• Svarīgākais par koplietošanas auto lietošanu ziemā

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    16. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Toms Timoško
    Sniegam krājoties uz ielām un ceļa nomalēs, kā arī vadot auto snigšanas laikā, drošība kļūst vēl svarīgāka.

    Šogad koplietošanas auto Rīgā un Jūrmalā kļuvuši pieejamāki, un arvien vairāk pilsētnieku izvēlas šo pakalpojumu, īpaši aukstajā laikā, jo brauciens ir komfortabls. Koplietošanas automašīnas ir sagatavotas ziemas sezonai, taču tagad ikvienam autovadītājam pašam «jāpārslēdzas» no vasaras uz ziemas braukšanas režīmu. Šajā ceļvedī «Bolt Drive» apkopojis drošas braukšanas un koplietošanas automašīnu lietošanas padomus, lai autovadītājs aukstajā sezonā tiktu galā ar visiem izaicinājumiem.

    «Sava privātā auto iegāde ilgu laiku ir bijis izdevīgs veids kā pārvietoties pilsētā un nokļūt vēlamajā galamērķī, tādējādi izvairoties no sabiedriskā transporta gaidīšanas drēgnos ziemas rītos un vakaros. Tomēr esam novērojuši, ka privātais automobilis ir salīdzinoši neefektīvs transporta veids, jo 95 % no lietošanas laika tas atrodas dīkstāvē un to izmanto tikai viens vai divi cilvēki dienā, piemēram, braucot uz un no darba.»

    «Viens koplietošanas auto tiek lietots pat trīs reizes vairāk, kā privātā mašīna – tātad uz ceļa atrodas krietini biežāk. Mainoties laika apstākļiem, rodas jauni izaicinājumi un jautājumi, kas skar ikvienu autovadītāju. Drošība ir pirmajā vietā, tāpēc vēl un vēl atgādinām ikvienam šoferim – mainīgos laika apstākļos, arī braukšanas stilam jāmainās,» stāsta zīmola vadītājs Latvijā Fēlikss Igaunis.

    Saglabā drošu distanci

    Ziemā ceļa segums bieži ir apledojis vai ar sniega kārtu, tādēļ bremzēšanas ceļš ir krietni garāks, nekā sausos laikapstākļos. Ieteicams braukt īpaši uzmanīgi, ja var novērot, tā saucamo, «melno ledu» uz ceļa. To var pārbaudīt, no sākuma pārliecinoties, ka priekšā un aizmugurē nav neviena cita braucēja un, lēni braucot, strauji nobremzēt. Ja auto manāmi slīd uz priekšu, turpmākajā maršrutā ir jāievēro īpaša piesardzība un jāizvērtē savas autovadīšanas spējas, vai jāizvēlas cits pārvietošanās līdzeklis.

    Šādos apstākļos viens no būtiskākajiem drošas braukšanas principiem ir braukt lēni, apdomīgi un izvairīties no straujiem apdzīšanas vai apbraukšanas manevriem. Tikpat svarīgi ir ievērot drošu distanci starp savu un priekšā braucošo automašīnu.

    Ne mazāk būtiski ir ziemas sezonai tehniski sagatavots auto. Koplietošanas auto tiek uzturēti tehniskā kārtībā – aprīkojot ar piemērotām ziemas riepām, gaisa temperatūrai atbilstošu vējstikla šķidrumu un degvielu, lai ar tiem varētu droši pārvietoties ziemas mainīgajos apstākļos.

    Pārliecinies, vai auto ir novietots pareizi

    Daudziem autovadītājiem novietot automašīnu ziemas laikā var kļūt par izaicinājumu. Pēc ceļu tīrīšanas tieši pie ielu apmalēm veidojas sniega kupenas, kas apgrūtina iespēju gan iebraukt stāvvietā, gan arī izbraukt no tās.

    Tā pat lielu apjukumu rada, piemēram, publiskās stāvvietas, kuru atdalošās līnijas klāj sniega sega, kas ierobežo vadītāja spēju novietot auto korekti un tā, lai tas netraucētu citiem satiksmes dalībniekiem. Šādās situācijās aicinām kārtīgi izvērtēt brīvās autostāvvietas laukumu, pārliecinoties vai automašīnai ir pietiekami daudz vietas.

    Degvielai vienmēr ir jābūt uzpildītai

    Degvielas uzpildīšana arī ar privāto automobili ne vienmēr ir tas aizraujošākais dienas uzdevums, taču ziemas aukstākajos apstākļos pustukšā degvielas tvertnē var veidoties kondensāts, kas var radīt traucējumus degvielas sistēmā.

    Izvērtē auto stāvokli pirms brauciena

    Pirms koplietošanas auto iznomāšanas ir jāpārliecinās par auto stāvokli no ārpuses, kā arī salonā. Steidzīgajā pilsētas ritmā, it īpaši ziemā, iebraucot vai izbraucot no stāvvietas, pastāv lielāka iespēja neizvērtēt attālumu starp priekšā vai aizmugurē esošo automašīnu, tādējādi netīši izdarot zaudējumus koplietošanas vai trešās personas transportlīdzeklim.

    Lai pasargātu sevi no iespējamiem pārpratumiem, iesakām uzņemt video vai foto attēlus pirms un pēc brauciena veikšanas, parādot, ka auto ir tehniskā un vizuālā kārtībā.

    Abas rokas uz stūres

    Autovadītāja uzmanībai braukšanas laikā vienmēr ir jābūt vērstai tikai un vienīgi uz ceļu, pretējā gadījumā var tikt izraisītas ārkārtīgi liela riska situācijas – it sevišķi ziemas laikā, kad ceļa braucamā daļa bieži vien ir apledojusi un dienas tumšajā laikā ceļa redzamība ir ievērojami sliktāka.

    Negaidītās situācijās autovadītāja reakcijai ir izšķiroša loma nelaimes gadījuma novēršanai, tādēļ aicinām ikkatru koplietošanas autovadītāju turēt abas rokas uz stūres, nepievēršot dalītu uzmanību viedtālruņiem vai citām ierīcēm, kā arī ievērot ceļu satiksmes noteikumus, lai visi satiksmes dalībnieki var justies droši, atrodoties uz ceļa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē