Svara samazināšanas zāļu (agonistu), tostarp Ozempic un Wegovy, parādīšanās aptieku piedāvājumā pēdējos gados ir kļuvis par visai apšaubāmu modes kliedzienu. Glikogēna tipa peptīda 1 (GLP-1) medikamenti, kuru starpā ietilpst bēdīgi slavenais Ozempic ir pierādījuši savu efektivitāti, palīdzot cilvēkiem ar aptaukošanos ātri zaudēt svaru. Tie būtiski samazina lietotāja apetīti un paātrina sāta sajūtu, uz kā rēķina cilvēks īsā laikā novājē.
Taču līdzās Ozempic ažiotāžai ir bijuši arī apgalvojumi, ka ikviens var imitēt zāļu iedarbību ar uzturu. Piemēram, pēdējos mēnešos arvien vairāk cilvēku sociālajos tīklos apgalvo, ka ātri notievēt varot ar auzu piena maisījumu, kas sajaukts ar ūdeni un laima sulu – tas iesaukts par oatzempic. Tie, kas izmēģinājuši, ir pārliecināti, ka efekts ir. Varbūt ne tik radikāls, kā diabēta zālēm, taču apetīte kļūstot mazāka un svars krītas.
Bet vai kāda diēta, atsevišķs ēdiens vai dzēriens tiešām var imitēt Ozempic iedarbību? Kad mēs ēdam, mūsu zarnas ražo hormonu GLP-1, kas paaugstina insulīna līmeni asinīs, samazina cukura ražošanu aknās, palēnina gremošanu un samazina apetīti. «GLP-1 hormoni ir visa ķermeņa vielmaiņas procesa «galvenie regulatori»,» portālam BBC skaidro gastroenterologs un klīniskais asociētais profesors Vašingtonas Universitātē Kriss Dammans.
Divi galvenie uztura elementi, kuri palīdz gremošanas sistēmai izdalīt GLP-1 hormonu, ir šķiedrvielas un polifenoli.
«Šķiedvielas ir iecienītākais pārtikas produkts miljardiem baktēriju, kas dzīvo mūsu zarnās,» stāsta pareizas ēšanas grāmatu autore Mērija Sko. Kad mēs ēdam pārtiku, kas bagāta ar šķiedrvielām un polifenoliem, mūsu zarnu mikrobioms šīs sastāvdaļas pārvērš īsās ķēdes taukskābēs, kas stimulē GLP-1 ražošanu. Pārtikas produkti ar augstu šķiedrvielu saturu ir rieksti, pākšaugi, augļi un dārzeņi, savukārt polifenolus var atrast arī augļos, dārzeņos un riekstos. Vēl viena svarīga vielmaiņas uzturviela ir mononepiesātinātie tauki, kas arī paaugstina GLP-1 līmeni. Tie ir atrodami olīveļļā, avokado un riekstos. Šis process sākas arī pirms pārtika nonāk gremošanas sistēmā. Pētījumi liecina, ka polifenoliem bagātu pārtikas produktu rūgtā garša liek mūsu garšas receptoriem sūtīt signālus uz zarnām, lai ražotu gremošanas hormonus, tostarp GLP-1.
«Ir jauni pētījumi, kas liecina, ka svarīga ir arī ēšanas secība,» saka Sko. Pētnieki 2020. gada pārskatā uzsver, ka, ēdot pārtikas produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, piemēram, gaļu un olas, kā arī dārzeņus, pirms ogļhidrātiem, palielinās GLP-1 līmenis, salīdzinot ar ēšanu, kurā ogļhidrātus apēd vispirms. Vēl pētījumi liecina, ka GLP-1 līmenis ir paaugstinātāks no rītiem.
Vai uzturs strādā labāk kā zāles?
Lai gan dažiem cilvēkiem svara zaudēšanai pietiek ar sabalansētu uzturu un aktīvu dzīvesveidu, citiem ir nepieciešami GLP-1 agonisti, apgalvo Dammans. «Tas ir atkarīgs no ieradumu maiņas, kas dažiem ir neticami grūti. Tāpēc dzīvesveida mainīšana ļoti bieži nepalīdz cilvēkiem, kas ir iestrēguši savas vielmaiņas rutīnā, un tāpēc šīs zāles ir bijušas ārkārtīgi noderīgas cilvēkiem ar patoloģisku aptaukošanos,» uzsver ārsts.
Savukārt citiem šķiedrvielām, polifenoliem un mononepiesātinātajiem taukiem bagāts uzturs var būt efektīvs veids, kā kontrolēt svaru, saka pareizas ēšanas grāmatu autore Sko. Uzturs, kas veicina GLP-1 dabisko ražošanu, ir bagāta ar pilnvērtīgiem pārtikas produktiem, tostarp augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem un riekstiem.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨










































































