• Agro putnu klubiņš jeb Kā kļūt par cīruli

    Veselīgs dzīvesveids
    Iveta Sazonova
    18. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Celties agri un iet gulēt agri – tas ir ne tikai modes kliedziens un jauna tendence, ar ko palepoties soctīklos, bet arī veids, kā tiešām justies enerģiskākai, uzlabot savas koncentrēšanās spējas un atmiņu, strādāt produktīvāk un pat kļūt laimīgākai – tas esot zinātniski pierādīts.

    Veiksmīgie ceļas agri

    Bendžamins Franklins, Baraks Obama, Čārlzs Darvins, Ričarda Brensons… Daudzi veiksmīgi uzņēmēji, politiķi un zinātnieki ir atzinuši, ka tieši agri no rīta dzimušas viņu spožākās idejas un izcilākie rīcības plāni. Un, jā, to apliecina arī pētījumi – cīruļi biežāk sasniedzot labus darba rezultātus, vadot veiksmīgus uzņēmumus, gūstot iespaidīgus sasniegumus savā karjerā un pat vairāk nopelnot.

    Agrie rīti neder visiem

    Tomēr pārspīlēt arī nevajag. Jārespektē fakts, ka ne visi cilvēki spēj iekļauties agro cīruļu klubiņā. Tas saistīts ar organisma bioloģisko ritmu un pat gēniem. Ja esi apņēmusies kļūt par agro putniņu, centusies no sirds, izmēģinot visus paņēmienus, kā par tādu kļūt, bet cerētais mundrums tā arī nerodas un visu dienu jūties miegaina un nogurusi, tā varētu būt pazīme, ka arī tu esi viena no tiem, kuriem agri celties tomēr nav lemts.

    9 ieteikumi, kā kļūt par cīruli

    1. Lielas pārmaiņas nenotiek uzreiz, tāpēc uz jauno dienas režīmu ej maziem soļiem. Sāc ar to, ka pieradini sevi celties 15 minūtes agrāk, nekā ierasts. Ik pēc pāris dienām uzliec modinātāju par 15 minūtēm agrāk – tā ķermenis un prāts palēnām pieradīs pie jaunās rīta rutīnas. Tas pats attiecas arī uz laiku, kad ej gulēt.
    2. Lai celšanās būtu vieglāka, savā viedtālrunī vai pulkstenī atcel iespēju atlikt modinātāju par dažām minūtēm. Tas neļaus iegrimt miegā starp modinātāja zvaniem. Palīdzēs arī modinātāja novietošana otrā guļamistabas galā.
    3. Nomaini modinātāja signālu – svarīgi, lai tās būtu skaņas, pie kādām tu vēlies mosties, piemēram, putnu čivināšana vai ūdens šalkas.
    4. Lūkošanās LED ekrānos pirms gulēt iešanas stipri ietekmē spēju iemigt (un līdz ar to – spēju nākamajā rītā laikus pamosties). Pamēģini ieviest beztelefona (planšetes, datora) likumu – vismaz 45 minūtes pirms došanās pie miera. Tā vietā labāk palasi grāmatu.
    5. Jau vakarā pirms gulēt iešanas atceries uz naktsskapīša nolikt glāzi ar ūdeni, ko izdzert uzreiz pēc pamošanās. Ūdens palīdzēs iedarbināt visus procesus ķermenī un atmodināt prātu.
    6. Lai būtu motivācija atvērt acis agrāk, nekā ierasts, pievieno rītam vērtību! Izdomā, kas ir tā lieta, kas tevi visvairāk iedvesmo un sniedz prieku, – meditē, dodies rīta skrējienā, raksti dienasgrāmatu vai pieraksti visas savas vēlmes, dejo pie spoguļa, dzer garšīgu kafiju vai tēju. Un drīz vien sapratīsi, cik labi ir to darīt tieši rīta agrumā, kamēr gaisā vēl vēdī maģiskā rīta sajūta.
    7. Stiepšanās vingrinājumi gādās, lai asinsrite ir straujāka un galvai pieplūst vairāk asiņu, līdz ar to tu noteikti jutīsies mundrāk.
    8. Agrais rīts ir īstais laiks, lai sarakstītu darbus, kas šodien jāpaveic. Ar skaidra plāna izveidošanu tu sakārtosi savas domas un atbrīvosies no uztraukuma.
    9. Brokastis ir lieliskas dienas sākuma garants, taču tikai tad, ja ēdīsi nevis to, kas gadās pa rokai, bet to, kas tev patiešām garšo. Tad diena, sāksies daudz priecīgākā noskaņā.

     

    Gadžeti labam miegam

    • Viedpulkstenis.
      Mūsdienu tehnoloģijas ir attīstījušās tiktāl, ka spēj monitorēt tavas miega fāzes, elpošanu un sirdsdarbību vairāku dienu garumā, lai gala rezultātā izveidotu tavu personīgo gulēšanas un celšanās rutīnu. Pulkstenis arī paziņos, kad tev ir īstais laiks iet gulēt un celties. Viedpulksteni meklē veikalos RD Electronics, Elcor, Euronics un citos. Cenas ir ļoti dažādas – atkarībā no tā, cik vieds ir konkrētais modelis. Lētā gala variants (piemēram, Overmax zīmola pulkstenis) maksā ap 15 eiro, taču, lai nopirktu dārgākus pulksteņus – Galaxy, Vantage vai Fenix –, būs jāšķiras no vairākiem simtiem eiro.
    • Gaismas (wake-up light) modinātājpulkstenis
      Tas palīdzēs rītus sākt patīkamā mākslīgā saullēkta gaismā. Tagad, vasarā, gan tas nav aktuāli, bet tumšajos mēnešos šī ierīce, novietota uz naktsgaldiņa, pakāpeniski palielina izstarotās gaismas daudzumu, lai atvieglotu pamošanos. Šo īpašo pulksteni meklē sadzīves tehnikas veikalos vai arī internetveikalos xnet.lv, m79.lv un citos. Maksā aptuveni 90 eiro.
    • Smaguma sega.
      Izrādās, ka smaga (aptuveni 7 kg) sega, radot spiedienu uz ķermeni, palīdz lielākā daudzumā izdalīties oksitocīnam – tā dēvētajam miera un stabilitātes hormonam. Oksitocīns sekmē arī asinsspiediena un sirdsdarbības normalizēšanos Tāda sega iedarbojas līdzīgi kā apskāviens – nomierina un mazina stresu. Tātad, ja tevi nomoka stress un bezmiegs, meklē smagu segu! To vari pasūtīt no Latvijas ražotāja vietnē meistardarbs.lv (pildītas ar griķu sēnalām), internetveikalā xnet.lv (pildītas ar poliesteru), kā arī iegādāties Dormeo veikalā (pildītas ar stikla bumbiņām). Smaguma segas cena – 90–150 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē