• Augsts asinsspiediens – no zālēm?!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vairāk nekā divām trešdaļām medikamentu lietošanas pamācībās atrodama informācija – šīs zāles var izmainīt asinsspiedienu. Ir vielas, kas asinsspiedienu ietekmē minimāli un īslaicīgi, taču citas spēj to sašūpot pamatīgāk.

    Kam pievērst uzmanību?

    Visticamāk, no vienas tabletes asinsspiediena kāpums nebūs izteikts un ilgstošs. Taču, ja kādas zāles sāk lietot pastāvīgi, vērts pievērst uzmanību, vai neparādās reibonis, galvassāpes un vai naktī bieži nemosties… Tomēr visbiežāk augstu asinsspiedienu nejūt, tāpēc to vajag pamērīt. Tas noteikti jādara tad, ja cilvēks jau lieto zāles pret hipertensiju un līdztekus sāk dzert citus medikamentus. Tad pirmo nedēļu noteikti jāpamēra asinsspiediens gan no rīta, gan vakarā. 

    Katrai vielai, kas nokļuvusi organismā, atbildes reakcija var būt no minimālas līdz izteiktai. Tas atkarīgs no individuālām īpatnībām, asinsvadu stāvokļa un pat no tā, vai ārā ir auksts vai karsts. Parasti spiediena paaugstināšanos veicina dažādu faktoru summēšanās.

    Laiks, kurā organisms tiek galā ar tajā nokļuvušo vielu, var būt atšķirīgs – tas arī nosaka, vai reakcija ir vairāk vai mazāk izteikta. Ja lietotās zāles organismā sadalās ilgāk, izmaiņas ir pakāpeniskākas un nav tik jūtamas. Piemēram, ja zāles dzer tukšā dūšā, tās uzsūksies un nokļūs asinsritē ātrāk, līdz ar to asinsspiediens uzkāps straujāk. Pēc ēšanas vai maltītes laikā iedarbība būs lēnāka.

    Labā ziņa: pārtraucot lietot zāles, asinsspiediens atjaunosies līdzšinējā līmenī – ja vien nav attīstījusies ateroskleroze, sirds un nieru darbības traucējumi, kas var uzturēt hipertensiju.

     

    Asinsspiedienam bīstamās zāles

    *Pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti. Pie tiem pieder arī aspirīns, ibuprofēns, acetaminofēns… To galvenais darbības mehānisms ir šķidruma aizturēšana organismā, un, palielinoties asins šķidrās daļas tilpumam, paaugstinās arī asinsspiediens. Turklāt – tas var notikt diezgan izteikti. 

    *Zāles pret saaukstēšanos. Piemēram, deguna pilieni un aerosoli, kas satur ksilometazolīnu, oksimetazolīnu, fenilefrīnu vai citas deguna asinsvadus sašaurinošas vielas. Tās nokļūst arī organisma asinsritē un, sašaurinoties asinsvadiem, paceļ asinsspiedienu. Ja tas jau tāpat ir augsts, šos līdzekļus nevajadzētu izmantot. Bet, ja tomēr lieto, svarīgi nepārsniegt devu un nelietot ilgāk par nedēļu. Tāpat asinsspiedienu var paaugstināt karstie pretsaaukstēšanās dzērieni, tādi kā Coldrex, Fervex un citi, kuros ietilpst fenilefrīns. Hipertensijas slimniekiem no tiem būtu jāatsakās pilnībā. 

    *Antidepresanti. Veicinot serotonīna, dopamīna un citu garastāvokli ietekmējošu vielu izdali, šie medikamenti iedarbojas uz asinsvadu sieniņām, maina to tonusu un tātad piedalās arī asinsspiediena regulēšanā. 

    *Hormonālā kontracepcija un hormonaizvietojošā terapija (HAT). Šīs zāles izraisa mazo asinsvadu sašaurināšanos un loģiski, ka arī asinsspiediena paaugstināšanos, ko vēl vairāk veicina smēķēšana un liekais svars.

      

    Kādi risinājumi?

    Ja nepieciešams lietot konkrētas grupas medikamentus, kas paaugstina asinsspiedienu, tas nenozīmē, ka no šīm zālēm būtu jāatsakās vispār.

    1. Aprunājies ar ģimenes ārstu vai farmaceitu – noteikti var piemeklēt kādu citu medikamentu, kam šāda blakne būs mazāk izteikta vai tās nebūs vispār. 

    2. Varbūt iespējams mazināt zāļu devu vai arī izvēlēties citu medikamenta formu. Tablete izšķīdīs ātrāk nekā kapsula, līdz ar to iedarbība var būt izteiktāka.

    3. Drošāk ir nevis visas zāles sabērt saujā un iemest mutē, bet tās iedzert ar pusstundas vai pat divu stundu intervālu, lai medikamentu aktīvās vielas nesatiktos.

     

    Un kā ar kafiju?

    Ir divi mehānismi, kā kofeīns veicina asinsspiediena kāpumu. Pirmais – kofeīns bloķē hormona adenozīna veidošanos, kas paplašina asinsvadus. Rezultātā asinsvadi sašaurinās, ir apgrūtināta asiņu caurtece, un tāpēc paaugstinās spiediens. Otra mehānisms – kofeīns pastiprina hormonu kortizola un adrenalīna izdali, paātrinot asinsriti, līdz ar to izraisot asinsspiediena kāpumu.

    Zinātniskie pētījumi liecina, ka īslaicīgu asinsspiediena paaugstināšanos var izraisīt 200–300 miligramu liela kofeīna deva. Tātad – ja aprobežosies ar trim nelielām tasītēm kafijas dienā, risks būtiski nepieaugs. Lai pārliecinātos, kā kafija ietekmē tieši tavu asinsspiedienu, izmēri to aptuveni pusstundu pirms tās lietošanas un pusstundu pēc tam. Kafiju dzerot regulāri, organisms pie tās parasti pierod, tātad ietekmē mazāk. Savukārt ļoti būtu jāuzmanās ar enerģijas dzērieniem, jo tajos ir liela kofeīna deva – vidēji ekvivalenta astoņām tasītēm kafijas. Šie dzērieni bieži satur arī lielu cukura daudzumu, kas jāņem vērā, ja asinīs ir paaugstināts cukura līmenis.

    Kofeīnu satur arī melnā un zaļā tēja, taču tajā ir arī tanīni, kas palēnina kofeīna iedarbības ātrumu, un līdz ar to ietekme ir mazāk jūtama.

    Kas vēl paaugstina asinsspiedienu?

    ALKOHOLS. Glāze vīna organismu atslābinās un asinsspiedienu neietekmēs, taču, ja gadīsies iedzert pāri mēram, nākamajā dienā, kad asinsvadiem būs jātiek galā ar etilspirta sadalīšanās vielām, spiediens pakāpsies. Turklāt pie lielas alkohola devas asinīs izdalās adrenalīns, kas paaugstina asinsspiedienu.

    SMĒĶĒŠANA. Nikotīns, ko satur tabaka, izraisa asinsspiediena paaugstināšanos un sirds ritma paātrināšanos – sirds darbs kļūst mazāk produktīvs.

    SĀLS. Tas aiztur organismā šķidrumu. Dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā piecus gramus jeb vienu tējkaroti sāls. Taču atceries, ka daudzi produkti – maize, siers, desas – satur slēpto sāli, ko nevar just, jo tiem ir pievienots arī cukurs. Rūpējoties par sirds veselību, sāli papildus nevajadzētu lietot nemaz – aizstāj to ar garšvielām! 

    ĪPAŠI AUGI. Asinsspiediena paaugstināšanas līderis ir žeņšeņs, kura produkti nopērkami ne tikai atsevišķi, bet žeņšeņs diezgan bieži ir iekļauts minerālvielu un vitamīnu kompleksu sastāvā. Vēl jāuzmanās, lietojot ginku, eleiterokoku, asinszāli, arniku, greipfrūtu, efedru, gvarānu, lakricu. Šie augi mēdz būt arī klepus zāļu sastāvā. 

     

    SVARĪGI!

    Asinsspiedienu pazeminošās zāles, tāpat kā citi medikamenti, jālieto kopā ar ūdeni, kas ir visinertākais šķidrums.

    ! Normāls asinsspiediens ir svarīgs ne tikai sirdij un asinsvadiem, bet visa organisma darbībai. Ja ir atklāta hipertensija un cilvēks lieto medikamentus pret augstu asinsspiedienu, tad ar citām zālēm jāuzmanās. It īpaši, ja augšējais spiediens ir 140 mmHg – tā ir normas augstākā robeža un liecina par tendenci uz hipertensiju. 

    !Spiedienu paaugstinošas vielas vēl jo bīstamākas ir tāpēc, ka pārsvarā asinsspiediena kāpumu nejūt, it īpaši, ja tas jau ir augsts. Var veidoties pavisam slikta situācija: tu lieto zāles pret hipertensiju, domā, ka viss ir kārtībā un spiedienu nemēri, līdz izrādās, ka tas patiesībā ir nekontrolēti augsts.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē