• Vaira Vīķe–Freiberga: Latvijā nekavējoties jāsāk civilās aizsardzības mācības gan sievietēm, gan vīriešiem

    Karš
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vaira Vīķe-Freiberga
    Foto: Aiga Rēdmane
    Vaira Vīķe-Freiberga
    Krievijas karš Ukrainā pierāda, ka visiem iedzīvotājiem ir jātrenē ātrās reaģēšanas spējas krīzes situācijā, veicot aizsardzības treniņus un sagatavošanos militārām krīzēm, komentējot ideju par valsts aizsardzības dienesta ieviešanu Latvijā, TV 24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” teica bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga.

    Pēc eksprezidentes domām, Latvijā, domājot par valsts vispārējo aizsardzību, būtu vērts pārņemt Šveices modeli, kur visiem vīriešiem līdz 65 gadu vecumam ir 2 nedēļas jāiet karaklausībā un jāapgūst iemaņas ne tik vien šaušanā, bet arī kā reaģēt gan militārās, gan civilās krīzes situācijās, piemēram, ja pilsētā ir pārrauta ūdensapgāde. 

    Latvijā būtu nekavējoties jāsāk civilās aizsardzības mācības gan vīriešiem, gan arī sievietēm.

    “Civilās aizsardzības mācības ir Nr.1. Tās ir svarīgākas par militārās apmācības kursu. Bet, protams, domājot par to, ka mūsu brīvprātīgā armija nav pietiekami liela, lai atvairītu uzbrukumu, lai sagaidītu mūsu sabiedroto fizisko spēju būt šeit klāt, tad par [vispārējo karaklausību] ir jādomā,” teica  Vaira Vīķe – Freiberga.

    Vaira Vīķe – Freiberga bija Valsts prezidente laikā, kad Latvijā darbojās obligātais militārais dienests, taču 2007. gadā tas tik likvidēts. Bijusī prezidente skaidroja, ka OMD likvidācija bija saistīta ar tā brīža NATO doktrīnu, ka attīstoties militārām tehnoloģijām, karavīri, kājnieki vairāk kļūst par “lielgabalu gaļu”.

    Arī vērojot karadarbību Ukrainā, esot skaidrs, ka šobrīd tā notiek ar tehniku, spārnotām raķetēm, un “indivīdam ar šaujamieroci ir milzīga nozīme ielu kaujās, bet ne jau tas noteiks kara iznākumu : to noteiks militārā tehnika un profesionāla armija, nevis Krievijas obligātā dienesta kareivji, kas nonāca Ukrainā kara sākuma mēnešos.”

    Diemžēl karš Ukrainā ir arī pierādījis, ka par lielgabalu gaļu kļūst arī civiliedzīvotāji, jo frontes līnija ir izplūdusi, un militārie triecieni tiek vērsti pret civiliem objektiem, evakuācijas ešaloniem un infrastruktūru, norādīja bijusī prezidente.Tādejādi  vēl lielāku nozīmi iegūst iedzīvotāju vispārējās iemaņas civilajā aizsardzībā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē