• Zelta dzīve ārzemēs – cilvēktirdzniecības riskam visvairāk pakļauti jaunieši no bērnu namiem

    Cilvēku tirdzniecība
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    ASV veidotais ziņojums par cilvēktirdzniecību norāda, ka Latvijā šajā jomā ir zems zināšanu līmenis, kas vēl vairāk pakļauj maznodrošinātas un neizglītotas cilvēku grupas skarbiem dzīves apstākļiem. Žurnāliste Santa Ādamsone devās noskaidrot esošo situāciju valstī.

    Raidījums «360TV ZIŅneši» viesojamies bērnu namā «Vecružinā» Silmalas pagastā, 229 kilometrus no Rīgas.

    Te vairākos šādos trīs istabu dzīvoklīšos, kur katrā ir kopīga virtuve, kā arī savs balkons, kur paši izaudzējuši tomātus, dzīvo 15 bērni un jaunieši. Viņi ir ārpus ģimenes aprūpē. Bērnunama iemītniekiem priekšā smags sarunu temats ar centra «Marta» un Tiesībsarga biroja pārstāvjiem – cilvēktirdzniecība, modernā verdzība, ekspluatācija. ASV ziņojumā par situāciju Latvijā bērnunami esot kā probēmzona – jaunieši sākot pastāvīgu dzīvi, meklē arī emocionālu pieķeršanos.

    Cilvēktirdzniecības vervētāji to var izmantot ļaunprātīgi. Kā atzīst centra «Marta» speciālistu komandas vadītāja Linda Saviele, tad bieži vien jauniešiem tiek solīta zelta dzīve ārzemēs, Uz to viņi akli iekrīt.

    «Ļoti bieži tiek solīta zelta dzīve ārzemēs, laba alga, labi dzīves apstākļi. Bieži vien ir bezmaksas biļete kaut kur, pirmos trīs mēnešus varēs dzīvot bez maksas, pēc tam tas viss tiek, protams, rakstīts kā parāds, cilvēks iedzīvojas vēl lielākos parādos un netiek ārā no šīs situācijas. Vervētāji izliksies jauki, būs draugi, bet tad radīs veidu, kā šantažēt, manipulēt. Cilvēktirdzniecība var sākties ar pavisam nejaušu saraksti ar svešinieku sociālajos medijos. Ārzemēs ir gadījumi, kad vervētāji meklē pēc tēmturiem «Instagram», piemēram «#jūtosvientuļi» vai arī pēc «Instagram» norādītās lokācijas meklē bērnunamus.»

    Visbiežāk Latvijā seksuāli izmanto meitenes un sievietes, bet vīriešus – paverdzina dažādos darbos un piespiež pastrādāt noziegumus.

    Centra vadītāja Iluta Lāce teic –  tā ir tikai aisberga redzamā daļa. 

    Nereti esot gadījumi, kad kādu noziegumu nekvalificē kā cilvēktirdzniecību, bet kā kaut ko citu, kas mazina kā nozieguma svaru, tā sodu. Biedrības «Marta» vadītāja Iluta Lāce skaidro, ka zināšanu trūkums ir viens no faktoriem, kas mūs valstī vairo cilvēktirdzniecību. Viņa uzskata, ka ir jāveido dažādas apmācības riska grupām, lai mazinātu iespējas, taču ideja bieži vien pazūd varas gaiteņos, kur tālāka realizācija atduras pret vēlēšanos un gribu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē