīnā) un masai attiecībā 1:1 pārlej degvīnu, atkal septiņas diennaktis notur ledusskapī, dienā vismaz pāris reižu saskalinot, pēc tam maisījums ir gatavs lietošanai. Iesmērē sāpošās vietas.

    Tas jādara sēdus – uz viena krēsla sēž, uz otra uzliek kāju un viegli, viegli iesmērē (neberzē!).

    Dažkārt tā var pat izvairīties no operācijas. Ja maisījums nav sagatavots, bet moka stipras sāpes vēnu mezglu vietās vai locītavās, saskrāpē lapiņu, uzliek uz sāpošās vietas, fiksē ar plāksteri un tur visu nakti. Kalanhoje remdē sāpes un dziedina.

    Vairogdziedzerim

    Palīdz arī vairogdziedzera slimības gadījumā: ja ir sāpes, ieziež attiecīgo kakla rajonu vai uz nakti uzlīmē lapiņu. Tā kā ādas reakcija uz kalanhojes sulu var būt alerģiska, pirms tam tā jāpārbauda, mazliet sulas uzziežot uz plaukstas.

    Ja sula neder, var mēģināt izmantot ziedi, kas dziedina maigāk, bet arī tā pirms lietošanas jāpārbauda. Ja plaukstas āda norāda uz alerģisku reakciju, jāsamazina sulas koncentrācija.

    Zobiem un nagiem

    Nevajag lamāt puķīti, ka viņai ir tik daudz bērniņu. Paņem tos tējkarotē, liec mutē, kārtīgi sakošļā un norij.

    Tas uzlabo zobu un nagu stāvokli, stiprina organismu pēc ķīmijterapijas.

    Arī lapiņu var paņemt mutē un košļāt. Lapas ir garšīgas, nedaudz skābenas, tāpēc tās var pievienot salātiem.

    Acīm

    Kalanhojes sula ir laba pret kataraktu un glaukomu. To atšķaida 1:1 ar destilētu ūdeni un sāk pilināt pa vienam pilienam – atvelk apakšējo acu plakstiņu un iepilina to kaktiņā (deguna pusē). Sula sajaucas ar asarām un izplatās pa visu acs dobumu. Aptur slimības attīstību.

    Iesnām

    Iepilina svaigi spiestu sulu (vai arī atšķaidītu ar ūdeni) katrā nāsī – pa pāris pilieniem trīs reizes dienā. Bet, kad noķer īsto saaukstēšanās sākšanās brīdi – parādās pirmās iesnas –, var darīt arī tā: tējkaroti kalanhojes sulas iemaisa glāzē ūdens un izdzer.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē