• Grūtniecei niez visas maliņas! Ko darīt?

    Grūtniecība
    Santa Kraukle
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jā, grūtniecības laikā tā var būt un it īpaši grūtniecības pēdējos trimestros. Vairumā gadījumu nieze ir fizioloģiska, bet ir arī gadījumi, kad nepatīkamās sajūtas izraisa kāda iepriekš bijusi vai grūtniecības laikā pievienojusies saslimšana. Konsultē: Līva Ķīse, ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

    Lai gan lielākoties nieze grūtniecības laikā ir nekaitīga, tas nenozīmē, ka vēlmi nemitīgi kasīties vari ignorēt – par to noteikti jāinformē ginekologu, it īpaši, ja nieze ir tik spēcīga, ka traucē nakts mieru, vai uz ādas ir izsitumi. Ja tās pamatā ir kāda nopietna saslimšana, ciest var ne tikai tava, bet arī gaidāmā bērniņa veselība un labsajūta. Ādas niezi gaidību laikā izjūt aptuveni 40% sieviešu, visbiežāk (60% gadījumu) tā ir fizioloģiska un parādās grūtniecības pēdējos trimestros, taču niezei var būt arī citi iemesli.

    • Grūtniecības holestāze – visbiežākā aknu slimība, kas raksturīga grūtniecības laikā. Holestāze izraisa niezi plaukstu un pēdu apvidū, izteiktāka tā ir naktī. To diagnosticē, nosakot žultsskābes un aknu enzīmu līmeni asins analīzēs. Šī slimība var ietekmēt arī gaidāmā bērniņa veselību, kā arī palielina priekšlaicīgu dzemdību iespējamību! Ja sieviete ar holestāzi ir saskārusies pirmajā grūtniecībā, ir aptuveni 60–70% iespējamība, ka tā atkārtosies arī nākamajā grūtniecībā.
    • Atopiski izsitumi – tie ir niezoši, sausi un apsārtuši izsitumi uz vēdera, kājām un rokām. Smagākos gadījumos var veidoties arī strutu pūslīši. Visbiežāk attīstās pirmajā grūtniecības trimestrī un skar sievietes, kuras jau reiz ir saskārušās ar līdzīgām sūdzībām.
    • Folikulīts – izsitumi uz pleciem, muguras augšdaļas, rokām un kājām, kas pēc izskata atgādina akni jeb pusaudžu laikā piedzīvotās pumpas. Ar šo saslimšanu topošā māmiņa var saskarties pēdējā grūtniecības trimestrī.
    • Grūtnieču pempfigoīds – autoimūna saslimšana (uz ādas ir lieli, nospriegoti pūšļi), kas var parādīties grūtniecības otrajā vai trešajā trimestrī. Šī saslimšana gan ir ļoti reta.
    • Prurigo Gravidarum – izpaužas ar sarkanbrūnām pāpulām (nelieliem ādas pacēlumiem – mezgliņiem), kas grupveidā novērojamas uz vēdera, kājām un rokām. Parasti attīstās trešajā trimestrī un var saglabāties arī pēc dzemdībām.

    Konsultējies ar ārstu

    Stāstot ārstam par savām sūdzībām, noteikti norādi, kurās vietās izjūti niezošo sajūtu, cik ilgi ar to jau cīnies un cik spēcīga tā ir. Neaizmirsti par detaļām – ja novēro izsitumus, sausas ādas pleķus, pumpas vai nieze pēdējo dienu laikā pieņēmusies spēkā, pastāsti arī par to. Jo sīkāku informāciju sniegsi, jo vieglāk ārstam būs pieņemt lēmumu par tālākajiem soļiem – vajadzības gadījumā veikt asins analīzes un nosūtīt pie dermatologa. Arī gadījumā, ja tev jau iepriekš tikusi konstatēta kāda hroniska ādas saslimšana, piemēram, psoriāze vai atopiskais dermatīts, un saproti, ka simptomi ir konkrētās slimības saasinājums, vispirms vērsies pie ginekologa un tikai pēc tam pieraksties uz vizīti pie dermatologa.

    Kasīties nevajag

    Kasīšanās ne tikai kairina ādu, bet arī palielina iespēju mikrobiem nokļūt sakasītajās vietās, izraisot infekciju. Lai būtu vieglāk pārciest nepatīkamo niezi, vari noskaloties vēsā ūdenī, uz niezošajām vietām likt vēsas kompreses, mitrināt ādu ar ķermeņa krēmu, lietot ārsta izrakstīto ziedes, kas satur kortikosteroīdus, lietot antihistamīna (pretalerģijas) preparātus. Noteikti nevajadzētu eksperimentēt un niezes noņemšanai izmantot dažādus tautas līdzekļus – tas situāciju var tikai pasliktināt!

    Svarīga ādas mitrināšana

    Lai gan grūtnieču nieze nav iedzimta un to nav iespējams paredzēt, jau laikus vari pievērst īpašu uzmanību ādas mitrināšanai, ieziežot ķermeni ar mitrinošu krēmu vismaz divreiz dienā – no rīta un vakarā. Vislabāk ir izvēlēties aptiekās nopērkamos dermatoloģiski testētos hipoalergēnos krēmus, kas mazinās ādas kairinājuma iespējamība. Lai pasargātu ādu no niezes, vajag arī uzņemt pietiekami daudz ūdens (vismaz divus litrus dienā), izvairīties no mazgāšanās karstā ūdenī, pārsauļošanās, kā arī baseina un saunas apmeklējuma, kas var izraisīt ādas sausumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē