• Cīņa ar ielasmeitu – nagu sēnīti

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Žurnāls Pērle
    6. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Nagu sēnītei kāju nagi tiešām tīk labāk nekā roku, jo, kā jau visas sēnes, arī šīs mīl augt siltā, mitrā, tumšā mežā – proti, slēgtos apavos, kuros svīst kāja. Tas rada mehānisku spiedienu, kas traumē nagu, turklāt ādas un nagu šūnās rodas vielmaiņas traucējumi… Šie ir iemesli, kāpēc sēnītes kāju nagus iecienījušas biežāk. Vispirms parasti saslimst pirmais un piektais pirksts.

    Vai ir sliktas, sliktākas un vēl sliktākas?

    Nē. Jo visu veidu sēnes – vienalga, vai tās būtu no rauga, pelējuma vai dermatofītu grupas – nagiem ir sliktas. Tomēr apmēram 90 procentos gadījumu onihomikozi (tik skanīgā vārdā mediķi sauc nagu sēnīšu infekciju!) izraisa dermatofītu sugas sēnītes, 10 procentos – raugveida sēnītes un ļoti reti – pelējuma sēnītes.

    Ir sievietes, kas sākumā uzskata, ka nagu sēnītes ir tikai sīks kosmētisks defektiņš, un neārstējas. «Ai, gan jau tāpat pāries…» Taču nekā, sēnītes nekad nepāriet bez ārstēšanas! Sēnītes pašas var tikai progresēt. Turklāt, ilgstoši sadzīvojot ar šo infekciju, sēnītes vielmaiņas produkti iekļūst asinīs, novājina imūnsistēmu, paver vārtus arī citām infekcijām.

    Varbūt nolakot?

    Jā, arī tā nav reta ideja – sēnītes postījumus nomaskēt ar nagu laku, parasti tumšu… Jāteic atklāti – nagu sēnītes ar skaistumu ir grūti savienot.

    Ja patiesi vēlas atkal iegūt skaistus un veselus nagus, labāk izciest neērtības vienas vasaras garumā un mobilizēt visus spēkus vienam uzdevumam – ārstēt un izārstēt!

    Pēc tam var pievērsties skaistumam. Kāpēc? Jo nagu sēnīte, kad tā tiek pārklāta ar geliša vai kādu citu hibrīdlaku, turpina attīstīties – nags neelpo, zem lakas ir tumšs, un tas sēnītei ir papildu veiksmes faktors. Zem lakas sēnīte iet plašumā un dziļumā, līdz var kļūt arī hroniska. Nagu sēnīte ir kā daudzgalvains pūķis, kuru perfekti raksturo teiciens: viss, kas mani nenogalina, padara tikai stiprāku! Sēnīte nepārtraukti mācās izdzīvot un visu laiku pielāgojas.

    Ja izlēmi ārstēt

    Tādā gadījumā, tiklīdz pamani izmaiņas naga krāsai vai faktūrai, nezīlē, kas tas ir, bet uzreiz pieraksties pie ādas ārsta. Jo, kā mēdz atgādināt dermatoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ilona Hartmane, sēnīti veiksmīgi var ārstēt tikai tad, ja laboratoriski noskaidrots, kas tā par sugu. Reizēm uz nagiem tiek atklātas divu vai pat vairāku veidu sēnītes. Gadās arī tā, ka atbilde ir negatīva, jo naga izmaiņām ir cits iemesls.

    Lai analīzes nebūtu kļūdainas, vismaz nedēļu iepriekš neko ar nagiem nedari.

    Nelako, nelieto bezrecepšu pretsēnīšu līdzekļus! Arī specifiskus kāju kopšanas krēmus ne, jo ražotāji tiem kādreiz mēdz pievienot dažādas pretsēnīšu vielas. Neapmeklē pedikīru! Dienā pirms analīžu nodošanas kājas nedrīkst mazgāt ar ziepēm.

    Vislabāk būtu veikt nevis mikroskopisko uzsējumu, bet tiešo uzsējumu, kad sēnīti audzē, – tas ir precīzāks. Analīžu rezultāti būs gatavi apmēram pēc mēneša. Kad precīzi noteikts ierosinātājs, uzsāksi ārstēšanos. Dermatologs izvēlēsies visatbilstošāko un efektīvāko veidu.

    Rezervē laiku un pacietību!

    Tie tagad būs nepieciešami, pat ļoti! Arī pašas līdzestība, tātad apņēmība akurāti izpildīt visus ārsta norādījumus. Iespējamas vairākas ārstēšanas metodes: lokāla un sistēmiska terapija, kā arī lāzerterapija. Visbiežāk izmanto pirmās divas.

    • Lokāla terapija. Ja ir nelieli nagu bojājumi, diezgan bieži izraksta recepšu medikamentu – caurspīdīgu ārstniecisko nagu laku. Laka regulāri jāatjauno līdz veselā naga ataugšanai, apmēram 9–12 mēnešus. Pozitīvi, ka laka novērš sēnīšu sporu izplatīšanos ārējā vidē. Ražotājs paredzējis, ka šo laku iespējams lietot arī kopā ar krāsaino nagu laku, – noklāj naga virsmu ar ārstniecisko laku un atsevišķos gadījumos, ja ārsts atļauj, uz īsu brīdi, piemēram, ballīti, var pa virsu klāt arī krāsaino nagu laku. Pēc tam notīra krāsaino laku nost un atjauno ārstnieciskās pārklājumu.

      Taču ir būtiska nianse – ārstnieciskā nagu laka, kas nopērkama ar ārsta recepti, var noderēt tikai kā papildu terapija pret atsevišķiem sēnīšu veidiem, taču ne Candida gadījumā. Ārstnieciskās lakas parasti izvēlas tad, ja sēnīšu infekcija skārusi mazāk par pusi no naga plātnītes un ja nedrīksti iekšķīgi lietot pretsēnīšu medikamentus. Ja nagi ir ļoti sabiezējuši, ar biezu keratīna slāni, vajadzīgas ārstnieciskā pedikīra procedūras, lai lieko nagu slāni novīlētu un ārstnieciskā laka varētu iedarboties. Tās izmanto arī profilakses nolūkos – lai sēnīte vairs neatkārtotos, kad jau izārstēta. Vai arī – lai sēnīti nedabūtu, ja pastāv riski to iegūt.
    • Sistēmiska terapija. Tās ir iekšķīgi lietojamas tabletes vai kapsulas, kuru aktīvā viela nokļūst naga plātnītē un iznīdē tur ieperinājušos sēnīti. Jaunās paaudzes pretsēnīšu medikamenti ir aizstājuši novecojušās metodes. Turklāt jaunajām zālēm ir pierādīts īsāks terapijas ilgums, labāki ārstēšanas rezultāti, retāk novēro blakusparādības.

    Ir sēnīšu sugas, piemēram, dermatofīti, kam noteikti ieteicama sistēmiska ārstēšana. Ja vien nav smags cukura diabēts, aknu vai nieru kaites, kuru dēļ tā nav pieļaujama.

    • Lāzers. Samērā jauna metode. Un atkal nianse – lāzers galvenokārt paredzēts papildu ārstēšanai un naga izskata uzlabošanai, ārstnieciska nozīme ir vienīgi diožu lāzeriem. Otrkārt, vismaz profesore Hartmane uzskata, ka lāzera procedūras galvenokārt piemērotas dermatofītu apkarošanai papildus sistēmiskajai ārstēšanai ar tabletēm. Lāzeru izmanto arī tad, ja nedrīkst lietot pretsēnīšu tabletes. Taču, ja nagi ir stipri bojāti un atklātas divu sugu sēnītes, diez vai no lāzera var gaidīt pārliecinošus rezultātus.

    Un vēl! Būtu labi, ja tu reizi mēnesī vai vismaz trijos atrādītos savam dermatologam, lai viņš novērtētu ārstēšanas rezultātus un izlemtu, ko darīt tālāk.

    Cik ilgi?

    Sēnītes ārstēšanas laiks atkarīgs no daudz kā – no sēnītes veida, no organisma individuālās reakcijas, no tā, kāda ir vispārējā veselība un spējas pretoties infekcijai, no vecuma, dzīvesveida un noteikti no personīgās higiēnas ievērošanas. Kā saka profesore Hartmane, piemēram, Candida ārstēšana ar iekšķīgām zālēm parasti prasa mēnesi vai ilgāk, bet dermatofītu infekcijas gadījumā pieļaujamais sistēmiskās ārstēšanas kurss mēdz ilgt līdz pat trim mēnešiem.

    Turklāt runa ir par mikoloģisko izārstēšanos. Ko tas nozīmē? Ka pati sēnīte ir likvidēta – tā vismaz uzrāda analīzes, taču nags, kurš infekcijas dēļ varbūt ir mazliet mainījis formu un zaudējis labo, veselīgo izskatu, tāds ir joprojām. Naga vizuālo tēlu iespējams uzlabot, atjaunot ar kopšanu – jālieto bezrecepšu pretsēnīšu medikamenti un jāapmeklē podologs, kamēr nags atjaunojas pilnībā.

    No kurienes šī radusies?

    Sēnītes patiesi ir lipīgas, un tās labprāt pieķertos jebkurai, ja tikai būtu tam labvēlīgi apstākļi. Dermatofīti atrodas jau inficēta cilvēka ādas virsējā raga slāņa zvīņās, kas dabiski nolobās, vai naga gabaliņos. Visbiežāk inficēšanās notiek pirtīs, dušas telpās, vannā, baseinos, sporta zālēs, ar inficētiem apaviem. Ģimenē, mājās, kad saslimušais neievēro personīgo higiēnu. Viegli sēnītes dabūt, basām pēdām ejot pa inficētu virsmu. Dažkārt, lai saslimtu ar sēnīti, pietiek ar to tikai vienreiz saskarties – ja imunitāte ir pavisam švaka.

    Arī Candida biežāk attīstās cilvēkiem ar vāju imunitāti un sliktu asinsriti. Tā mēdz uzplaukt, ja ir izteikts cukura diabēts, smagas kuņģa un zarnu trakta kaites. Turklāt Candida patīk arī citas ķermeņa vietas, ne tikai nagi – tā mēdz iekārtoties pirkstu starpās, sievietēm zem krūtīm, uz dzimumorgāniem, gļotādām… Visur, kur ir silts un mitrs.

    Biežāk sēnīte aplaimo tās, kam pastiprināti svīst pēdas. Īpaša uzmanība būtu jāpievērš aktīva dzīvesveida piekritējām, garo distanču veicējām, kuru pēdas slodzes laikā tomēr pietūkst un mikrotraumas nereti mēdz radīt zemnaga asinsizplūdumus, tūsku un pat naga deformācijas.

    Vēlreiz par lakošanu

    Tātad – vai šovasar būtu jāaizmirst par kāju nagu lakošanu? Nē. Pirmkārt, var atlikt ārstēšanu uz rudeni. Šis, protams, nav ideālais variants, taču – iespējams. Tad jāļauj profesionālam pēdu aprūpes speciālistam apkopt savus nadziņus. Podologs noņems visu lieko, un, ja nagu forma ļaus tos lakot, arī nolakos. Tikai tad jāizvēlas parastā dekoratīvā, nevis geliša vai cita hibrīdlaka, kam ir dziļāka ķīmiska iedarbība uz nagu.

    Otrkārt, arī nagu sēnītes ārstēšanas laikā vari lakot nagus. «Jā, uzskata, ka acetonu saturoša nagu laka, ja tā drīkst izteikties, nedaudz kalpo sēnītes profilaksei,» saka profesore Hartmane.

    Lai veicas un lai skaista vasara!

    Cik maksā?

    •  Nagu sēnītes analīzes: mikroskopija – ap 4,50 eiro, uzsējums – ap 8 eiro.
    •  Ārstnieciskais pedikīrs pie podologa: 25–35 eiro.
    •  Vizīte pie dermatologa: 25–50 eiro. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu – 4 eiro.

    KAS ir KAS

    Dermatofīti ir visuresoši mikroorganismi, ko var atrast gan zemē, gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Sugas, kas izraisa nagu sēnīšu infekcijas, ir trīs: trihofitoni (Trichophyton), mikrosporiji (Microsporum) un epidermofitoni (Epidermophyton). Šīs sēnītes mīt keratinizētos audos, piemēram, epidermā, matos, nagos. Visbiežākie izraisītāji no dermatofītiem ir Trichophyton rubrum un Trichophyton interdigitale.

    Raugveida sēnes jeb Candida. Infekciju biežāk izraisa roku nekā kāju nagos. Sievietes šīm sēnītēm patīk vairāk nekā vīrieši. Galvenā vaininiece ir Candida albicans.

    Pelējuma sēnītes. Parasti skar kāju nagus, pelējuma sēnīti roku nagos novēro ļoti reti. Šī infekcija biežāk saistīta ar imūnās sistēmas nomākumu.

    Kas veicina nagu sēnīti

    • Gadi un paaugstināts ķermeņa masas indekss.
    • Smēķēšana.
    • Slēgtu apavu valkāšana.
    • Ilgstoša gumijas un mitru apavu valkāšana.
    • Bieža peldbaseinu apmeklēšana.
    • Sportošana (svīšana).
    • Ja ģimenē kādam jau ir nagu sēnīte.
    • Nepietiekama kāju kopšana.
    • Asinsrites traucējumi kājās, ko rada paplašinātas vēnas, cukura diabēts vai citas slimības.
    • Novājināta imunitāte un imūndeficīts.

    Kā izvairīties no inficēšanās

    • Ja kādam ģimenē ir sēnīte, katram jālieto savs dvielis un ļoti rūpīgi jāmazgā vanna vai dušas kabīnes grīda.
    • No krokšiem un citiem sintētiskiem apaviem labāk atteikties.
    • Nevalkā citu apavus.
    • Nevalkā šaurus apavus.
    • Baseinos un publiskajās pirtīs staigā savās gumijas čībās.
    • Pārnākot mājās pēc svešas pirts vai ciemošanās, nomazgā kājas un iezied tās ar pretsēnīšu krēmu.
    • Apgriežot nagus, saudzē naga gultni.

    Pazīmes

    • Nagi kļūst blāvi, dzeltenīgi vai pelēcīgi, necaurspīdīgi.
    • Tie ir grumbuļaini.
    • Arī biezi, trausli, drūpoši.
    • Sēnīte var skart arī ādu – tā sabiezē, saplaisā un pastiprināti lobās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē