• Senioriem pieejama valsts apmaksāta augstas devas gripas vakcīna

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šoruden pirmo reizi Latvijā iedzīvotājiem, kas ir vecumā virs 65 gadiem, pieejama valsts apmaksāta augstas devas gripas vakcīna.

    «Senioriem civilizētā pasaulē šī vakcīna pieejama jau vairāk nekā desmit gadus, un beidzot labumu no tās var gūt arī seniori Latvijā,» saka Imunizācijas valsts padomes vadītāja profesore Dace Zavadska. Standarta devas vakcīnā ir 15 mg no katra antigēna, bet šajā – augstas devas – vakcīnā ir 60 ml no katra antigēna. Kā skaidro profesore – tas ir būtiski, jo pēc 60 gadu vecuma cilvēkam sākas imūnā novecošana, un standarta devas vakcīna tad vairs nespēj tik efektīvi un ilgstoši visas sezonas garumā nodrošināt aizsardzību pret smagu gripu, gripas izraisītām komplikācijām un hospitalizāciju. Reizēm to efektivitāte ir zemāka par 50 procentiem, un tieši tāpēc senioriem iesaka vakcīnas ar augstāku antigēna devu.

    Dace Zavadska iesaka pret gripu (un vienlaikus arī pret kovidu) vakcinēties oktobra vidū: «Gripas sezona parasti nesākas oktobra vidū vai novembrī, tādējādi līdz tam laikam, kad sākas gripa, vakcīna pagūst izveidot aizsardzību. Vēl jāņem vērā, ka gripas sezonai ir tendence kļūt arvien garākai – pērn gripa Latvijā sākās jau decembrī, un atsevišķi gadījumi tiek novēroti vēl maijā un jūnijā.» Pēc viņas teiktā, gripas vakcīnas šogad iepirktas pietiekamā daudzumā, līdz ar to pietiks visiem. Turklāt atšķirībā no iepriekšējiem gadiem ģimenes ārsti šīs vakcīnas varēs pasūtīt atkārtoti.

    Savukārt tiem, kuri mēdz teikt – bet kā var zināt, kāds celms un kādas grupas gripa līdz mums nonāks –, profesore skaidro: «Mēs dzīvojam ziemeļu puslodē, un mūsu priekšroka ir tā, ka gripa pie mums nāk no dienvidu puslodes, un Austrālijā tā tiek ļoti labi monitorēta. Taču to dara vairāk nekā 150 laboratorijas pasaulē, līdz ar to zināms, kādiem A grupas celmiem jābūt iekļautiem vakcīnā.» Augstas devas gripas vakcīna ir visi četri gripas celmi.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē