• Burciņēdiens. Vairāk pret, mazāk par?

    Mazulis
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    1. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vecākiem rūp, lai mazais būtu labi paēdis. Tas ir labi. Bet tikpat svarīgi ir rūpēties par ēdiena izvēli – nevis tikai paēst, bet gan ēst veselīgu un vērtīgu uzturu! Konsultē pediatre un Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska.

    Mazuļa vecums ir būtisks!

    Burciņu ēdieni ir dažādi – gan no augļiem un ogām, gan ar pievienotu jogurtu un biezpienu, gan ar graudaugiem, dārzeņiem un gaļu. Un, kas ir ļoti svarīgi, katra burciņa domāta noteiktam bērna vecumam. «Vienalga, salds vai sāļš biezenītis, bet tas ir papildēdiens. Arī mājās vārīts kartupelis ir papildēdiens, un tas nozīmē, ka gan rūpnieciski ražoto burciņēdienu, gan mājās gatavotu biezenīti zīdainim var piedāvāt tikai noteiktā vecumā – ar krūti barotam mazulim pusgada vecumā, bet ar piena maisījumu ēdinātam bērniņam ap 4–5 mēnešu vecumu. Agrāk ne, kaut arī uz veikalos nopērkamajām burciņām dažkārt minēts mazāks vecums,» uzsver daktere Zavadska. Pirms minētā vecuma sasniegšanas papildēdienu nevajag piedāvāt, jo zīdaiņa gremošanas sistēma vēl nav piemērota šādas barības pārstrādei – zarnu traktam jānobriest, jāspēj izdalīt fermentus, kas sašķeļ taukus, ogļhidrātus un citas barības vielas. Mammas piens turpretim zīdainim ir ļoti piemērots, jo mazuļa organisms to viegli pārstrādā un uzņem visas vajadzīgās vielas. Tāpat kā placenta par bērniņu parūpējas mammas vēderā, tā arī krūts piens to dara pēc piedzimšanas līdz vismaz sešu mēnešu vecumam. Ap šo laiku zīdainim var sākt piedāvāt papildēdienu – viens iemesls ir tas, ka mātes piens vairs nespēj nodrošināt mazuli ar visām vajadzīgajām uzturvielām, bet otrs – papildu ēdiena došanas mērķis ir bērna košļāšanas un rīšanas iemaņu attīstīšana.

    Burciņas nav ikdienas ēdiens

    Daktere Zavadska ir pārliecināta, ka veikalos nopērkamie biezenīši burciņās nav tas ēdiens, ar ko sākt papildu ēdināšanu, un tos nevajadzētu arī piedāvāt ikdienā: «Šāda termiski apstrādāta pārtika, protams, ir tīra no piemaisījumiem – proti, infekcioziem piemaisījumiem, kā baktērijas, parazīti un dažādi vīrusi. Arī derīguma termiņš biezenīšiem ir gana ilgs, lai radītu pārdomas par ēdiena uzturvērtību. Kaut gan konservantu biezenīšos parasti nav, termiskā apstrāde panāk to, ka ēdiens burciņā zaudē bioloģiski aktīvās vielas.»

    Ir nopērkami arī biezenīši ar uzrakstu bio, kas parasti nozīmē – visas vai dažas sastāvdaļas audzētas bioloģiskā saimniecībā. Labāk būtu izvēlēties šādus kontrolētus produktus – iespējams, ka kvalitatīvs burciņu ēdiens dažkārt ir labāks par mājās gatavotu, ja nav pieejami tīri, dabiski audzēti dārzeņi, augļi vai gaļa.

    Dīvaina garša?

    Kad bērniņš sāk ēst papildēdienu, labāk pirmos piedāvāt pašu gatavotus biezenīšus – pirmkārt, mazais iepazīs dabisku produktu garšu, otrkārt, saņems krietni vairāk vērtīgu uzturvielu. Ja sāk ar burciņu ēdienu, mazais var pierast pie to specifiskās garšas un konsistences – dakteres Zavadskas novērojami ir tādi, ka vēlāk bērns var protestēt pret dabiskām garšām. «Kāpēc dažiem burciņu ēdieniem ir īpatnēja garša (un tāda tā patiešām ir – apliecina arī daudzas mammas), jāprasa ražotājiem, jo, pētot sastāvu, nekādu nesaprotamu garšvielu tur it kā nav. Iespējams, to rada īpašs apstrādes process vai kas cits, taču praktiski tas izpaužas tā – ja bērns pierod pie kādām garšām, viņam ir grūti iemīlēt citas, šajā gadījumā, dabiskas un nesamocītas garšas. Un tad sanāk tāds apburtais loks – it kā mamma gribētu sākt mājās vārīt pati, bet mazais atzīst tikai ierasto burciņu un mīļā miera labad to arī dabū.»

    Kāpēc pērkam burciņas?

    Uzskatāmībai vienkāršs rēķins – piemēram, viena burciņa dārzeņu sautējuma veikalā izmaksā vidēji vienu eiro un vairāk. Pieņemsim, ka sautējuma sastāvā ir kartupelis, burkāns un ķirbis. Ja gatavojam mājās, piemēram, pašu audzētos dārzeņus, šie trīs minētie atrodami teju katrā virtuvē. Taču arī tad, ja jāpērk, paliels kartupelis, krietns burkāns un neliela šķēlīte ķirbja izmaksās mazāk! Savukārt gatavā biezeņa no dotā daudzuma sanāks vismaz trīsreiz vairāk… Iespējams, ka dažas mammas negatavo mājās laika trūkuma dēļ, bet citas tāpēc, ka domā: es jau neprotu gatavot… Ja pēdējais variants, tad tomēr jāmēģina – dārzeņi nomizoti, sagriezti kubiņos un katliņā ar ūdeni iekšā! Nekā sarežģīta.

    Ja nav laika, arī tad der padomāt – vai tiešām? Uzlikt katliņu ar dārzeņiem uz plīts un vārīšanas laiku izmantot mazuļa pārtīšanai – nez vai laiks ļoti ies zudumā.

    Cita lieta, ja mammai šķiet, ka veikalā nopērkamā burciņa ar bio sastāvu mazulim būs labāks ēdiens nekā lielveikalā pirkti dārzeņi, kuru izcelsme meklējama tālās zemēs. Tomēr atkal der parēķināt – bio burciņēdiens parasti maksā vairāk nekā parastais, tāpēc pilnīgi iespējams, ka par tādu pašu summu var iepirkties bioveikalā un tomēr gatavot mājās. Daktere Zavadska iesaka mazulim domāto ēdienu labāk tvaicēt, nevis vārīt – gatavojot, piemēram, dārzeņus, tvaicēšanas procesā ēdienā saglabāsies vairāk uzturvielu nekā vārīšanas laikā.

    Pētām sastāvu!

    Ja tomēr izvēle (reizēm!) ir par labu burciņu ēdienam, tas jāizraugās rūpīgi. Pērkot pārtiku veikalā, vienmēr ir vērts izlasīt sastāvu – jo īpaši tad, ja iegādājas ēdienu mazulim. Lielākoties burciņu biezeņu sastāvā nav nekādu kliedzoši bīstamu vielu, jo bērnu pārtikas ražotāji galu galā vēlas, lai produktu pirktu.

    Un tomēr. Tāpat kā maizes ir dažādas, arī burciņu ēdiens mazuļiem atšķiras. Ir tādi, kuros nav nekā cita kā tikai augļi un dārzeņi, bet citās burciņās (īpaši 8–12 mēnešu vecumu domātajās) parādās gan cukurs, sāls un garšvielas, gan dažādas cietes un citas vielas. Ne vienmēr tās ir mazulim vajadzīgas un dažkārt pat nemaz nav vēlamas – piemēram, var izraisīt alerģiskas reakcijas. Tāpēc labākais būtu vispirms iedziļināties sastāvā pašiem, bet ideālā variantā biezenīšu sastāvu ieteicams apspriest ar bērna ārstu.

    Kad burciņēdiens ir labākais?

    • Ārpus mājas. Ejot garākā pastaigā, ēdiens burciņā var lieti noderēt – viss tīrs, sterils, ērti apēdams. Ja burciņu mazais dabū tikai reizēs, kad atrodas ārpus mājas, visdrīzāk viņš ar to arī būs mierā un mājās ēdīs mammas gatavotos biezeņus.
    • Ceļojumos. Īpaši vasarās vai svešās zemēs, kur pašiem gatavot nav iespēju, burciņēdiens ir prātīga izvēle, lai neriskētu ar nezināmas izcelsmes un, iespējams, nekvalitatīvu pārtiku.
    • Ciemos. Ja dodaties ciemos un negribat, lai mazais kārām acīm tēmētu uz rasolu vai krēma kūkām, var paņemt līdzi ēdienu burciņā. Tiesa, nav obligāti no veikala – tas var būt arī mājās sagatavots biezenītis.
    • Lai nobaudītu ko eksotisku. Ja gribat mazuli iepazīstināt ar interesantākām, neierastām garšām, burciņas ir labs risinājums – piemēram, eksotisko augļu biezenītis. Vēlams, bioloģiski audzētu augļu, jo mūsu lielveikalos persiki, ananasi, nektarīni un mango lielākoties tādi nav.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē