• Kā elpo skudru pūznis?

    Skudras
    Zane Piļka- Karaļeviča
    28. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    To, kā izskatās skudru pūznis, varam iztēloties pat aizvērtām acīm. Bet vai zinām, kā skudru pūznis darbojas? Noskaidrosim!

    Kā elpo skudru pūznis? Pateicoties pastāvīgai pārbūvei. Skudru pūznis vispirms ir māja. Un tai jābūt sausai, siltai un vienmēr mājīgai (pat pēc skudru sapratnes).

    Šo kukaiņu kupolveida ligzdas ir daudz labākas nekā līdzena zemes virsma. Kupols uztver saules starus, tādējādi uzkrājot nepieciešamo siltuma daudzumu. Tāpēc, jo tumšāks mežā, jo augstāks ir skudru pūznis. Visus bojājumus, kas rodas skudru mājā, tās iemītnieki salabo pārsteidzošā ātrumā. Bet pat tad, kad šķiet, ka sadzīve ligzdā ir labi sakārtota, tās iekšienē pastāvīgi notiek uzlabojumi, kas izpaužas būvmateriālu pārvietošanā.

    Šo faktu zoologi atklāja pēc virknes eksperimentu, kuru laikā skudru pūžņa kupola virsma periodiski tika apsmidzināta ar krāsainu laku. Pēc 4 dienām krāsainais slānis pazuda un kupols atguva normālo krāsu. Pēc pirmā skudru pūžņa izrakšanas atklājās, ka krāsainās daļiņas atrodas aptuveni 10 cm dziļumā zem kupola virsmas, un turpmākie izrakumi liecināja, ka ar katru dienu tās nonāk arvien dziļāk. Arī pēc noteikta laika vēl vairākas reizes uzklātās krāsainās lakas kārtas iekļuva dziļi skudru pūznī. Bet pēc mēneša visi šie slāņi cits pēc cita atkal sāka parādīties uz kupola virsmas – un tieši tādā pašā secībā, kādā tie tika uzklāti. Šī apbrīnojamā parādība izskaidrojama ar to, ka darba skudras nepārtraukti nes materiālu no ligzdas pamatnes uz āru, tā ka slānis, kas atradās virsū, nonāk arvien dziļāk un dziļāk, bet tieši līdz brīdim, kad tam pienāks kārta atkal ieraudzīt dienas gaismu. Tieši tādā veidā skudras savā mājā uztur dzīvībai nepieciešamo līdzsvaru – no ligzdas dziļuma mitrais materiāls nemitīgi tiek iznests laukā žūšanai, kas novērš gan pelējuma veidošanos, gan pūšanas procesus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē