• Kā pareizi lietot mokas kanniņu?

    Kafija
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mokas kanniņa
    Foto: Ieva Andersone
    Mokas kanniņa
    Svarīgākais, kas jāzina par slaveno mokas kanniņu, lai ik rītu baudītu tasi svaigas, izcilas kafijas.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    3 vērtējumi
    5/5

    Mokas kanniņa kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem ir ikonisks stila un virtuves dizaina priekšmets, kas tiek uzskatīts par vienu no tiem itāļu izgudrojumiem, kurš mainījis pasauli un līdz pat mūsdienām saglabājis savu praktisko vērtību un lietojamību. Šī kanniņa kā izcils dizainparaugs varētu būt viens no visvairāk apbalvotiem priekšmetiem, un tā izstādīta daudzos iedvesmojošos gan zinātnes, gan arī dizaina muzejos. Mokas kanniņa daudziem arī Dienvideiropā, Latīņamerikā un citviet pasaulē vismaz uz brokastu brīdi ļauj sajusties kā Itālijā.

     

    No lietotāja viedokļa kanniņas uzbūve ir elementāra. Tās astoņstūru korpuss sastāv no divām šķidrumam paredzētām savstarpēji saskrūvējamām daļām, starp kurām ir piltuve maltajai kafijai, kas iegulst apakšējā daļā, precīzi virs tās augšdaļas dibenā ir iestrādāts filtrs, kas aiztur maltās kafijas rupjās daļiņas. Korpusa apakšdaļas traukā ieliets ūdens, to no apakšas sildot, tvaiks un izpleties gaiss spiež karsto ūdeni uz augšu pa piltuvveida trauciņu caur samalto kafiju un filtru tālāk uz kannas korpusa augšējo trauku. Šī joprojām ir vienīgā kafijas pagatavošanas metode, kur ūdens caur samalto kafiju spraucas no apakšas, nevis no augšas.

    *  Ļoti svarīgi ir izvēlēties piemērota izmēra kanniņu katra paša konkrētai vajadzībai. Tās ražo dažādu tilpumu – no vienas līdz pat astoņpadsmit tasēm! Viena tase ir aptuveni 50 mililitru liela. Ja, piemēram, mīļākā kafijas krūze ir 200 mililitri, vajadzētu izvēlēties kanniņu, kas paredzēta 4 tasītēm, lai varētu pagatavot atbilstoša stipruma kafiju.

    *  Uzvāriet tējkannā ūdeni un ielejiet kanniņas apakšējā traukā karstu ūdeni līdz drošības ventiļa apakšai. Izvēlamies uzsākt gatavošanu ar karstu ūdeni, lai kanniņa, gatavojot kafiju, nekļūtu pārāk karsta. Tādējādi var izvairīties no metāliskās garšas kafijā, kā arī kafija būs ātrāk gatava, tā būs aromātiskāka un līdzsvarotāka savā garšā, nekā uzsākot gatavošanu ar aukstu ūdeni.

    * Milzīga nozīme ir pareizā kafijas maluma izvēlei, no tā ir atkarīga kafijas beigu intensitāte. Jo smalkāks malums, jo pagatavotā kafija būs intensīvāka un stiprāka savā garšā. Ja ir iespēja samalt kafiju pašam, iesaku vidēji smalku malumu, bet, ja tiek iegādāta jau malta kafija, tad iesaku vienmēr iepazīties ar informāciju uz kafijas iepakojuma un izvēlēties maltu kafiju, kas paredzēta pagatavošanai ar mokas kanniņu. 

     

    1.  Kanniņas apakšējā tvertnē līdz drošības vārstulim ielej verdošu (tikko uzvārītu) ūdeni.

    2. Piltuvē ieber maltu kafiju, lai tā būtu pilna. Iebērto malto kafiju nepiespiež un  nenoblīvē.

    3. Ar malto kafiju piepildīto piltuvi ievieto kannas apakšējā daļā.

    4. Kannas augšdaļu uzskrūvē apakšējai daļai. Uzmanīgi – kannas apakšdaļa ar verdošo ūdeni būs uzkarsusi, tādēļ drošāk to satvert ar virtuves dvieli vai cimdu.

    5. Kanniņu liek uz plīts. Vajadzētu izvēlēties vidēju karstumu.

    6. Kannu noņem no karstuma avota, kad sākas čerkstoši, aprauti šņācieni, tad kannas apakšējo daļu atdzesē zem krāna aukstā ūdenī.

    7. Kafija ir gatava, lej krūzē un bauda.

    8. Izmazgājiet kannu pēc katras lietošanas reizes.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē